Nyugaton alábecsülték az oroszokat, de Putyin is lenézte Ukrajnát – Benkő Tibor a Mandinernek

2023. február 26. 20:23

Az oroszok nem készítették elő ezt a háborút, az ukránok pedig nem igazán számítottak a támadásra. Moszkva nem a katonai parádékon mutogatott modern eszközökkel háborúzik, s alaptalanul tervezett villámháborút. Az atomfegyver bevetése értelmetlen lenne, ráadásul Csernobil óta az oroszok óvatosabbak is ezzel. Számunkra a szomszédos háború meglepetés volt ugyan, de nem ért felkészületlenül bennünket. A Stratéga vendége Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter volt. Összefoglalónk.

2023. február 26. 20:23
null
Pócza István
Pócza István

A háború egyéves évfordulójának előestéjén a Mandiner Stratéga legújabb adásában Benkő Tibor korábbi vezérkari főnökkel beszélgettünk, aki éppen akkor volt magyar honvédelmi miniszter, amikor a háború kirobbant.

Az oroszok felkészületlenül vágtak bele

Azt, hogy háború lesz, elsősorban az amerikai és brit hírszerzés mondta folyamatosan – kezdte a beszélgetést Benkő Tibor. Több időpontot is megjelöltek a háború kitörésére, amelyet többször is módosítottak. Ugyanakkor

mi úgy gondoltuk, hogy ha Putyin háborút akar indítani, akkor más feltételeknek is rendelkezésre kell állni,

s ezek akkor még nem álltak rendelkezésre. Ilyen értelemben meglepetés volt a háború elindítása.

Arra a kérdésre, hogy akkor csak mi gondoltuk-e így, hogy nem várható háború, a volt honvédelmi miniszter határozott nemmel válaszolva leszögezte: ezt akkor mások is így gondolták.

Az ukránok sem számítottak támadásra

A partner országok többsége nem számított támadásra, de még az ukránok sem: 2021. december 21-én járt nálam az ukrán védelmi miniszter, még ő is azt mondta, hogy ebből nem valószínű, hogy lesz fegyveres támadás – mondta Benkő.

A háborús készülődés természetesen jóval korábban elkezdődött, s ebből a szempontból felkészületlenek nem voltunk. Nagyon fontos – tette hozzá –, hogy az elrettentés olyan mértékű legyen, hogy mások fejében fel se merülhessen egy támadás elindításának lehetősége. Mint emlékeztetett: 2014-ben a NATO walesi csúcstalálkozón döntés született arról, hogy a NATO akciótervét meg kell erősíteni. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen a Krím elcsatolását követően került ez megfogalmazásra, vagyis

a NATO már Krím elcsatolása után elkezdte erősíteni védelmi képességeit.

Innentől a védelmi szövetségünk fokozta a készenlétet és a felkészülést egy olyan helyzetre, amely tavaly végül bekövetkezett. A korábbi miniszter hangsúlyozta: ebben mi, magyarok is jelentős mértékben kivettük a részünket.

Párbeszéd, védelem és elrettentés

2016-ban a varsói NATO-csúcson a szövetség még a párbeszéd folytatása állt ki, emellett a védelem fokozását tűzték ki és az elrettentési képességek növelését. Ennek a hármassága jelentette a NATO testtartását Oroszországgal szemben. A csapaterősítés négy helyszínen: Lengyelországban és a Balti államokban történt. Ez egy-egy zászlóalj-harccsoportot jelentett. Ezt követően születtek a további erősítésről szóló döntések: az úgynevezett négyszer harmincas terv, amely azt jelentette, hogy a NATO-nak fel kell állítania harminc zászlóalj-harccsoportot, harminc repülő századot, harminc hadihajókból álló egységet és harminc napos készenlétet kell megteremtenie. Ez a döntés már 2018-ban született.

Mi külön is készültünk

Magyarország és a magyar kormány már látta, hogy itt van tennivaló, így

mi már 2015-2016-ban már megterveztük a haderőfejlesztési tervet, a Zrínyi 2026 programot

 – válaszolta Benkő Tibor arra felvetésre, hogy mi mit tettünk ebben az időben.

Ha egy nemzet ad magára, akkor kell egy erős honvédség – folytatta, hogy miért tettünk már jóval a háború előtt erőfeszítéseket a honvédség fejlesztésére. Szerinte stratégiai szempontból is jó döntés volt előre gondolkodni, hiszen most, amikor mindenki fegyverkezni akar, elég hosszú a sor az eszközökért, mi viszont még időben beálltunk az elejére.  

