„A NATO Ukrajnáért sem fog megkockáztatni egy atomháborút” – itt a Világrend új adása (VIDEÓ)

2023. március 01. 17:52

„Az oroszok ezzel a háborúval a maradék civilizációs, kulturális befolyásukat is elhamvasztották Ukrajnában”. Az ukrajnai háború első évfordulóján az orosz és az ukrán katonai hibákról és a hadműveletek lehetséges forgatókönyveiről beszélgettünk Kaiser Ferenccel és Somkuti Bálinttal.

2023. március 01. 17:52
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Nyugat belekényszerítsen egy atomhatalmat egy küzdelembe, ahol várhatóan agresszívan fog fellépni” – fogalmazott Somkuti Bálint a Mandiner Világrend című műsorának szerdai adásában, hozzátéve, hogy a budapesti megállapodásban Ukrajna egykor bérbe adta Oroszországnak a Krím-félsziget katonai bázisait, lemondott atomfegyvereiről, Oroszország pedig garantálta Ukrajna semlegességét, mégis, a 2014-es puccs után az új ukrán vezetés ezt a pontot felmondta. A szakértő szerint a Nyugat, a NATO az elmúlt évtizedben folyamatosan lépte át azokat a vörös vonalakat, amelyeket Putyin elnök húzott.

Ki kényszerítette Ukrajnát, hogy a Nyugathoz közeledjen?” – replikázott Kaiser Ferenc, aki megjegyezte, a nemzeti önrendelkezés egy alapjog, ami eszerint Oroszország szomszédainak nem jár – Moszkva azt szeretné, ha ezen országok alá lennének vetve az ő érdekeinek, Ukrajna pedig ebből nem kért.

Lesz egy kifáradás mindkét félnél, ami sok szakétő szerint nyárra várható” – magyarázta az NKE oktatója, aki szerint nem várható tavaszra nagy ukrán ellentámadás, ahhoz ugyanis kellene 300 nyugati harckocsi, míg jó esetben is kapnak százat. „Ezen a frontvonalon nagy áttöréseket senki nem fog elérni. Az oroszoknak nem megy elképesztő mennyiségű technikai fölénnyel, és az ukránoknak sem fog. Nyilván a két hadvezetés már most is tudja. A politikai vezetésnek kell elfogadnia, hogy eddig jutottunk” – tette hozzá a szakértő.

Somkuti Bálint azonban úgy vélte, Oroszország már túl sok erőforrást, élőerőt, technikát, pénzt áldozott erre a konfliktusra, hogy „kiegyezzen egy koreai típusú döntetlennel”. Mint mondta, összeomlást akarnak előidézni az ukrán hadseregben, és ennek egy éven belül be kell következnie, mert „a jegelt konfliktusba nem mehetnek bele”.

Ezzel vitába szállt Kaiser, aki szerint a befagyott konfliktus éppen jó az oroszoknak, mert így tudják fogni Moldovát Transzisztriával, Georgiát Abháziával és Dél-Oszétiával, mert „a megcélzott országot senki nem fogja felvenni sehová, a külpolitikai mozgástere korlátozott lesz, külföldi befektetések nem jönnek hozzá”.

Ki éri el hamarabb a stratégiai céljait? Mikor érhet véget a háború?

--

A műsor vendégei: Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hernadvolgyi
2023. március 02. 18:48
Akik pénzt, fegyvert, kiképzést, műholdas felderítési adatokat adnak Ukrajnának, azok tudatosan a világháború felé araszolnak. Az oroszokat a sorozatos provokációk miatt hamarosan nem fogja érdekelni, hogy NATO vagy nem NATO ország küldi a nehézfegyvereket, minden olyan régiót célpontnak fog tekinteni, ahonnan az ellenséges fegyverek érkeznek. Ez pedig inkább a világháború, mint a béke irányába mutat. Jelenleg az amerikai célok érvényre juttatásáért elkötelezett NATO és csatlósai nagyon is kockáztatják az atomháborút. Ebből a háborúból történelmi tanulságaink tudatában mindenképpen ki kell maradnunk. Ha mégis belekényszerítenének az öldöklésekbe, akkor ki kell lépnünk a NATO-ból, mielőtt annak védelmi jellege továbbra is fokozatosan háborús szövetséggé alakulna.
polárüveg
2023. március 02. 16:42
A megnevezhetetlen háttérhatalom a túlélésért, de még inkább a világhatalom megszerzése érdekében patika mérlegen adagolva fokozza a háborút. Hamis zászlós provokáció várható. Amikor kitűzik Brüsszel fölé Ukrajna zászlaját, azzal ezt üzenik: egész Európa Ukrajna lesz: szétlőtt, túlélésért küzdő emberek felett terrorral uralkodó bábállam. Akkor a háttérhatalomnak nem kell államokkal, szavazásokkal, ellenzékkel bajlódni, ahogy most Zelenszkij nek se most Ukrajnában. Akkor neki lehet hajtani a családok élelmezésével, jövedelmével zsarolt férfiakat az ellenségnek (először Oroszországnak, majd tovább). Pont, ahogy a New York-i bankárok által pénzelt Trockij bolsevik puccsista, előző nevén Bronstein bronxi anarchista ügyesen megszervezte anno az oroszországi Vörös Hadseregnél. Menetrendjüket, terveiket csak a népek lázongása akadályozhatja.
Akitlosz
2023. március 02. 13:19
De azért, amíg nem lesz atomháború és világháború a Mandiner még ezer cikket fog megjelentetni ebben a nem létező témában. Utána tessék atomháborúról írni, hogy a Mandiner által vágyott atombomba felrobbant Budapesten! https://mandiner.hu/cikk/20220716_belfold_atombomba_budapest_video_axioma_facebook
Gordon.
2023. március 02. 08:19
Somkuti szakértő néptárs ordasat csúsztatott, bár ezt hadarással igyekezett elbagatellizálni. Miben? Ebben:" Oroszország pedig garantálta Ukrajna semlegességét". Oroszország ugyanis nem Ukrajna semlegességét garantálta, hanem Ukrajna területi integritását és függetlenségét/szuverenitását. Ukrajna semlegességét legfeljebb maga Ukrajna garantálhatja, erről azonban nem szól a Memorandum. Tehát Somkuti félrevezető szöveget engedett el, mégpedig egy alapvetően lényegi dologban. Úgy próbálta beállítani a dolgot, mintha Ukrajna szegte volna meg a megállapodást azzal, hogy nyugati orientációt választott. A valóság ennek pont az ellenkezője, a Budapesti Memorandumot Oroszország szegte meg, azzal, hogy 2014-ben megtámadta és elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krimet. Szakértők...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!