Herényi: „Az áldozatok is felelősek”

2010. február 26. 17:06

Herényi Károly szerint részben az áldozatok tehetnek arról, hogy a kommunizmus áldozataivá váltak. A Klubrádióban arról is beszélt: akár kommunisták is lehettek volna helyette.

2010. február 26. 17:06
Herényi Károly, MDF-es képviselő a Klubrádióban fejtette ki nézeteit a kommunizmus áldozatairól. Elmondta, hogy szerinte részben az áldozatok felelősek azért, hogy a kommunizmus áldozataivá váltak.

Nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizmus áldozatává vált valaki, az részben az ő döntése volt. Antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát erről ő dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett.

Herényi arra is figyelmeztetett, hogy a két dolgot véletlenül se keverjük össze, mert a két történelmi tragédiát nem lehet egy lapon emlegetni.

Eszébe ne jusson senkinek a két dolgot összekeverni! Húsz éve más sem történik, minthogy megpróbáljuk ezt a két történelmi tragédiát egy szintre hozni, de ez - még egyszer mondom - nem egy szintű, mert az egyik egy népirtás, a másik pedig egy olyan politikai diktatúra negatív következménye és eredménye, ami a történelem folyamán sajnos előfordul, sokkal sűrűbben. A népirtás az hál' Istennek ritkább dolog. De ez nem két azonos fajsúlyú ügy, nem egy törvénybe való.”

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Happy Monk
2019. november 26. 15:57
"Az áldozatok is tehetnek róla..." Mi akadályozta meg őket abban, hogy benyaljanak a velőscsontig? Ahogy minden épeszű szar tette a felszabadúlás után... ahogy több tízezer kisnyilas vált komonistává...
slomovicz
2010. február 27. 17:01
Kevés undoritóbb, gyávább dolog van, mint az áldozatok között különbséget tenni, relativizálni egyes áldozatokat. Ez arról állit ki szegénységi bizonyitványt, aki ezt teszi! Most is emlékszem arra a Sebrenyicai dokumentumfilmre, ahol a tizenkét éves lány egyedül menekült meg, az erdőbe szaladva amikor a szerbek a szüleire gyujtották a házat, pedig semmit sem csináltak. Sirva kérdezte, most már egyedül, én mit csináljak? Senkim sem maradt! Ez rendben van igy- Herényi? Ök másodrendüek?
tanarseged ur
2010. február 27. 12:30
A náci és a kommunista terror összehasonlítható, de inkább funkciójában, "célcsoportjában" és módszereiben. Az erkölcsi összehasonlításnak nincs értelme. Ha van a kommentelők között történész, komolyan kíváncsi lennék, mit szól egy ilyen sematikus és rövid összehasonlításhoz (tekintettel arra is, hogy mi fér egy kommentbe). A náci terror célja: a saját nemzet, a németek domináns pozíciójának biztosítása. Ennek megfelelően a terror "kifelé" irányult: a németekhez képest leginkább "alsóbbrendűnek" bélyegzett csoportok ellen (zsidókat, szlávok). Az átlag németnek, ha nem szegült szembe nyíltan a rendszerrel, nemigen volt a náciktól félnivalója. (Kivéve a háború utolsó 9 hónapjában, de a vereség árnyékában az már más helyzet volt.) A zsidóknak vagy a lengyeleknek viszont csak félnivalójuk lehetett. A sztálini terrornak is voltak ilyen elemei (pl. csecsenek deportálása), de a veszély valamivel "egyenletesebb". Félnivalója _mindenkinek_ volt, mivel a terror célja magának az elnyomó rendszernek a fenntartása. Sőt, aki közel volt a hatalomhoz, annak még több félnivalója is lehetett (ld. tisztogatások). Ugyanakkor tényleg nem ítéltek halálra teljes etnikai csoportokat, mint azt a nácik tették a zsidókkal. Na most akkor a buták nyugodtan vitatkozzanak, hogy melyik a rosszabb: - az a rendszer, amelyik effektíve rablógyilkos bűnbandát csinál egy kultúrnemzetből, hogy legyilkoljon, kifosszon vagy rabszolgasorba taszítson más nemzeteket; - vagy az, amelyik politikai alapon sújt le szinte bárkire (a hatalom közelében lévőkre gyakran még keményebben is), magának a rendszernek a fenntartása érdekében? Szerintem erre nincs válasz. _Másképp_ voltak rosszak, és nem pedig különböző mértékben.
gentry
2010. február 27. 12:07
Ezzel a Herényi szöveggel kapcsolatban nekem még az jutot eszembe, hogy ilyet politikus "véletlenül" nem mondhat. Tudnia kellett, hogy ezzel megadja a kegyelemdöfést agonzáló pártjának, talán ez volt a célja (úgy, mint anno a Fidesznek, akik Semjén és Mikola előtérbe tolásával szerintem szándékosan vesztették el a választást).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!