„Nem kéne megvárni, míg a stratégiát Pekingben, Moszkvában vagy Washingtonban helyettünk meghozzák” – Prőhle Gergely a Világrendben (VIDEÓ)

2023. május 10. 17:23

Az európai béke és egység ünnepén, május 9-én lehet-e az uniós békét és egységet ünnepelni? Miért nincs stratégiai víziója Európa legerősebb államának, Németországnak? Lehet-e még geopolitikai erőközpont az EU? Az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. május 10. 17:23
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Van mit ünnepelni az Európa-nap kapcsán, mert a belső viták ellenére az EU mint „békeprojekt” megállta a helyét, 70 éve béke van Európában – ezzel a felütéssel indított a Világrend című műsorunkban Prőhle Gergely, aki szerint az EU alapító atyái egy megfelelő rendszer alapjait tették le, és nem láthatták előre a későbbi évtizedek kihívásait, a mostani kor nagy vitáját, a szuverenisták és a föderalisták közötti szembenállást sem. Az Európai Unió szerződései és intézményrendszere egy jól kitalált rendszer, amely jól is működhetne, ha az Európai Bizottság valóban a szerződések őre lenne, nem egy politikai testület, és a szerződéses hatásköröket minden uniós intézmény betartaná.

Európának egységesnek kellene lennie, mert a háború megmutatta, milyen mulasztás történt az elmúlt években a védelempolitikában (az EU-nak nincsenek meg a képességei a katonai önvédelemre), illetve az Egyesült Államok és Kína mellett Európa folyamatosan veszti a versenyképességét. Az EU egységéhez alapvető feltétel a volt berlini nagykövet szerint, hogy a szubszidiaritás elvét valóban betartsák az EU-ban, vagyis minden problémára a helyi érintettekhez legközelebb eső szinten szülessenek meg a döntések. „Ebbe nem tartozik bele az, hogy megmondják nekünk, kikkel kell együtt élnünk, és az sem, hogy vallási, illetve nemzeti kérdésekben megmondják nekünk, hogyan kell eljárnunk”.

Az EU-n belüli magyar álláspontról a Világrend vendége elmondta: tudomásul kell venni, hogy Magyarország mindig is interdependenciákban létezett, így szükséges jól működő szövetségi rendszerekben, gazdasági kapcsolatokban lennünk. „Hiába van óriási lelkesedés kormányzati körökben Donald Trump iránt, nem látom, hogy Trump America first elképzelése arról szólna, hogy hogyan védjük meg Európát. Abban sem vagyok biztos – akárki kormányoz majd az Egyesült Államokban –, hogy akkor majd Európa energiabiztonsága mindenképpen elsődleges lesz” – magyarázta Prőhle Gergely, hozzátéve: a gazdasági és politikai kapcsolataink diverzifikálása örvendetes, ám elemi érdekünk, hogy az EU tagállamaival való jó kapcsolatunkat helyreállítsuk.

Az EU két zászlóshajójának, Németországnak és Franciaországnak a viszonyát problematikusnak nevezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, úgy vélte, van igazság a sztereotípiákban, miszerint a franciák nagyívű európai elképzeléseiket mindig a németek pénzéből valósítanák meg, illetve „ha Németország az európai érdekről beszél, akkor a német érdekre gondol”.

A német uniós vízió hiányára vonatkozó kérdésre a Világrend vendége azt válaszolta: van egy óriási német gazdasági teljesítmény és egy óriási történelmi fegyvertény, a német egység megvalósítása, ugyanakkor azóta „a német politika egy ügyintéző politikává vált”, a stratégiai gondolkodás a német politikában erősen hiányzik, ez pedig veszély, mert „nem kéne megvárni, míg az európai stratégiát Pekingben, Moszkvában vagy Washingtonban helyettünk meghozzák” – zárta gondolatait a volt berlini nagykövet.

A műsor vendége: Prőhle Gergely volt berlini, berni nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. május 11. 04:41
"„Nem kéne megvárni, míg a stratégiát Pekingben, Moszkvában vagy Washingtonban helyettünk meghozzák üzenjetek hadat Pekingnek, Moszkvának vagy Washingtonnak! XDDDDDDDDDD Nem először fogják kiröhögni a hülye magyart. XDDDD
Bell & Sebastian
2023. május 10. 23:01
Prőhle diplomata, nem mindig azt mondja, amit gondol. Nem kísérem figyelemmel munkásságát, ezért nem tudom szétválogatni, mi az ő véleménye és mi a munkaadójáé. Ez nem feltétlenül probléma, de bonyolultabb eset, mint mondjuk egy propagandista kormányközeli visszhang. Szerették hívogatni nagykövet korában a német agymosoda tévékbe, engem mindig meglepett, miket mondott hazája védelmében. Sosem azt, amit vártam. Hozzá képest Pressman visszatartott óvodás, akit nyakig beástak a kiscsopisok a homokozóba és otthagyták száradni.
LancelotDuLac
2023. május 10. 20:14
Megmérgezhették Putyin legfőbb szövetségesét Moszkvában. Aljakszandr Lukasenkát.
Kybon
2023. május 10. 19:46
"jól is működhetne, ha" - Ez az EU már el van b@szva. Örökké a 'jól is működhetne, ha' - marad, és nemigen lesz változás. Kivéve ha a muszlim hatalomátvétel előtt megokosodik valahogy a nép. De ahhoz törni kell egy ordas nagyot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!