„Űrmedúza” tűnt fel az Egyesült Államokban (videó)

2022. május 10. 15:52

A ritka égi jelenséget még pénteken rögzítette egy magánszemély és egy kültéri kamera Georgiában.

2022. május 10. 15:52
null

Medúzaszerű fényjelenség világította be az Egyesült Államok égboltját péntek hajnalban. Az eseményhez sok tényező szerencsés együttállására volt szükség –  adta hírül az Időkép

A felvétel Georgia államban készült, a videó alanya pedig a SpaceX Falcon 9 rakétája volt, amely a floridai Kennedy Űrközpontból indult, nagyjából 400 kilométerre délre a kamerától – derült ki a cikkből.

Az űrmedúza egy rakétaindításhoz kapcsolódó jelenség, amelyet a hajnali vagy az esti szürkületben a magasra érkező rakéta által kibocsátott gázokról visszaverődő napfény okoz. A megfigyelő sötétben van, míg a kipufogócsövek a magasban még mindig közvetlen napfényben vannak. A kipufogógáz gömb alakú formáját a fúvókán belüli és kívüli nyomáskülönbség okozza. Ez a világító jelenség egy medúzára emlékeztet – magyarázta a látottakat a portál.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 10. 16:41
S miért csaknem vízszintesen repül az az űrmedúza, miért nem felfelé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!