„Franciaország Kínán keresztül próbál hatni az orosz politikára” – Fejérdy Gergely elemzése a Világrendben (VIDEÓ)

2023. május 03. 17:23

Lehet-e az EU a negyedik geopolitikai erőközpont az új világrendben? Milyen ereje van a francia befolyásnak az EU-ban? Miért akar Párizs szabadulni Washington függéséből? A Franciaország-szakértőt kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. május 03. 17:23
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

2024-ben új (vagy régi) elnöke lesz az Egyesült Államoknak, az Európai Bizottságnak, és új főtitkára lesz a NATO-nak is – ezek a választások hatással lesznek a transzatlanti biztonsági kapcsolatokra is. A Világrend vendége szerint Donald Trump újraválasztása esetén Európa – francia meghatározású – „stratégiai autonómiája” nagyobb lenne, jobban magára kéne támaszkodnia, jobban el tudna szakadni az amerikai politikai-katonai függőségből, de a francia „rebellis” hozzáállás miatt Amerika nem fogja elengedni, hogy a transzatlanti kapcsolatokban a francia befolyás meghatározó legyen.

Emmanuel Macron politikája az volt az ukrajnai háború előtt, hogy Európának meg kell erősítenie kapcsolatait Oroszországgal, „Macron úgy vélte, hogy Európa nem engedheti meg, hogy Oroszországot Kína ölébe lökje” – hívta fel a figyelmet a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Oroszország azonban nem csak háborút kezdett Ukrajnában, de más régiókban is felrúgta a status quo-t, így a Wagner csoport kisöpörte a franciákat azok afrikai érdekeltségi területeiről, például Maliból, és ez nagyban rontotta a hagyományosan jó francia-orosz viszonyt.

Ezzel együtt a francia elnök úgy vélte, hosszabb távon Európa számára káros lehet, ha Oroszországot elengedi, ellenséggé teszi, illetve Európa rosszul jár, ha az Egyesült Államok és Kína között növekvő feszültség közepette az amerikai érdek közvetlen alávetettje marad.

Macron Pekingben kockázatos vizitet bonyolított le, hiszen az Amerika-függő politikából való szabadulás, az európai stratégiai autonómia gondolatával felhívta a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt, ha az európai védelmi rendszer túlzott függőségbe kerül az amerikai hadiipartól, ugyanakkor figyelnie kellett arra is, hogy ne sétáljon bele a kínai diplomácia csapdájába sem, Kína régi stratégiai célja ugyanis, hogy az Európai Uniót le tudják választani az Egyesült Államokról – fogalmazott Fejérdy.

Az EU akkor tud önálló geopolitikai tényezővé válni, ha a világgazdaságban betöltött előkelő pozíciója mellé egységet, politikai-védelmi tekintélyt tud szerezni. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a különböző európai politikai körök megegyezzenek a közös stratégiákban – jelenleg azonban gyenge mind a német döntéshozatal, mind a francia befolyás, utóbbi külpolitikai súlyát gyengíti, hogy túl sok belpolitikai küzdelme van.

A Világrend vendége szerint nagy kérdés, hogy Európa hosszú távon meg tudja-e tartani viszonylagos függetlenségét gazdaságilag Kínától, védelempolitikában pedig az Egyesült Államoktól.

A műsor vendége: Fejérdy Gergely Franciaország-szakértő, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 03. 23:12
"Lehet-e az EU a negyedik geopolitikai erőközpont az új világrendben? " Már megint az olvasóknak kell megírniuk a cikket? Nem, nem lehet. Lehetne, de ehhez gyáva, nem mer fellázadni az amerikai uralom ellen, ha Amerika a világban máshol meggyengül. Amerika erősödik Európában, a NATO tovább terjeszkedik. "Milyen ereje van a francia befolyásnak az EU-ban?" Jelentős. Magyarországénál több, de Amerikáénál kevesebb. Az amerikai akaratnak Franciaország sem képes ellenállni. S semmiféle alternatív "Európa" nem szerveződik, sem Orbán, sem Macron, sem más részéről sem. "Miért akar Párizs szabadulni Washington függéséből?" Mert okosabb, mint a szerző, s kevésbé szereti az alárendelt szerepet.
olajfa1
2023. május 03. 20:08
Franciaország "MANDÍNERBŐL" akar hatni Moszkvára... /csak ha már itt vagyunk a "mandin""...
figyelő4322
2023. május 03. 18:34
Európának káros lehet, ha Oroszországot ellenséggé teszi? Legalábbis ebben igaza van Macronnak... Függetlenül attól, hogy ezt valóban őszintén gondolja, esetleg valami mélyállami sugallat lehet ki tudja, milyen célból... Csak az itt a baj, hogy ebben a politikusban egyszerűen nem lehet megbízni. Hiszen a muszli bevándorlást meg ész nélkül támogatja, nem is beszélve a buzgóságról, transzvesztita...akármiről... Szerintem Macron jobb színész, mint a Zselé! A szája két széléből mást-mást dumál.
Lotti
2023. május 03. 17:51
Demkó törölte a Facebook bejegyzését? Ha így van nem kéne levenni a címoldalról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!