„Ha kell, savat iszom, csak hogy meglegyen az olimpiai arany” – Katinka a mozivásznon

2022. május 10. 13:20

Ma este tartják a Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóról szóló életrajzi dokumentumfilm díszbemutatóját, a nagyközönség a filmet csütörtöktől láthatja a mozikban. Az alkotás egyszerre mutatja be a csúcshoz vezető utat, a kivételes sportolói teljesítményt, de őszintén beszél a siker áráról is. Az Uránia Filmszínházban tartott hétfői sajtóvetítés után Katinka többek között elárulta, többszöri megkeresésük ellenére korábbi férje és edzője, Shane Tusup nem kívánt megszólalni a filmben.

2022. május 10. 13:20
null
Őry Krisztina
Őry Krisztina

A címben idézett mondat Hosszú Katinka édesanyja szájából hangzik el a filmben, amikor felidézi, micsoda áldozatokra volt képes a lánya a sikerekért. Olyan fanatizmus ez, amit kívülről nehéz megérteni – fogalmaz egy csapattársa, aki hozzáteszi, gyerekkori álmukat valósította meg Katka, ami nekik nem sikerült, helyettük neki igen.

„Magamat is feláldoztam ezekért a sikerekért.... Biztos voltam abban, hogy nincs a világon még egy ember, aki annyit dolgozott volna abban a négy évben, mint én. ... Néha azért elgondolkodom, mennyire érte meg” – ezek már a főszereplő szavai. A héten bemutatásra kerülő Katinka című alkotás, amely gyermekkorától napjainkig végigkíséri Hosszú Katinka pályájának legfontosabb pillanatait, őszinte nyíltsággal beszél vegyesúszó fenoménünk sikerének áráról is.

A film stábja két éven át mindenhova követte Katinkát: Amerikába, Európába, a Közel-és Távol-Keletre is elkísérték, ott voltak vele a nagy sporteseményeken és az apró hétköznapi pillanatokban is. Ott voltak akkor, amikor kiderült, hogy elmarad a 2020-as tokiói Olimpia, és akkor is, amikor Katinka megtalálta, hogyan, merre indulhat tovább.

A hétfői sajtóvetítéssel egybekötött tájékoztatón a film producere, Lajos Tamás élete legnehezebb munkájának nevezte az elkészült alkotást – „a legtöbb energiát és odafigyelést igénylő, leghosszabb munkám volt” -  de büszke rá, és boldog, hogy a befektetett energia és pénz ott látható a vásznon. Ami az anyagiakat illeti, az újságírói kérdésre, hogy mi indokolta egy dokumentumfilmnél a korábbi gyakorlathoz képest jóval nagyobb arányú, 560 millió Ft-os állami támogatást, Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos válaszolt: az elkészült alkotás sokkal több, mint egy A kategóriás sportfilm. Hosszú Katinka a magyarok szuperhőse, a róla készült film tömegeket mozgat majd meg. Lajos Tamás hozzátette: jó volna szakítani azzal a felfogással, hogy a dokumentumfilm szinonímája az olcsó filmnek. „Be kell fejezni, hogy pénz nélkül csinálunk dokumentumfilmet, mert az ott van a vásznon, akárki akármit is mond.”

Pálinkás Norbert rendező a forgatási munkákról elmondta: a film egy 9 hónapos visszaszámlálásnak indult, a tokiói olimpiára való felkészülés krónikásai kívántak lenni, és ezzel párhuzamosan visszatekintést nyújtani Katinka pályájának főbb állomásaira egészen a kisgyerekkortól a világ- és olimpiai bajnoki címek megszerzéséig. Az élet aztán átírta a forgatókönyvet: hirtelen beütött a világjárvány, lezárták az országokat, az uszodákat és bizonytalanná vált az olimpia is. Annyi fordulat következett, hogy egy forgatókönyvíró sem tudott volna többet kitalálni – fogalmazott a rendező. Volt itt dicsőség, csalódás, sírás, szerelem, és még egy kutya is – gondolhatnánk: a filmes stáb egy kicsit túl is tolta.

Dörzsöltem a kezemet, hogy még, még ilyen drámákat!

