Dömötör Csaba: Az nem segíti a tanárok ügyét, ha ellenzéki képviselők tüntetőket tolnak a rendőrsorfalra

2023. június 18. 15:00

A migránskvótáról, a Magyarország ellen indított uniós eljárásokról, a pedagógus-béremelésről és Karácsony Gergely „kakaskodásáról” is szó esett a Mandiner Reakció legújabb adásában.

2023. június 18. 15:00
null

„Kevés olyan politikai szereplő van az országban, aki ilyen sokféle tapasztalatot halmozott fel különböző pártokban és mozgalmakban” – kezdte a beszélgetést Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, utalva Csintalan Sándor MSZP-be való visszatérésére. Hozzátette, Magyarország demokrácia, hiszen mindenki olyan pártba lép be, amilyenbe akar, sőt, akárhányszor akar. Az államtitkár elmondása szerint közömbös az iránt, hogy melyik baloldali párt milyen politikát folytat, viszont azt szeretné, hogy legalább a meghatározó ügyekben ne az ország ellen politizáljanak.

Az uniós migránskvótáról

„Visszatérő kritika leginkább az ellenzék részéről, hogy már túlságosan sokat foglalkozik ezzel a kormány” – mondta el Dömötör Csaba hozzáfűzve, hogy a magyar kormány nem hiába kommunikálja már 2015 óta, hogy

nem akar migránskvótát, amellyel elosztanák a bevándorlókat a tagállamok között.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra az uniós jogalkotási trendre, hogy bizonyos döntések a nem kötelező jellegű állásfoglalásokon keresztül kúsznak fel a napirendre, egészen a tanácsülésekig, amit aztán még az Európai Bizottság is felemel, az Európai Parlament pedig megszavaz. Szerinte a kvóta esetében is így történt.

Megerősítette: a mostani javaslat lényege az, ha valamelyik tagállam nem vesz részt az elosztási rendszerben, abban az esetben minden be nem fogadott bevándorló után 8 millió forintot kell fizetnie. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a tagállamoknak kapacitást kell kiépíteni a menekültügyi eljárások lefolytatására,

az összes európai kapacitás 28 százaléka Magyarországra hárulna,

miközben nem is hazánkban lépnek először Európa területére.

 

A Jobbik kénytelen volt magyarázkodni

„Egy biztos, akik álproblémának nevezték, akik letagadták a kvótát, azok egész egyszerűen nem mondtak igazat” – értékelt a parlamenti államtitkár, és nem tudja elképzelni, mi a durvább: a valós problémát nevezik álproblémának, vagy az ellenzéki képviselők egy részének fogalmuk sincs róla. Megírtuk: Gyöngyösi Márton a magyar baloldal EP-képviselőivel együtt támogatta azt a migránsok kötelező szétosztására vonatkozó javaslatot, amit aztán az uniós belügyminiszterek tanácsa többségi döntéssel elfogadott. A Jobbik-Konzervatívok közleményben kezdett magyarázkodni. Azt írták, most vált egyértelművé, hogy – a félrevezető kommunikációval szemben – a rendelet végső soron kvóta szerinti illegális migránsbetelepítést is előírna.

Dömötör Csaba elmondta, igazából örült annak, hogy elindult az úgynevezett jogállamisági eljárás, mondván, végre az EU kiteszi az asztalra, konkrétan mivel van problémája, meg lehet nézni, mit kell módosítani, amit aztán meg is tesz az Országgyűlés.

Viszont nem ez történt. Kezdetben tizenhét problémás területet állapított meg az Európai Bizottság, a kormány meg is vizsgálta, a parlament el is fogadta a felvetéseket, azonban

az EU részéről ezután mindig újabb és újabb feltételeket szabtak,

hogy Magyarország megkaphassa az EU-s forrásokat, valamint a Helyreállítási Alapból származó pénzeket. Erre ráadásul máig nem került sor.

Szerinte mégis a leginkább elfogadhatatlan az, hogy ellenzéki politikusok kiállnak az Európai Parlamentben, és további változtatásokat követelnek a magyar kormánytól, például az oktatás területén, amelyben az uniónak valójában nincsen hatásköre. Vagyis azzal semmi gond nincs, hogy szigorúan ellenőrzik a pénzek felhasználását, csakhogy valójában a jogállamisági eljárásnak politikai céljai is vannak. A következő vitafelület, illetve követelés az lesz, hogy a tagállamok az EU-s költségvetés deficitét pótolják ki, és biztosítsanak forrásokat,

csakhogy hazánk még a nekünk járó uniós pénzeket sem kapta meg.

