Ez a háború nem volt előkészítve – Stratéga Benkő Tiborral

2023. február 24. 06:55

A Mandiner Stratéga vendége Benkő Tibor korábbi vezérkari főnök, volt honvédelmi miniszter, aki a háború egy évvel ezelőtti kitörésekor állt a honvédelmi tárca élén.

2023. február 24. 06:55
null
Pócza István
Pócza István

Benkő Tibor szerint a háború úgy tört ki, hogy nem voltak meg a feltételei, nem volt előkészítve, így csak tippjeink lehetnek arról, hogy Putyin miért és mi alapján hozta meg a döntést a támadás megindításáról. A korábbi honvédelmi miniszter szerint bár nem számítottunk rá, meglepetés volt, mégsem ért bennünket készületlenül ez a szomszédos háború, hiszen a védelmi képességeink fejlesztése már évek óta zajlott. A beszélgetésből kiderül, hogy mit tanult az oroszok nukleáris fegyverekkel bevetésével kapcsolatos gondolkodásáról az egykori Szovjetunióban, és mire hívta fel később az amerikai katonai akadémián a NATO-szövetségesek figyelmét. Benkő Tiborral a háború egyéves évfordulója kapcsán beszélgettünk.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2023. február 24. 16:16
2014-től 2022-ig volt ideje az Ukránoknak eldönteni és megoldani az orosz-ukrán szomszédság lényeges kérdéseit és konfliktusait. Nem ezt a megoldást választották, hanem hagyták hogy a politika és a kormányzás az USA felügyelete alá kerüljön. Elegendő csupán annyit megemlíteni, hogy hány, a kormányban vezető tisztséget betöltő ú.n. szakértó sebtében kapta meg az ukrán állampolgárságot. A küldött embereken túl, a született de fogható ukránok is az USA zsebében voltak, akiknek a kollaboráláson kívül nem volt más lehetőségük. Ennek az egész konfliktusnak mindkét harcoló fél a vesztese és az USA, de még-inkább a médiával összenőtt globális pénzoligarchia a nyertese. A két ortodox-keresztény balkáni állam (Szerbia és Románia) polgárai nem véletlenül ódzkodnak csatlakozni az EU tagállamok polgárainak, - egyetlen kivétellel - Ukrajnát hájpoló kórusához.
SzkeptiKUSS
2023. február 24. 09:30
2021. dec. 20. ? Benkő mondta az akkori ukrán hadügyérnek aki baráti látogatáson volt nála. "Csak óvatosan, mert úgy jártok, mint mi 56-ban."
I_Isti
2023. február 24. 09:30
Jó beszélgetés volt, köszi!
tapir32
2023. február 24. 09:22
Az USA, a brit és az EU vezető tudták, hogy a szankciókkal és a fegyverekkel konzerválják a háborús konfliktust Ukrajnában és bebetonozzák a Putyin rezsimet. A háború és a szankció pártiak Putyin szövetségesei! Minden résztvevőnek nagy üzlet a háború. A háború pártiak mind nagyot kaszálnak a háborúból Zelenszkijt is beleértve. Mások halálán, megnyomorodásán gazdagodnak. A dollárbaloldal azért támogatja a háborút mert, azt hiszik, hogy ha az USA és jópár EU ország nagyot kaszál az ukrán és az orosz emberek halálán akkor, nekik is leesik valamennyi. A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? A probléma mindig ugyan az. Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Én mindig az életet választom. A dolgokat utólag rendezni lehet, helyre lehet hozni de, feltámasztani nem lehet senkit sem. Tűzszünet és béke!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!