Sme: Sólyom magánemberként jöhetett

2010. augusztus 23. 12:55

Sólyom László révkomáromi útja kapcsán jelent meg egy, a szlovák-magyar kapcsolatokat elemző cikk a szlovákiai liberális Sme napilapban. Az újság a két állam kapcsolatának európai megítélése mellett kitér a szlovákiai kisebbségek jogait garantáló törvény szükségességére is.

2010. augusztus 23. 12:55

A szlovák-magyar kapcsolatok alakulásáról ír a Sme című, liberális szlovák lap hétfőn, Sólyom László volt államfő révkomáromi látogatása kapcsán. Az újságban megjelent cikk az egy évvel korábbi és az idei látogatást között von párhuzamot, különösen fontos tényezőként kiemelve, hogy míg tavaly Sólyom a Magyar Köztársaság elnökeként, addig most magánemberként kívánt Szent István szobra előtt beszélni. „Sólyom Lászlóként (...) a Szlovák Köztársaság már megengedte neki ezt” - jegyezte meg a lap.

Az elemzés rámutat, hogy a teljes Európai Unión belül nyilvánvaló lehet a szemlélők számára: a két ország fér meg legkevésbé egymással a szervezeten belül. „A komáromi hídon történt incidenst a külföld egy 19. századbeli vitaként fogta fel - groteszk, provinciális, de nagyon veszélyes. Az érintett országok presztízsét és hírnevét nem emelte és nem javította” - állítja az újság.

A lap emellett a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán felhívja a figyelmet, hogy nemcsak annak kisebbségeket sújtó részeit kellene eltörölni, ahogyan a pozsonyi kormány tervezi, hanem olyan törvényeket kellene hozni, amelyek komplex jogokat garantálnának a kisebbségeknek. Így tehetné a kabinet szükségtelenné az Orbán-kormány hasonló irányú intézkedéseit.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marcabru
2010. augusztus 23. 18:58
Nocsak nocsak. Ha a mandinerre egy liberális újságból kerül ki cikk, akkor az 99% arányban negatív szavazatokat kap. Kivéve, ha a kérdéses újság szlovák vagy román liberális lap. Most akkor szeretjük a liberókat vagy sem???
magnamater
2010. augusztus 23. 17:12
Magánembert nem szabad megsérteni, egy országot - a tízmillió lakosával együtt- meg lehet sérteni. Vajon a kezdő hibája ez Szlovákia esetében, vagy kédsőbb még romlani fog a helyzet?
szonja91
2010. augusztus 23. 16:30
Kész csoda, hogy beengedték.
Pisti, az aragorn
2010. augusztus 23. 14:15
Sólyom sokkal inkább "volt államfőként" ment el, mint magánemberként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!