Elsorvasztanák a vasutat

2009. november 18. 10:47

Rövid távú nyereségért lobbizik a kormány a vonalbezárásokkal.

2009. november 18. 10:47
Számos ponton elhibázott a 2010-re időzített vasúti mellékvonalbezárások terve: a kormány nem számol a személyforgalom felfüggesztésének gazdasági, szociális, környezeti következményeivel, az intézkedés pénzügyi hatása pedig gyakorlatilag teljesen előreláthatatlan. Szakértők szerint ráadásul elsorvaszthatja a még be nem zárt vonalakat és újabb területeket ad a Volán társaságok kezébe.
 
A szakszervezetek továbbra is elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását és kifogásolják a MÁV tervezett átalakítását. A vonalbezárások előbb utóbb ez a dolgozók elbocsátását eredményezi. Szakértők is úgy vélik, hogy még megközelítőleg sem lehet felmérni az intézkedés következményeit: a korábbi bezárásokról nem készültek hatástanulmányok, ennélfogva a kormány valószínűleg nem tudja milyen gazdasági, szociális és foglalkoztatási és környezeti következményei lesznek az intézkedésnek. 
 
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) nem készítette el a környezetvédelmi törvényben előírt vizsgálati elemzést, ez pedig jogszabálysértő. A lépés pénzügyi eredményét sem láthatja előre a kormány csak azt, hogy a kellően eltökélt intézkedéseknek köszönhetően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) megkapja a MÁV átalakítására szánt 88 milliárd forintos hitelt.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!