Nyílt konfliktus Irán és Izrael között? – Mandiner Harctér

2024. április 18. 17:00

Irán kilépett az árnyékból, erődemonstrációt tartott. De mi lesz az izraeli válasz? Eközben az ukránok felháborodtak, hogy a Nyugat Izraelt segíti, Oroszország pedig idén megnyerheti a háborút.

2024. április 18. 17:00
null

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • Irán legitim célpontjává vált a nyílt izraeli támadásoknak
  • Irán támadása újra osztotta a lapokat a Közel-Keleten 
  • A következő hetekben a nyugati támogatás Izrael mögött legalább olyan szoros lesz, mint október elején volt
  • Ha Irán atomhatalom lenne, Izrael szövetségesei sokkal óvatosabban reagáltak volna

A teljes műsor itt tekinthető meg:

Múlt hét szombaton Irán több, mint 300 rakétát és drónt lőtt ki Izrael irányába. A nagy részüket Izrael, szövetségesei segítségével sikeresen elhárította, azonban a támadás jelentős befolyást gyakorolt a térség geopolitikai helyzetére.

Robert C. Castel szerint 

a rosszul átgondolt, és rosszul végrehajtott támadás teljesen összekeverte a lapokat, és új stratégiai helyzetet alakított ki a Közel-Keleten.

Meglátása szerint Irán a csapással erőt akart demonstrálni, valamint

azt is bebizonyította, hogy képes iszonyatos csapásokat mérni környező országokra, nagy távolságra is.

Castel szerint a térség országai többféle következtetést is levonhatnak a támadásból, és annak kudarcából. Lehetséges, hogy megfélemlíti őket a 300 kilőtt rakéta, de az is lehet, hogy felmerül az igény egy NATO-hoz hasonló szövetségre.

Úgy véli, hogy az

arab-izraeli-amerikai koalíció, melynek kialakulását Irán megpróbálta megakadályozni a gázai támadással, azt ő maga hozta létre az április 14-i támadással.

Bendarzsevszkij Anton szerint a legfontosabb változás, amit Irán akciója magával hozott az, hogy 

a konfliktus egy látható fázisába ért.

Korábban az irániak a háttérben vettek részt az Izrael elleni konfliktusokban, fegyverek eladásával és anyagi támogatással. Úgy véli, hogy az Izrael mögötti nyugati koalíció a következő hetekben legalább olyan erős lesz, mint októberben, a Hamász támadásakor. 

Meglátása szerint a jelenlegi helyzet jól bemutatja a szankciók hatástalanságát. 

Iránnal szemben 45 éve vannak szankciók, azonban mégis képes volt olyan fegyvereket előállítani, amik szükségesek a regionális terjeszkedéséhez.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Az adás a Videán is megtekinthető: 

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty21-6
2024. május 25. 00:47
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­­c­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
MaBaker
2024. április 19. 00:39
A Castell nevű cionista zsidót el kéne már felejteni ezekben a témákban. Érintettsége miatt reális elemzés nem várható tőle, csak propaganda.
Spiritmonger
2024. április 18. 20:39
Teherán addig rázza a pofonfát, amíg az amerikai légierő és rakétatüzérség a pattintott kőkorszakba visszalövi őket. Ehhez nem kell több fél óránál, a kritikus iráni infrastruktúra megsemmisítése ennyi időt igényel. Erőművek, hidak, gátak, trafóállomások, pályaudvarok, kikötők, repterek, adótornyok, gyárak, raktárak, fúrótornyok, finomítók nem másznak arrébb és nem tudják elkerülni a találatokat. Ez lesz a vége, mert senkinek nem hiányzik egy olyan Irán, ami megkérdőjelezi a status quot.
0123456789-2
2024. április 18. 20:14
Újra itt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita, szájhős nyilasocska @alaxandrosz-2, ömlik belőle a szar, írdatlanul büdös van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!