Gyengült a Jobbik, tartja magát a Fidesz

2010. július 02. 07:54

Változóban a Fidesz-bázis összetétele: a párt népszerűsége erősödött a középrétegek körében, lemorzsolódtak viszont az alacsonyabb státuszúak, akik választások után csatlakoztak a párthoz. Az MSZP is tartja népszerűségét, a biztos pártválasztók körében 18 százalékon áll - derül ki a Szonda kutatásából.

2010. július 02. 07:54
Több mint két hónappal a választások után is változatlan méretű a Fidesz-tábor, a párt hárommilliót meghaladó szimpatizánssal bír. A bázis összetétele azonban változóban: a választásokat követően az alacsony, alsó középstátusú rétegekből fordultak az átlagosnál többen a párt felé, ez a félmilliós réteg azonban visszasorolt a bizonytalanok közé - a veszteséget azonban a középrétegekből érkezők pótolták. A Fidesz beágyazottsága különösen erős az aktív, tisztes jövedelemmel rendelkező, jellemzően közepes és nagyobb városokban élő rétegekben, összesen 45–50 százalék. Azonban 42 százaléknyian borúlátók, az alacsonyabb státuszú Fidesz-hívek kevésbé bizakodóak a jövőt illetően. 
 
A szocialista párt sem gyengült, jelenleg a biztos pártválasztók 18 százaléka szavazna rájuk, a Fideszt 63, a Jobbikot 12, az LMP-t pedig 5 százalék jutalmazná voksával. A radikális párt népszerűsége 4 százalékot esett a korábban mérthez képest.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shulc
2010. július 02. 20:08
http://kuruc.info/r/6/62172/ Hogy mer ez a csermely ilyeneket leírni???!! felháborító, undorító. Kérem távolítsák el ezt az embert.
Shulc
2010. július 02. 20:00
Haha, jobbikosok, meg lesztek semmisülve!!! A Fidesz győz, és Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!!! Most jól elkapjuk a fasisztákat!!! Íme, a nép teljes szívéből szereti Orbán Viktort, és kezdi elfordítani arcát a bűnös jobbiktól. Ezt hívják, kéremszépen, isteni igazságszolgáltatásnak.
Reakczy Jóska
2010. július 02. 17:04
Mert mindig a kisember szívja meg...
crm114
2010. július 02. 15:59
Akkor ennyit arról, hogy "a csodavárásra irtózatos csalódás következik, megerősödik a Jobbik és őszre már Orbán, takarodj!-tól lesz hangos az utca". "a forint árfolyamát is befolyásoló politikusi megnyilatkozások, valamint a kormányfő 29 pontjának, továbbá a kabinet első hónapjának intézkedései összességében változatlanul hagyták a Fidesz táborának méretét, maradt a hárommilliót meghaladó szimpatizáns." A baloldali mitológiában az elmúlt hónapok legfontosabb eseménye az a bizonyos "forint árfolyamát is befolyásoló" izé volt. A szokott módon mellé, ugyanis erről az ország lakosságának nagy része nem tud, vagy ha hallott róla, már elfelejtette. Csak az index, a hvg, a Népszabi stb. olvasói számára ez a legújabbkori történelem csomópontja - de ők amúgy sem szavaztak a fideszre. Most eléggé egyértelműnek tűnik a közeljövő: az MSZP be fog állni a klasszikus "kisemberek védelmezője" szerepbe. Nem lehet más a politika, szóval az LMP is valószínűleg lassan belecsúszik majd az új szdsz szerepébe (legkésőbb az önkormányzati választáson, amikor a szocikkal lesz közös jelöltjük), a Jobbik pedig szépen lemorzsolódik. Kicsit unalmas, de könnyen lehet, hogy visszaáll (más arányokkal) a korábbi kétpólusú politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!