Lanyha szocialisták

2010. január 18. 07:13

Passzív szocialistákat, Fidesz és Jobbik között ingázó jobboldali szavazókat mért a Szonda legújabb felmérése. A biztos pártválasztók körében 63-21-12 százalékos az arány a Fidesz, az MSZP és a Jobbik között.

2010. január 18. 07:13
2002-ben és 2006-ban kiélezett verseny folyt a választási győzelemért, aminek következtében az emberek már az év elején nagy figyelmet szenteltek az eseménynek. Nyolc éve ilyenkor 58, négy esztendeje 54 százalék már lendületben volt. Jelenleg mindössze 43 százalék fejezte ki erőteljes részvételi szándékát.

Az alacsony választási kedv főképpen az MSZP-t hozza hátrányos helyzetbe, szavazóinak csak 55 százaléka szándékozik voksolni. Ha meg tudnák mozdítani passzív támogatóikat, akkor a mostani 600 ezres kemény mag félmillió szavazóval bővülhetne. Az MSZP további problémája, hogy a 2006-os választások után őket elhagyók – de más párthoz azóta sem csatlakozók – meglehetősen passzívak, csupán negyedük kíván voksolni. Ebben az exszocialista csoportban különösképpen a nyugdíjas korúak részvételi szándéka alacsony. Aktivizálásuk és visszahozásuk százezres nagyságrendben erősíthetné az MSZP-t.

A Fidesznek már jelenlegi táborának egyben tartása is sokat ígér. Nem kizárható újabb szavazók megnyerése sem, különösen a Jobbik hívei körében látszanak átpártolók, és a bizonytalanok közül is érkezhetnek. Ugyanakkor a Jobbik vonzása is megfigyelhető, a két párt között vívódók száma több százezres. A Fidesz az 50 év alattiak körében a legerősebb (43 százalék). Az MSZP-t a 60 év alattiak támogatják leginkább (25 százalékával tartja a lépést a 27 százalékos Fidesszel.). A Jobbik tábora a 30 év alattiak és az érettségizettek körében haladja meg az átlagos méretet (9-10 százalék).

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2010. január 18. 11:58
Ez a felmérés nagyjából egy dolgot jelez: semmi változás. Biztosak vagytok benne, hogy ez a nyugdíj dolog hatni fog? Egyáltalán volt ennek visszhangja a TV-kben?
RepiP
2010. január 18. 11:48
"Az MSZP-t sújtja a lanyha választási kedv" Nem a lanyha választási kedv sújt, hanem a minősíthetetlen kormányzati munka. "a narancsosok reménykedhetnek, hogy a plakátok hétköznapiasra vett dizájnja mindenkit megszólít" Itt most a Fidesz-plakátokról van szó? ez valami vicc?
kalandféreg
2010. január 18. 11:45
A jobbik szereplése a legnagyobb kérdőjel. Benne van a pakliban, hogy a pécsi időközihez hasonlóan ("tét nélküli" EU-s szavazáson sokkal magasabb volt a jobbik támogatottsága mint a téttel biró időközin) marad, vagy csökken a jobbik ereménye az EU-shoz képest. De vastagon benne van egy hidegzuhany is! Alig több mint 24 óra alatt majd' 650 komment jött a "jobbikos" posztra: http://mandiner.blog.hu/2010/01/16/jobbik_a_ciganymissziotol_a_vallalkozoi_magyarigazolvanyig Nagyon elszántak, újak a politikai porondon, kezdenek elfogadható hangot megütni, ráadásul a szocik fidesz anyázó kampánya is egyértelműen a jobbikba tolja a szavazatokat. Erre nagyon oda kellene figyelni. A fityisznek igencsak elő kéne állni valamivel. Ha nem akar hidegzuhanyt, abba kéne hagynia a kettős beszédet és karakteresen, de nem szélsőségesen meg kéne nyilatkoznia a legnagyobb közfigyelemnek örvendő területeken mint pl: Multik, korrupció, c. bűnözés.
gentry
2010. január 18. 10:57
Elnézve ezt a politikai elitet, nem meglepő az alacsony választási hajlandóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!