Aláhúzta: a gyermekvédelem és a migráció kérdésében sem akar a kormány jogköröket átadni az uniónak.

„Ha valaki Brüsszelben hoz rossz döntést főigazgatóként, vagy a biztosi kollégium tagjaként, akkor mi a számonkérés?” – tette fel a kérdést az államtitkár, aki rámutatott, semmilyen következménye nincsen az uniós döntéshozókra nézve, ha rossz döntéseket hoznak. Brüsszelben kimaxolják a demokratikus deficitet.

A tanárok béremeléséről és Budapestről

„Ha az uniós pénzek is beérkeznek, akkor közel nyolcszázezer forint lehet majd a tanári átlagbér” – mondta el Dömötör Csaba, és nem tudja elfogadni az ellenzék részéről, amikor azt mondják, nincs egyeztetés a kormány és a pedagógusok között. Úgy értékeli, az nem segíti a tanárok ügyét, ha ellenzéki képviselők rátolják a rendőrsorfalra az ott tüntetőket, valamint kiállnak Magyarország ellen további feltételeket szabva az uniós pénzek megérkezéséhez.

– foglalta össze az elmúlt időszak fővárosi fejleményeit Dömötör, aki szerint a főpolgármester Gyurcsány Ferenc és a DK hatására kezdett el harciasabb hangnemben kommunikálni a kormánnyal szemben, megtagadta a szolidaritási adó kifizetését.

Elmondta, a kormány abban érdekelt, hogy minden magyar város megkapja a nekik járó forrásokat. Egyszerűen nem igaz, hogy a főváros kevesebb pénzt kapna a korábbiakhoz képest, viszont Karácsony Gergelynek meg kell felelnie a DK-nak, mivel nincsen valódi párttámogatottság a személye mögött.

 

Nyitókép: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salamonhihii
2023. június 18. 16:40
Igaz 6ökör Dömötör ha nem tüntetnének ,hanem megostromolnák a tévészékházat,kifosztanák ,felgyújtanák ,a rendőrökre molotov koktélokkal ,kockakövekkel ,kitépett közúti táblákkal, tankkal támadnának és megkéselnék őket ,az jogállami követelés lenne,rögtön ,megszavaznátok ugye höhöö..
Osztap Bender
2023. június 18. 16:39
Dömötör Csaba: Az nem segíti a tanárok ügyét, ha ellenzéki képviselők tüntetőket tolnak a rendőrsorfalra Viszont nincs egy bátor, hiteles, szavahihető, tekintélyes jobboldali politikus sem, aki kimenne (ki merne menni) a "felhőkakukkvárból" a tüntetők közé és érthetően, magyarul elmondaná nekik a kormány szándékát a helyzet normalizálására. Az uszítók kiemelése lenne a rendőrség feladata, nem a tüntetők basztatása.
MintaPedagógus
2023. június 18. 16:26
Egyszerű a helyzet: 1) amelyik gazdaggá lenni megy a tanári pályára, az silány álértelmiségi a maga kamudiplomájával. Ezek jellemzően főiskolát végeztek, valamelyik ócska helyszínen. Ezeknek büdös a munka, a fejlődés, ezért ágálnak a minősítési eljárás ellen. Aztán csodálkoznak, hogy mások három sikeres minősítés után félmilliónál (!) tartanak már most. Pártpolitikai hátszélről hebegnek ezek. 2) a másik a gyermekeinkért van a pályán, erős hivatástudattal folytonosan fejleszti önmagát. Egyetemet végzett, nem állt meg egy szaknál, s elment legalább a mestertanári státuszig. Ők nem habognak napi szinten a fizetségért, ellenben ellátják legjobb tudásuk szerint, tehát kiválóan közfeladatukat. Na, akkor leszünk előrébb, ha az 1)-es kategóriát kisöpörjük a közoktatás-nevelésből! Az új életpálya-törvény erre alkalmat nyújt. Ezért is böfögnek amazok!
csulak
2023. június 18. 16:23
mas orszagok belugyminisztereinek NINCS joga ,hogy MAgyarorszagnak dirigaljon ! Arrol meg hogy kivel akar a magyar egyutt elni, azt CSAK a magyar ember donti el! errol volt mar nepszavazas es eldontottuk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!