Békemegállapodás lehet, de béke nem - Mandiner Stratéga Kis-Benedek Józseffel (videó)

2022. december 08. 17:00

Az ukránok már nem élnek meg támogatás nélkül, mert nincs sem elegendő fegyverük, sem lőszerük. Minél tovább tart a háború, annál több lengyelországihoz hasonló rakétabaleset lehet. Hogyha létre is jön egy békemegállapodás, azok a pusztítások és veszteségek, amelyek voltak mindkét oldalon, szinte lehetetlenné teszik, hogy igazi béke legyen a két ország között. A Mandiner Reakció vendége Kis-Benedek József, korábbi katonai hírszerző, egyetemi tanár, az MTA doktora.

2022. december 08. 17:00
null
Pócza István
Pócza István

Proxyháború zajlik Ukrajnában, amelyet az ukránok nem így élnek meg, hanem identitásvédelmi háborúként, honvédő háborúként könyvelnek el – mondja Kis-Benedek József. A szakértő szerint ez egyben egy aszimmetrikus háború, amely 2-3 hét alatt véget ért volna, ha Ukrajna nem kap támogatást. Az oroszok viszont egy alapvető hibát vétettek: nem ismerték pontosan az ellenség képességeit és lehetőségeit, vagy a politikai döntéshozókhoz ez nem jutott el, mert félrevezették őket. Az ukránok más hibákat is elkövettek: túl sok fronton indították el a háborút. 

A volt katonai hírszerző szerint meg kell érteni Putyint is, mert ha békét, kompromisszumot keresünk, akkor mindkét fél megértésére törekedni kell. Az orosz elnök nem akarja elfogadni azt, hogy Ukrajna a nyugati szövetséghez tartozzon, mert azt konkrét biztonsági fenyegetésként élik meg. Emiatt mondják azt szerinte sokan, hogy hiba volt Ukrajnát meghívni a NATO-ba. Oroszország politikai és stratégiai szempontból viszont rosszabb helyzetbe került, mint a háború előtt volt. 

A teljes beszélgetésről itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható az alábbi linkre kattintva:

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theodorik
2022. december 08. 23:27
Klein-Benedek, te híg fos
Namond
2022. december 08. 21:43
A lengyelországi belövés nem rakétabaleset volt, hanem NATO elleni hamis zászlós provokáció, akár a zágrábi eset. A moldáv belövés pedig egyszerűen az oroszellenesség fokozását célozta.
tgely
2022. december 08. 20:29
Többek között Benedek is úgy látja, hogy az oroszok súlyos hírszerzési hibákat elkövetve ugrottak bele a háborúba. De szerintem a hibát nem a stratégiai tervezésben követték el, hogy néhány nap alatt pontot tesznek a végére, hanem abba, ami részben képességi fogyatékosságaikra vezethető vissza, azaz nem tudtak előbb támadni. Tehát ez inkább kényszerűség, mintsem hiba. Eljött az a pont, amikor lépniük kellett, de már késő volt más módszereket kipróbálni. Egyszerűen elkéstek. Ebből az aspektusból Ukrajnával már sosem fognak békét kötni, mert az egyszerűen meg fog semmisülni a konfliktusban. Nincs szándék a lezárásra és nincs is miért, ha Ukrajna megsemmisül. Sajnos.
Akitlosz
2022. december 08. 20:04
Budapest lehet, de Buda nem. Szürkebarát lehet, de szürke nem. Kapanyányimonyók lehet, de kapa nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!