Paul Lendvai: A Fidesz rosszabb a Jobbiknál

2010. április 21. 14:52

Debreczeni Józsefre, Bauer Tamásra és Vásárhelyi Máriára, mint Orbán Viktor legjobb ismerőire hivatkozik Paul Lendvai a Kurier című osztrák napilapnak írt vendégkommentárjában.

2010. április 21. 14:52

A magyar származású publicista szerint szörnyű, hogy ma már eddig balliberálisnak tartott elemzők, újságírók és politológusok is osztják a véleményt, miszerint a kétharmados többség birtokában a Fidesz megmutathatná, mit tud, és megoldhatná azokat a problémákat, amelyek a két nagy párt közötti éles ellentétek miatt megoldhatatlanok voltak. Korábban baloldali vagy liberális szellemben fellépő újságírók és médiaguruk most a győztes konzervatív jobboldal mérsékelt hangjaként Orbán Viktor dicséretét zengik, tette hozzá.

Szerinte van azonban ellenállás: Konrád György, Esterházy Péter vagy Nádas Péter egy autoriter rendszer kibontakozó magjára figyelmeztetnek, írta Lendvai, aki igazat ad Debreczeni Józsefnek abban, hogy habár a Fideszhez közel álló sajtóorgánumok a szélsőjobboldallal kokettálnak, és szalonképessé tették azt gyűlölködő és radikális stílusukkal, „Magyarország jövőbeni erős embere” állami eszközökkel fog fellépni a jobbikosok ellen. Orbán ezért demokratikus legitimációra tehet szert külföldön a publicista szerint.

Ennek ellenére Debreczeni József, Vásárhelyi Mária szociológus és Bauer Tamás - akik Lendvai szerint Orbán legjobb ismerői - egyetértenek abban, hogy a Fidesz a legveszélyesebb párt. A kétharmados többség ugyanis Orbán Viktornak ad teljhatalmat, nem pedig pártjának.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2010. április 22. 08:41
Először azt hittem, hogy a Népfaszában jelent meg, de nem, Néphazugság. Jó érzés azért, hogy rettegnek, felfújják Kövér szavait (mint mindig ...), és szajkózzák, mint a picsa. És még NEM alakult meg a Fidesz kormány, CSAK JÖN, és még akár kétharmad is LEHET. Mi lesz itt, ha megalakul és akár a kétharmad is meglesz? Mennek az Oroszjózsi után? :D Már előre örülök, mert bármelyik verzióban ők szívnak legalább négy évig, és még ki tudja meddig! :D
Merillincs
2010. április 22. 07:56
Ez igen, nem hiába éltem! - csettint a pokolban elégedetten Göbbels...
shighhopes
2010. április 21. 20:03
Ez kb. a Hírcsárdán is megjelenhetne, paródiaként, nevetségesen komolytalan.
Laibach
2010. április 21. 19:14
A Világbékére leselkedő legnagyobb veszélyt a fidesz, és személyesen az ZZooorbán jelenti!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!