Kilakoltatás ellen tiltakoztak, elvitték őket

2010. május 13. 15:29

A Város Mindenkié nevű civil csoport aktivistái élőláncot alkotva tiltakoztak egy család kilakoltatása ellen Budapesten. A család önkényesen foglalta a ferencvárosi lakást. A rendőrök mind a tizenöt demonstrálót kihallgatják.

2010. május 13. 15:29
Bukovics Martin

Csütörtök reggel nyolckor terveztek a rendőrök kilakoltatni a ferencvárosi Koppány utcában egy háromfős családot. Csakhogy ez nem ment olyan könnyen: a Város Mindenkié csoport aktivistái ugyanis a polgári engedetlenség szándékával élőlánccal próbálták megakadályozni az elhelyezés nélküli kilakoltatási akciót. Tizen a ház kapujába, öten pedig a lakás ajtaja elé ültek, hogy a rendőrök csak rajtuk keresztül tudjanak bejutni a család otthonába - a rendőrök rövid tárgyalás után elszállították a tiltakozókat. Információink szerint most hallgatják ki őket, valószínűleg szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

A tüntetés spontán volt, nem állt

rendelkezésre ugyanis 72 órájuk arra, hogy bejelentsék azt. A civilek már hetek óta próbálnak megegyezni a kerületi önkormányzattal a család ügyében. Korábban kérelemben fordultak a kerület polgármesteréhez, hogy méltányosságból adja oda a lakást, de ezt arra hivatkozva utasította el a polgármesteri hivatal, hogy most a 2001-es lakásigényléseknél tartanak csak, és 1100 lakásigénylés még hátra van.
 


Nagyobb térképre váltás


A kilakoltatott család viszont sürgős eset: korábban egy erdőben laktak. Egyszer azonban forró olaj ömlött a lányukra, akinek ennek következtében súlyosan megsérült a lába. Ezért költöztek be a fővárosba 2009. augusztusában, és foglalták el önkényesen a Koppány utcai lakást. Az apa kőművesként dolgozik, az anya pedig a kislány sérülése miatt megemelt családi pótlékot kapja - ebből azonban nem tudnának albérletet és a lány gyógykezelését is finanszírozni.

Április 28-ra végül sikerült összehozni

egy találkozót, melyen Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere ígéretet tett arra, hogy elintézi, ne legyen kilakoltatás. Csakhogy a család május 10-én, hétfőn levelet kapott, benne XI. kerület jegyzőjének a kilakoltatásról szóló április 27-i keltezésű határozatával - május 13-án, csütörtökön pedig már jött is a rendőrség végrehajtani az akciót. 

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt valamint hajlékkal rendelkező aktivistákból áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport célja, hogy a hajléktalan emberek kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. Vojtonovszki Bálint, a civil csoportosulás egyik tagja szerint ahhoz, hogy ne forduljon elő több ilyen eset, létre kellene hozni a családok átmeneti otthonának intézményét, illetve több szociális bérlakásra van szükség.

Eddig egy párt szólalt meg az ügyben

Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, szerinte nem karhatalmi, hanem szakpolitikai megoldásokkal kell megelőzni a fenyegető szociális katasztrófát. Az LMP ezért kezdeményezni fogja a Magyar Fejlesztési Bank Sikeres Magyarországért hitelkonstrukciójának a felülvizsgálatát annak érdekében, hogy az önkormányzatok a jövőben sokkal kedvezőbb feltételek mellett tudják a szociális bérlakás-állományukat fejleszteni. A fizetésképtelen bérlők kilakoltatása helyett pedig egy szociálisan hátrányos helyzetűek számára nyújtható megtakartási program bevezetése lenne a megoldás az LMP szerint.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karpo
2010. május 14. 10:36
Beteg világ ez...
lastres
2010. május 14. 02:27
"Amikor 310 lesz az EUR/HUF kurzus, és a most vidáman kommentelők CHF alapú jelzáloghitelét felmondja a bank, majd faktorálják a követelésüket, s ezt követően kilakoltatják őket, - információval,jogosultsági lehetőségek feltérképezésével, munkaközvetítéssel, elhelyezéssel, segélykérelem kitöltésével, jó tanáccsal, jogi segítségnyújtással állunk a nagyérdemű rendelkezésére: Menhely Alapítvány www.menhely.hu Bp. VII. Kürt u. 4. Sosem firtatjuk klienseinktől hogy egyetértenek-e a büdös cigányok azonnali Dunába lövésével, avagy hogy a szemét zsidóktól szeretnék-e még ma elvenni a bivalybasznádi műbrokigyárukat. Árpád sávval is jöhettek! Ja és láttam egy-két európai országban, pl. AUT, ENG mit is csinálnak: képzeljétek a szociálisan rászorulóknak adnak megfizethető bérlakást. Ja és ismerek olyan önkéntest, aki télvíz idején a saját lakásába hazavitt egy négytagú retek cigány családot! És utána lejátszotta a hogyan továbbot, teremtett nekik elhelyezést! Üdvözlettel: (egy szociális munkás)"
porkolab
2010. május 14. 00:06
Nem tudom a hozzászólók közül hányan laknak a IX.-ben, én igen. A Hallertől befelé lévő nyomortanyákból már csak 2 ház áll, nagyon várjuk már a nyarat, hogy az utolsó Lákátos family-k is végre jól megérdemelt csepeli paneljükben tengessék napjaikat. Végre vége lenne a napi egrecíroztatásnak, a "mit nézel paraszt"-ozásnak, a köpködésnek, a dajdajozásnak, a gyújtogatásnak és a rendőri őrjáratoknak. Ha valaki járt már a Vaskapu u. végén, vagy annál délebbre (Tesco környéke, Illatos út, Kén út stb.), annak a látogatás után már bekapcsol az egészséges életösztöne egy életre. A sok idióta, deviáns zsidó füvellőt zofi.hu-stól meg lmp-stől azonnali közmunkára a Mátyás térre a szomszédba, ahol otthon érzik magukat.
Transzilva
2010. május 13. 23:58
Summa summarum, más tulajdonát önkényesen és törvénytelenül elfoglalni nem lehet, bármilyen a szociális helyzete, ezzel mindenki tisztában van. Azonban aki ilyen döntést meghoz, valószínűleg nem ezt mérlegeli, hanem a túlélés és a gyereke fenntartását tartja szem előtt, és leszarja a törvényt. A probléma már rég adott volt, jóval előbb kellett volna lépni, pl. Gegesy is léphetett volna, ő ígért a családnak végül is egy amolyan fedelet a nem kilakoltatással, de szerintem a család megelégedne egy valamilyen fedéllel is. A mai akció semmit nem ért, és nem fog elérni, pont azért, mert nem ez lett volna a beavatkozási pont. Tény, sok a sorban álló és hasonló helyzetű ember, akinek a sorsát elég nehezen lehet megérteni egy laptop mögül okoskodva, de szerintem az sem megoldás, hogy egyszerűen kijelentjük, a törvény az törvény. Inkább azon gondolkodjunk, hogyan lehet előbb, és hatékonyabban beavatkozni, hogy ne jussanak olyan döntési kényszerbe emberek, hogy a törvényt felülírja az életösztön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!