Mint elmondta, az első NATO védelmi miniszteri csúcstalálkozón ő jelentette be, hogy mivel déli és a keleti fenyegetettség metszéspontjában vagyunk, ezért felvállaljuk ennek a régiónak a béke, a biztonság érdekében tett erőfeszítéseinek hangját. Mi egyébként ekkor már egészen jó helyzetben voltunk – tette hozzá –, hiszen folyamatosan érkeztek az új eszközök. A 2018-as bejelentést és az azt követő elfogadási mechanizmust követően 2020-ban el is kezdtük a parancsnokság felállítását a térség védelme érdekében – emelte ki. Ez sem volt előzmény nélküli, hiszen – ahogyan a korábbi miniszter elmondta – az általunk 2018-ban felállított zászlóalj-harccsoport harckész minősítést kapott, 2019-ben pedig már egy második zászlóalj-harccsoportot is felállítottuk NATO jóváhagyással és minősítéssel. 2020-ban így már egy többnemzeti hadosztály-parancsnokság felállítását kezdtük meg.

Meglepetés volt, de nem ért felkészületlenül bennünket a háború

Mire a háború kitört, Magyarország képes volt azt a feladatot végrehajtani, ami a háború kitörését követően a NATO-ban megszületett, hogy a meglévő négy zászlóaljat nyolcra kell emelni. Tehát nem voltunk felkészületlenek. Ez volt az oka és a háttere annak, hogy a háború kitörését követően a miniszter és a miniszterelnök is kijelentette, hogy nincs NATO-csapatok érkezésére.

Azért nem volt szükség a külföldi NATO-csapatokra, mert mi ekkor már fel voltunk készülve erre az új biztonsági helyzetre.

A zászlóaljaink már készen álltak és a háború kitörését követően azonnal mentek a határra, hogy területet biztosítsák, másrészt, hogy a humanitárius segítségnyújtásban is részt vegyenek. Katonáink biztonságot és nyugalmat vittek a térségbe, hiszen az aggodalmak a szomszédban kitört háború miatt érthető módon megnövekedtek – mondta el.

Az oroszok villámháborút terveztek

A meglepetés inkább az volt számunkra, hogy a háború úgy tört ki, hogy nem voltak meg a feltételei – szögezte le Benkő Tibor a beszélgetés során többször is. Hozzátette: a harci cselekmények további menetén is lehetett ezt érezni, hiszen az orosz vezetés egy villámháborúban gondolkodhatott, amely az első hetek után ki is fulladt. Egy nagyon gyors előrenyomulást követően megtorpantak, mert nem erre voltak felkészülve.

Hogy Putyin miért adott erre parancsot, azt nem tudjuk

– mondta el a korábbi vezérkari főnök, aki szerint szakmailag is rossz döntés született. Lehet, hogy nem mondtak neki igazat, nem ismerte a valós helyzetet, nem volt tisztában azzal, hogy mindez mivel jár. De az is lehet, hogy volt valamilyen kényszer a gondolkodásában, hogy a felkészületlenség ellenére is el kell indítani a csapatokat, különben nagyobb lesz a vesztesége Oroszországnak, ha nem kezdenek bele. Arra a felvetésre, hogy ez csupán az ő elgondolása volt-e vagy az amerikaiak, britek mondjuk befolyásolták, azt a választ adta, hogy ez is abba a kategóriába tartozik, amit nem tudunk. Előtte Putyin ugyanis tárgyalt mindkét féllel, de ennek részleteit nem tudni.

Szakmailag is megalapozatlan döntés volt a háború elindítása

Arra, hogy nem volt megfelelően tájékoztatva azért abból lehet következtetni, hogy néhány hét múlva már katonai vezetőket cserélt le. Az is komoly hiba volt, hogy az orosz katonai stratégák arra sem gondoltak, hogy lesz ellenállás, azt hitték, elindulnak és szabad lesz a pálya – tette hozzá.

Több évtizedes katonai tapasztalattal, tábornokként, korábbi vezérkari főnökként biztosan nem hozott volna ilyen döntést

– derült ki azokból a válaszokból, amely a saját szakmai benyomásait firtató kérdésekre adott. 

2014 után a britek és az amerikaiak és a britek már részt vettek az ukrán katonák felkészítésében. Oroszország ezt is egészen biztosan úgy fogta fel, hogy ez ellene irányul – mondta el. Arra a kérdésre, hogy mire készítették föl őket, Benkő Tibor a következőt válaszolta: „hát arra, hogy háború lesz”. Ugyanakkor szerinte azért az amerikaiak is bíztak benne, hogy még nem lesz háború, de nem zárták ki.

