Kiárusítás: Honvédségi járművek olcsón

2009. június 12. 07:42

Ágyúkkal, géppuskákkal ellátott harcjárműveket adott el a Honvédelmi Minisztérium. Egy részét ócskavasnak, más részét fegyvernek - olcsón.

2009. június 12. 07:42
Alig több mint félmilliárd forintért értékesítettek 522 ágyúkkal, géppuskákkal ellátott gyalogsági harcjárművet a honvédség hadrendből kivont eszközeiből a honvédelmi tárca egyik cégén keresztül. A HM Currus Zrt. 2007 októberében 402 darab, rendszerből kivont BMP-1 harcjárművet adott el teljesen szétbontva, darabonként nagyjából 400 ezer forintért - az egyes járművekből kinyerhető 10 tonnányi fém piaci becslések szerint körülbelül 1,5 milliót érhet. 2008 februárjában a HM Currus további 120 darab működőképes BMP-t vásárolt meg a minisztériumtól, 341 millió forintért, majd ezeket külföldre értékesítette, körülbelül hárommilliós darabáron.

A cég nem adott tájékoztatást arról, hogy kik voltak a vevők, Ács János vezérigazgató csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy Csehországba és Ukrajnába is kerültek a járművekből. A működőképes BMP-kből Grúziába és Afganisztánba is juthatott. A fegyvereladás Oroszország figyelmét is felkeltette, mivel a Szovjetúnióban gyártott fegyverek esetén orosz engedélyre van szükség azok újraexportálásához - a HM szerint viszont ezek a fegyverek cseh altípusok voltak, ezért nem vonatkozik rájuk ez a kötelezettség.

Titkos vevők a HM-ben (Magyar Nemzet)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!