Elhunyt az Afganisztánban megsérült magyar katona

2010. szeptember 07. 10:57

Kolozsvári György zászlós augusztus 23-án sérült meg életveszélyesen. Az afganisztáni támadás első áldozata Pappné Ábrahám Judit azonnal meghalt, amikor egy páncéltörő találta el az autót, melyben utaztak.

2010. szeptember 07. 10:57

Belehalt sérüléseibe Kolozsvári György. „A zászlóst, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg, a repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes reggel halt meg a Honvédkórházban, ahol 24 órás ügyeletben küzdöttek életéért” - közölte a honvédelmi tárca.

Augusztus 23-án követtek el merényletet a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoja ellen. A támadók egy útszéli robbantás után három irányból támadtak, a konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe. Az áldozatok ebben utaztak. Egyedül a gépjármű vezetője nem szenvedett sérülést. Egy 32 éves katonanő, Pappné Ábrahám Judit a helyszínen életét vesztette, Kolozsvári György életveszélyesen, két másik katona pedig súlyosan megsérült.

Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához. A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglanban. A zászlós halálával négyre emelkedett elesett katonáink száma. Kolozsvári György temetéséről később intézkednek. Benkő Tibor vezérkari főnök a katona halálát követően összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását. Pappné Ábrahám Juditot halála után hadnaggyá léptették elő, és hősi halottá nyilvánították.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2010. szeptember 08. 21:51
Húzzon egyenruhát a multinacionális Euró-atlanti fináncoligarchia és bankokrácia! Ne a magyar katona vérezzen ott, ahol nincsen semmi keresnivalója! Egyetlen ország ne zsarolja és kényszerítse Magyarországot egy olyan hadi vállalkozásra, amelyik nem áll a magyarság érdekében, de inkább kárára van!
sky.net
2010. szeptember 08. 08:55
sőt akár a magyar hadsereg is tárgyalhatna a légióval , vagy ámerikai "szövetségesünkkel" hogy küldenénk pár katonát önkéntesen , egy kis szakmai gyakorlatra...majd leölnek pár niggert, vagy arabot valahol afrikában ők is, hát elvégre hagy szokják.. katonák vagy mifene ...
nagykata
2010. szeptember 07. 20:48
A magyar katonáknak végre illene megtanúlni katonának lenni. Márpedig ezt csak ott lehet, ahol háború is van. Kevesen tudják, hogy olyan országok is ott nyomúlnak a front környéken, amelyek a pacifizmusról hiresek, de a honvédelmet komolyan veszik. IIyenek a svédek és svájciak, akik részt vesznek a békefenntartásban és nem kérdőjelezik meg a célt, ha egy-két katonájuk koporsóban jön haza. A svájci katonai sebészek amerikaik mellett tanúlnak. Vajon miért? Ha nem használjuk ki a lehetőséget, akkor tényleg nem nem éri meg. Én is úgy gondolom, hogy az ügy reménytelen, de az amerikaiktól mást is meg lehet tanúlni, nem úgy mint az oroszoktól, akiktől legfeljebb a lopást lehetett. Ez a katonánk önkéntes volt, és minden tiszteletet megérdemel.
StG
2010. szeptember 07. 18:10
Nagyon sajnálom. Nyugodjék békében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!