Köbli Norbert, a film kreatív producere ehhez kapcsolódva így folytatta: rögtön tudtam, hogy ha ez egy „hősutazás”, nekünk az akadályokat kell bemutatni, a viszontagságokat, hogy mi az ára ennek a kivételes sikernek. „De arra nem készültünk fel, hogy ott lesz a kamera akkor, amikor Katinka élete legnagyobb ellenfelével, a Coviddal találkozik. És ez a covid néha szemmel láthatóan, néha pedig kertek alatt úgy szüremkedik be az életébe, hogy mindent megváltoztat. Ami balszerencse volt neki, a film javára vált.” Olyan dolgokat szállított az élet, amit nem tudtunk volna megírni.Szinte dörzsöltem a kezemet, hogy még, még ilyen drámákat!

„Mi alapvetően úgy nőttünk föl, hogy Egér volt a példaképünk. Az, hogy Magyarországnak volt egy ötszörös olimpiai bajnok úszónője, megadta az alaphangot. Sose az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy kijussunk az olimpiára vagy érmet szerezzünk, hisz már ott volt előttünk az az öt olimpiai arany. Egér 14 évesen már olimpiai bajnok volt, ő olyan példát állított elénk, hogy ezt a célt el lehet érni Magyarországról” – ezt már Katinka nyilatkozta a Mandinernek. Valójában az Egerszegi Krisztináról szóló portréfilm volt az, amiért vállalta a filmforgatást. „Amennyire bennünket motivált az a film gyerekként, úgy éreztem, nekem is kötelességem elkészíteni valami hasonlót. Remélem, a fiatalabbak ebből is erőt és motivációt merítenek majd!”

Katinka elárulta, többszöri megkeresésük ellenére korábbi férje és edzője, Shane Tusup nem vállalta a megszólalást a filmben, így alakja archív felvételeken jelenik csak meg. Közös munkájukról és kapcsolatukról azonban ő maga nyíltan és őszintén vall a filmben:

„A saját személyiségemet el kellett nyomjam, hogy sikerüljön... Néha azt éreztem, hogy eszköz vagyok, de ezek az én céljaim voltak. .. Ilyen teljesítmény mellett nem fért bele a magánélet. ... Magamat is feláldoztam a sikerekért. .. Nem éreztem magam nőnek. Nem is nő voltam, hanem sportoló  – sorjáznak a vallomásszerű mondatok Katinkától, melyek mellé a csapattársak, barátok is hozzáteszik a maguk véleményét: „Ketten tudták ezt létrehozni, ami megismételhetetlen. Összekovácsolódtak, de magukra maradtak.”

Sose gondoltam volna, hogy 33 évesen is világbajnokságra fogok még készülni – felelte a jövőjére vonatkozó kérdésre, azt sem rejtve véka alá ugyanakkor, hogy augusztusban esküvőre készülnek új párjával, Gelencsér Mátéval. A júniusi budapesti világbajnokságra készülő úszónő elmondta, nagyon várja, hogy újra magyar közönség előtt szerepeljen, „Azon leszek, hogy érmet szerezzek.”. Várjuk. Ahogy a filmet is sokan.

Hosszú Katinkával exkluzív nagyinterjút olvashatnak hamarosan az eheti friss Mandinerben.

Fotók: Mandiner

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. május 10. 17:02
Érdemeit elismerem, hisz sok örömöt szerzett. Most viszont kis kezdő fiatal úszók legyőzik. Kiöregedett, nincs már benne annyi elán sem, a csúcson kellett volna visszavonulnia, de ahhoz túl konok volt...
Zolotarjov
2022. május 10. 16:57
Szobrot neki, még életében..
fatman
2022. május 10. 16:15
Kinek vonzó ez az ócska celebkedés?
Bicsike
2022. május 10. 15:10
12 évig úsztam versenyszerűen kisebb nagyobb sikerekkel. Az úszás tette ki a gyerekkoromat. Büszke vagyok a magyar úszóinkra, de ez a Katka annyira ellenszenves, hogy nem bírom nézni még az index képen sem nemhogy megnézném a filmet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!