A Nyugat stratégiai érdeke a béke volt? 

Arra a felvetésre, hogy a nyugati stratégiai érdek az volt-e, hogy ne törjön ki egy háború, Benkő Tibor a következőt válaszolta:

„De ezt én csak így bizakodás szintjén mondhatom.” –tette hozzá.

Az orosz fenyegetés mindig is létezett  

A NATO már évek óta világosan beszél a keleti fenyegetésről, amely egyértelműen Oroszországot jelentette. Arra a kérdésre, hogy ezt a fenyegetést mikortól datálódik Benkő Tibor egy személyes történettel válaszolt: 2000-2001-ben, amikor az Egyesült Államokban tanult, akkor is azt mondta, hogy az egy téves megközelítés, hogy itt van a világbéke, véget ért a hidegháború. Akkor is lehetett tudni, hogy hosszú távon nem tartható fent, hogy nagyhatalmak békében és biztonságban éljék életüket, hiszen az érdekek mindig is befolyásolták a nagyhatalmakat.

„Én akkor azt mondtam, hogy ne írjuk le az oroszokat” – válaszolta azoknak az akkori csoporttársainak, akik arról beszéltek, hogy Oroszország megszűnt nagyhatalom lenni. Szerinte az orosz elnök is hasonló hibát követett el. Szerinte

Putyin is lenézte Ukrajnát, amikor elindította a támadást.

Márpedig ha az ellenfelet én lekezelően aposztrofálom magamban, az már egy fél veszteség; az ellenfelet alábecsülni nem szabad – tette hozzá.

Az atomfegyver hatása kiszámíthatatlan, Csernobil erre intő példa volt

Én azt mondom, hogy nem reális, de mivel az sem volt reális, hogy Putyin hozzáfogott ehhez a háborúhoz, minden elképzelhető – kezdte válaszát Benkő Tibor arra a kérdésre, mely szerint mennyire valós szcenárió, hogy az oroszok atomfegyverrel zárják le ezt a háborút. A volt honvédelmi miniszter azért nem tartja igazán reális kimenetelnek ezt, mert

Putyin területeket akar Oroszország számára, s így értelmetlen lenne oda atombombát dobni.

Szerinte az oroszok számára Csernobil egy intő jel volt, hiszen előtte csak teóriák és számítások léteztek az atomfegyver bevetését követő hatásokról, az atomerőműben történt baleset viszont megmutatta, hogy a hatások nagyon sok minden múlnak, például az időjáráson. Ebben az időben Benkő éppen a Szovjetunióban tanult, s árulkodó volt számára, hogy a szovjet vezetés a Csernobilben történtek hatására felfüggesztette az atomcsapásokkal kapcsolatos gyakorlatozásokat. Egy Oroszországhoz közeli atomcsapás nem lenne túl ésszerű lépés, s ezt minden bizonnyal Moszkvában még jobban is tudják.

Az oroszok nem a katonai parádékon mutogatott fegyverekkel háborúznak

Az oroszok nagyon hasonló fegyverekkel kezdték a harcot, mint az ukránok. Éppen ezért nem tudták használni azokat a zavaró berendezéseket, amelyekkel rendelkeznek, hiszen ezzel saját magukat is zavarták volna. Amit Oroszország felvonultatott különböző katonai parádékon, nem azok a fegyverek, eszközök jelentek meg – hívta fel a figyelmet Benkő Tibor, feltéve a kérdést, hogy akkor vajon mire tartalékolnak.

Vajon azzal számoltak, hogy a Nyugat belép a háborúba és akkor kellenek majd ezek az eszközök?

Vagy ezek nem is léteznek, csak kirakatként mutogatták őket? – sorolta a további kérdéseket, majd hozzátette: Oroszországnak máshol is kell katonai erőket fenntartania a biztonsága érdekében.  

Tárgyalóasztalhoz kell kényszeríteni a feleket

Első perctől kezdve úgy gondoltuk, hogy nem szabad – reagált arra a kérdésre, hogy a fegyverszállítás megoldást jelenthet-e. Éppen ezért mi azt mondtuk, hogy nem olajat kell önteni a tűzre azzal, hogy átadjuk a legújabb eszközöket, a fegyverek önmagukban nem tudnak békét hozni – magyarázta. Hozzátette: minél többféle eszközt adunk, annál több logisztikai, kiszolgálási, háttértámogatási eszközre van szükség, amire Ukrajna nincs felkészülve. Akkor ezt ki fogja csinálni? – tette fel a kérdést.

