Gáza jelentős része elesett, a Hamász a túszokkal csak időt próbál vásárolni magának – Mandiner Harctér

2023. november 23. 17:01

Fogolycsere Izraelben, epizód jellegű harci cselekmények Ukrajnában. Heti geopolitikai elemzés állandó vendégeinkkel, Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

2023. november 23. 17:01
null
Pócza István
Pócza István

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • Az orosz ukrán háború frontjai befagytak, nincs előrehaladás egyik oldalról se.
  • Az izraeli és az ukrán konfliktusok bizonyították: a nyugat nem képes elrettenteni az ellenfeleit.
  • A nyugati szankciók nem működnek, Oroszország kikerüli őket.
  • Az Egyesült Államok nélkül nincs olyan, hogy Európa.
  • Ukrajna képtelen megnyerni a háborút.
     

A teljes műsor itt tekinthető meg: 

Háború Izraelben

A Hamász tűzszünetért cserébe túszokat ad át az izraeli hadseregnek. Robert C. Castel szerint azonban korai még örülni a hír hallatán. A szakértő leszögezte: 

a Hamász a túszok átadásával időt vásárol magának, ez a motivációjuk. 

Castel szerint irreális azt feltételezni, hogy a Hamász az összes túszt valaha szabadon fogja engedni. Úgy véli, a terroristák élőpajzsként használják a túszokat, különösképpen a gyerekeket. 

„A túsz nem csak egy kártya, amit le lehet tenni az asztalra azért, hogy még néhány nap tűzszünetet nyerjenek, hanem egy pajzs is, egy élő pajzs is."

'Én azt hiszem a Hamász vezetői nem fognak lemondani arról, hogy körül vegyék magukat ezzel az élőpajzzsal.” - tette hozzá. A szakértő szerint a túszokra akkor lesz leginkább szüksége a Hamásznak, amikor az izraeli erők már a bázisaik közelében lesznek. Robert C. Castel szerint az izraeli hadsereg stratégiája három pontból áll. Ennek első része a mélységi áttörés, utána a terület meghódítása, végül a megtisztítása. Gáza városának több negyedét is elfoglalták az izraeli csapatok, azonban a szakértő szerint

a terület megtisztítása még nagyon sokáig fog tartani, ez hónapokig eltarthat.

Háború Ukrajnában

Egyre kevesebb hír számol be az orosz-ukrán front változásáról. Bendarzsevszkij Anton szerint 

a fronton nincs előrehaladás, egyik oldalról se.

A tél közeledtével a terepen is változnak a viszonyok. Bendarzsevszkij szerint a rossz időjárás miatt jelenleg csak epizodikus jellegű harci eseményeket látunk, melyeknek nincs komolyabb stratégiai, katonai eredménye.   

„Az első komolyabb kísérleteket, ha lesznek ilyenek, valamikor a kemény hidegben, a fagyokban fogjuk látni, egy-másfél hónappal később.” 

- tette hozzá. Bendarzsevszkij Anton úgy látja, az ukrán tartalékok kifulladtak, és hosszú hónapokba fog telni, mire pótolják őket. A kilátások egyre reménytelenebbek, azonban szerinte még így is messze a háború vége. A szakértő szerint az orosz ultimátumok elfogadása nem jelent megoldást, a konfliktus ezzel nem zárul le. Továbbra is úgy véli: 

az ukránoknak még van esélye a háború megnyerésére, azonban ez a kérdés nem a közeljövőben fog eldőlni.

Robert C. Castel máshogyan látja a helyzetet:

„Az ukrán háborút teljesen megnyerhetetlennek látom […] Ukrajna el fog bukni.” 

- fogalmazott. Szerinte nem csak Ukrajna, hanem a nyugat is elbukott. Érvelése szerint az izraeli háborúban is képtelen volt a nyugat elrettenteni ellenfeleit, ugyanúgy, mint az orosz-ukrán konfliktus esetében.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 26. 22:16
Szar zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
rockercicc
2023. november 24. 00:07
Óriási hiba ez a tűzszünet, meglesz a böjtje...
bodrigyuri
2023. november 23. 21:46
Ti, sémik, páleszek és zsidók, örökre kiírtátok magatokat az emberiség soraiból.
strz-123
2023. november 23. 21:24
Izrael nem fogja visszahozni az összes túszt, azok egy része ugyanis a saját helikopterük által 30 mm-es lövedékektől szétbombázott és kiégett kocsikban van a felismerhetetlenségig összeégve. Azok akik nem égtek benn, egy része megsérült, a terroristák videók tanúsága szerint bevitték a kórházakba a sérült túszokat. Hogy ki élte túl, nem tudjuk. Az izraeli hadsereg fellépése miatt - bevallottan nem érdekelte őket a túszok élete, a terroristák elpusztítása volt a prioritás - egy csomó Izraeli akit elhurcoltak, nem a Hamasz fegyveresei miatt sérült vagy halt meg, hanem mert szétlőtték a kereszttűzben. Akik eljutottak Gázáig, azok egy része simán lehet a szétlőtt romok között. Mert ugye minden elemző örömködik, ha kilőnek egy állítólagos Hamasz vezért vagy csomópontot, mélységi bunkerromboló bombákkal. Ha a terroristák maguk mellett tartják a túszokat, azok ilyenkor hol lehetnek? Na hol? Igen, pontosan ott. Az elhurcoltak igen kis része kicserélhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!