Törökország elhagyhatja a NATO-t, az USA Ukrajnával pótolná a kieső haderőt – Jeszenszky Zsolt a Mandinernek

2023. április 02. 15:40

Szokatlan felvetést dobott be a politikai hobbista a Mandiner Reakció legutóbbi adásában.

2023. április 02. 15:40
null

***

Nyitóképünkön Erdogan és Putyin (MTI/EPA/Szputnyik/Vlagyimir Szmirnov)

Mire számított a Momentum a Donáth Annát ábrázoló plakátkampánnyal? Három nap alatt megbukik Orbán Viktor? – vetette fel Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, a Mandiner Reakció legutóbbi adásában. A Momentum újbóli kordonbontásával kapcsolatosan elmondta, a Momentum és az ellenzék egyfajta „kafkai kastélyként” aposztrofálja a Karmelita Kolostort, mintha egy szürreális, elérhetetlen intézmény lenne.

– mutatott rá Jeszenszky Zsolt példaként felhozva, hogy sokáig úgy állították be Fekete-Győr Andrást a magyar társadalom előtt, mintha ő lenne a fiatal Orbán Viktor. Szerinte nevetséges az is, hogy a baloldal szereti beállítani kommunistának a kormányt, ugyanakkor Horn Gyuláról neveznek el közteret.

A PS TV YoutTube-csatornájának letörléséről

A Pesti TV internetes utódját a PS TV-t törölték a Youtube videómegosztó platformról. A Pesti Srácok előző csatornáját is letörölte a Youtube, és most a más néven futó, később indított csatorna is erre a sorsra jutott homályos indokokra hivatkozva.  Aláhúzta: „Az egyik leglátogatottabb politikai tartalmú csatornát (Partizán) a PS TV utolérte, és lehagyta a havi nézettségi adatok alapján.”

Jeszenszky Zsolt szerint a PS TV elérte azt a szintet, amely már veszélyes volt a globalista baloldal számára.

Elmondta, hogy jogi lépéseket is terveznek, de nem fűznek hozzá sok reményt, mivel a nagy tech cégeket nemzeti bíróságokon nem lehet felelősségre vonni. Nem az a megoldás, hogy kivonulnak teljesen a Youtube-ról, mivel részben az ellenzéki és a semleges szavazókat ezen a platformon lehet megszólítani. „A metanacionális cégeknek semmilyen elszámolási kötelezettsége nincs a nemzetek felé, és gyakorlatilag országok helyett irányítják a világot” – tette hozzá.

Az ellenzék és baloldali média a magyar parlament szégyenének tartja, hogy máig nem ratifikálta azt kérelmet, melyet Svédország nyújtott be a NATO-hoz. A magyar parlament Finnország NATO-csatlakozási kérelméhez hozzájárult, a kormány a svéd csatlakozást is támogatja, azonban az további vitára szorul. „A magyar baloldal imád keresni olyan eseteket, amelyeket közhírré tehetnek, és nekünk magyaroknak szégyenkeznünk kellene”  – értékelte a politikai hobbista a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban. Szerinte kommunista attitűd a mindig valakihez való tartozás és az öngyűlölő magatartás.

 

Törökország elhagyja a NATO-t?

„Záros időn belül Törökország ki fog lépni a NATO-ból” –  vetette fel Jeszenszky. Ezt arra alapozza, hogy a NATO létrejöttének az oka a Szovjetunió potenciális terjeszkedése elleni védelem volt, márpedig szerinte ezt a feladatát teljes mértékben ellátta, azonban jelenleg ez a veszély már nem áll fenn.

Ezért is kellett felnagyítani Oroszország nyugati országokkal szembeni veszélyét,

Oroszországnak ugyanis nem lenne érdeke katonai akciót végrehajtania Európában, mivel abba tönkremennének. „Törökország és Oroszország olyan szinten konszolidálták kapcsolatukat az elmúlt években, hogy Törökország biztos nem fog hadba lépni az oroszokkal szemben” – értékelte Jeszenszky Zsolt, és hozzáfűzte, Törökország így üres térben lebeg, és amiért a NATO most létezik, ahhoz nem tud viszonyulni.

„Ukrajna lenne a NATO számára az új Törökország” – folytatta Jeszenszky. Vagyis – fejtegette –, ha Törökország kilépne, a NATO európai hadserege megfeleződne, így pótolni kellene a kiesett haderőt. Szerinte ezért elemi érdeke a NATO-nak, valamint az Egyesült Államoknak, hogy továbbra is fenntartsák Ukrajna pénzügyi és katonai támogatását.

A gyarmatosításokról és Európa hátrányba kerüléséről

„Létrejön a kínai technológia és az orosz nyersanyag fúziója.” Jeszenszky Zsolt kifejtette, a kínai csúcstechnológia gyakorlatilag már olyan fejlett, mint az európai. Kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború elvette annak a lehetőséget, hogy az európai-orosz gazdasági modell működhessen. Továbbra is zajlik az afrikai gyarmatosítás, a nyugati cégeket nem érdeklik az emberi jogok, ahogy a kínaiakat sem, viszont „a Nyugat rá akarja erőltetni az afrikai országokra saját ideológiáját”.

A kínaiak ezt nem akarják, csupán annyit, hogy legyen jó gazdasági együttműködés, és legyen stabilitás az adott országban – véli Jeszenszky.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik