Menjen inkább turistának?

2010. április 30. 07:00

A napokban elkezdődött találgatások hatására kíváncsiak lettünk Sólyom László megítélésére: hetedszer kerekedtünk fel az utca alkalmi véleményvezéreinek felkutatására. Hiába van itt a tavasz és a kétharmad, találomra megszólított riportalanyaink hangulata nem verdeste az eget. Zulik Ákos riportja.

2010. április 30. 07:00
Zulik Ákos

Nem szimpatikus a csávó

Az Örs vezér terén kezdett kérdezősködés során - néhány húzódozó reakció után - egy 45 körüli tagbaszakadt úr tudatta elnökváltási igényét: „Nem szimpatikus a csávó, más kellene. Nem csinált semmit.” Ugyanitt zavartam meg két jobbos taxis cigiszünetét, egyikőjük büszkén vette elő ülepe alól a Magyar Hírlapot. Elmondták: Sólyom jó, de bizonytalan. Szerintük az elnök valószínűleg egy véleményen van Orbánnal, de lehetne határozottabb. A kis parkban még egy fiatal lányt kérdeztem, aki elmondása szerint nem politizál, így neki igazából teljesen mindegy.

A távolabb eső kutyafuttatónál egy idősebb hölgy mondott markáns véleményt: „Sólyom nem szimpatikus, mert részrehajló. Egy köztársasági elnök a pártok fölött áll, tehát pártatlannak kell lennie” - indokolta ellenvetéseit. Egy fiatalabb férfi vélhetően nem Sólyom Lászlónak, hanem általánosan a politikának szóló üzenetet közölt: „Lopnak, csalnak, hazudnak, tele vannak lóvéval, az ember meg szenved.”

Menjen inkább turistának

A Csömöri HÉV melletti bodegasoron szólítottam meg egy bulvárlapot olvasgató bácsit, aki még Sólyom László jövőbeli időtöltéseit is kreatívan tudná menedzselni: „Menjen inkább turistának, ide valamivel fiatalabb - 50 körüli - tájékozott ember kell, aki nem a pénzért csinálja.” Az egyik kifőzde mellett egy 20-22 körüli jól táplált srác cigizett. Nem politizál aktívan, mert nem tudja a sok rossz közül a kevésbé rosszat kiválasztani, de Sólyommal nincs problémája. „Felőlem maradhat” - mondta vidáman. Az előzőeknél is mélyen szántóbb érvelést osztott meg egy ízléses Rambo-fejpántot viselő srác: „Ki az elnök? Gőzöm sincs, de menjen, én ilyen negatív vagyok.

Az aluljáróban szóba elegyedtem egy hosszú hajú mozgó antikváriussal is. Szerinte a köztársági elnök intézménye csak jelkép, olyan, mint a korona. Indoklása szerint hatalma nincs, hiszen bármit visszautasít, harmadjára úgyis el kell fogadnia és át sem írják a jogszabályokat. Az úr még visszakérdezett: „Te melyik párthoz húzol? Fogadjunk, hogy LMP!” Kapufa.

Bangó Lajos for President!

A Blaha Lujza téren két középkorú nőt kérdeztem volna, de ők a világért sem akartak részt venni egy ilyenben”. Két – újfent taxis – úr viszont kapva kapott az alkalmon és önként jelentkeztek egy kis megmondásra. „Szégyen gyalázat, hogy Sólyom az elnök, ő egy homoszexuális, nem ért a diplomáciához. Egyébként is, fideszes”. Az urak köztársasági elnöknek valóban gyökeresen eltérő személyiségeket tudnak elképzelni. „Pártatlan ember kell ide, Szili Katalin, esetleg Bangó Lajos.” Arra a felvetésre, hogy Szili Katalin egy parlamenti párt tagja, hevesen rázták a fejüket, hisz ő „lassan szakít a bandájával, legalábbis vannak nézeteltérések”.

Utolsó interjúalanyom egy kisbolt tulajdonosa, ő is karakteres látásmódot osztott meg: „Sólyom László semmit nem tud és húzzon a picsába Orbán Vikivel együtt. »Jaj ejnye-bejnye, nem engednek át a hídon, úgyhogy visszafordulok«”. A köztársasági elnöki cím véleménye szerint több jogkört érdemelne, és közvetlenül kellene választani.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2010. május 01. 12:21
Olyan jó vitatkozik itt mindenki azon, hogy Sólyom menjen/maradjon. De tudja valaki, hogy ő maga mit szeretne ? Mert az, hogy felkérés esetén morális kötelességének tartaná megfontolni, még azt is jelentheti, hogy a háta közepére se kívánja, de az ő morális szintjén, személyes érdekei/akarata sem annyira fontos, mint a nemzet. 68 évesen nem érdemli meg a köztiszteletben visszavonult KE nyugdíját és dicsőségét akárhány (kívánom minél több) hátralévő évére ?
Tau bácsi
2010. április 30. 21:55
Ennyi hülyeséget régen hallottam átlagpolgártól. Négyéves mocskolódás, hazudozás eredménye az a téves kép, ami Sólyomról kialakult. Félelmetes, hogy ha a fehérre sokáig azt mondják fekete, előbb-utóbb sokan elhiszik.
szpal
2010. április 30. 19:03
igaza van a boltosnak, válassza a nép, és legyen több hatalma az elnöknek
tevevanegypupu
2010. április 30. 13:23
Nem hiszem, hogy a "libsik" ilyesmire eszmeltek volna, hogy Solyom keresztbe tehet a fidesznek, mert az elmult evek azt igazoltak, hogy nem nagyon tett keresztbe. Es ha valakit el is itelt amennyire lehetett, akkor inkabb a szocialliberalisok voltak azok. Ok nem szerettek Solyomot. Az nyilvanvalo, hogy az lmp szeretne - hiszen ok is jeloltek - ha ujra koztarsasagi elnok lenne, de az is nyilvanvalo, hogy mindenki, akinek fontos a torvenyesseg, elegedett lehet Solyommal, es nyugodt lehet abban, hogy egy ujabb ciklusban sem valtozna. Magyarorszag csak nyerne vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!