Nagyon bízom benne, hogy katonát direkt módon nem akarnak ezekkel az eszközökkel adni

– szögezte le a korábbi honvédelmi miniszter. Egy háborúban gyakran előfordul, hogy az eszközöket javítani kell – magyarázta tovább.

Le kell zárni ezt a háborút

Benkő Tibor szerint mindenkinek fel kell ismernie, hogy más formában nem lehet ezt a konfliktust rendezni, csakis békés úton. Ugyanakkor a háború lezárása nem jelenti automatikusan a békét. Erre példaként a Nyugat-Balkánt hozta fel.

A háború mindenkit tönkre tesz, nemcsak a hadviselő feleket, gondoljunk csak a szankciókra Európában – húzta alá.

Szerinte, ha Ukrajna és Oroszország között megszületik egy békemegállapodás, akkor azt valakinek fenn kell tartania, de ez egy újabb kihívás is, hiszen nehéz olyan szereplőt találni, amelyet mindkét fél elfogad. Oroszország nem fogadná el a NATO-t vagy az EU-t. Az ENSZ sem feltétlenül elképzelhető. Törökország szóba jöhet, de nem biztos, hogy minden nyugati ország elfogadná. Kína is szóba jöhetne, de a NATO nem fogadná el.

Béke kell, nem szabad tovább eszkalálni a helyzetet a fegyverekkel

– összegezte gondolatait Benkő Tibor.

 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ericco
2023. február 27. 09:11
"Én akkor azt mondtam, hogy ne írjuk le az oroszokat" Barkit, aki a haboru elott figyelmeztetett arra, hogy az orosz birodalmi torekvesek ebredeznek, akik ramutattak, hogy Putyin egyre vallalhatatlanabb eszkozokhoz nyul, azt a teljes fideszes trolltabor leoroszfobiazta. Sot, ez meg ma is igy van sok esetben.
pollip
2023. február 27. 09:00
Az európai unió is rendesen elmérte a helyzetet. 20%-os orosz gazdasági visszaesést jósolt, mert nem számolt azzal, hogy a világ nyugaton kívüli országai megveszik az orosz energiahordozókat. Ezért az uniós országok vannak a legnagyobb bajban, hiába voltak a szankciók.
darázs
2023. február 27. 06:28
"Az oroszok nem készítették elő ezt a háborút" jaja már egy éve nincs lőszerük csak azt a szart amit egy éve kilőttek állítanák már le mert ide oda pattog és félő hogy nem csak Ukrajnát de Európát is szétveri
saad630
2023. február 27. 04:49
Nightmare night for Russia! Ukraine destroyed 6 logistics centers! Many developments are taking place in the southeastern region of Ukraine. Due to Ukraine's extensive operations in this region, several of Russia's largest logistics centers have been damaged! The fact that Ukraine attacked this point with long-range weapons and was successful made Russia wonder. Russia needs to be more prepared now, because the Ukrainian artillery doubles its range, the danger lurking for Russia is now greater! Russia continues to cooperate with mercenary groups on the front lines. The Russians recently moved some of the soldiers of the Wagner group towards the Vuhledar region. Several explosions were heard in Mariupol. This shows that elements in this area were targeted by Ukrainian long-range missiles. And with that, it was recently learned that the Ukrainian army hit 6 Russian logistics centers. These are Mariupol, Donetsk, Makiivka, Hartzyzk, Debalceve and Illovaisk. The offensive of the Ukrainian army continues successfully! It has been confirmed that Ukrainian forces have destroyed an ammunition depot at an airfield west of Mariupol. It was also confirmed that the Ukrainian army destroyed a Russian base with a large number of soldiers in the city. Russians suck like badgers https://www.linkedin.com/pulse/orange-jokes-keep-laughing-citrus-hamada-saad https://www.linkedin.com/pulse/delicious-benefits-eating-oranges-hamada-saad https://www.linkedin.com/pulse/get-ready-laugh-best-dad-jokes-around-hamada-saad https://www.deviantart.com/sada30/journal/Dad-Jokes-2023-Prepare-to-Groan-and-Laugh-951234418 https://www.deviantart.com/sada30/journal/Funny-Memes-2023-Get-Ready-to-Laugh-951235490 https://www.deviantart.com/sada30/journal/Funny-Jokes-to-Make-You-Laugh-Out-Loud-951236040
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!