Miért ismétlődnek újra a gyilkos járványok?

2021. április 26. 21:45

Az emberiség történetének kezdete óta jelen vannak bizonyos járványok – számos kérdést megválaszol az Axióma új videója.

2021. április 26. 21:45
null

Lepra, pestis, kolera, malária. Számos olyan járvány, mely egész országokat, nemzeteket pusztított ki, birodalmakat és kultúrákat söpört el. 

„Én megelégszem a betegség leírásával, hogy ennek alapján bárki olyan tájékozott legyen, hogy a kór, ha újra kitörne, ne legyen a számára ismeretlen, s úgy számolok be róla, mint aki magam is átestem rajta, és másokat is láttam benne szenvedni.” – írta Thuküdidész, a Peloponnészoszi háború című művében.

Ez volt az első feljegyzett világjárvány, mely Athén akkori vezérével, Periklásszel is végzett. Ezt a járványt azóta számtalan követte. De vajon miért ismétlődnek és térnek vissza a járványok az emberiség történetében? Erre keres választ az Axióma új videója. 

Fotó: Michiel Sweerts: Járvány egy ókori városban (1652 körül). Forrás: Wikipédia

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 27. 14:37
Mert az élőlények élni akarnak, ezt viszont csak egymás rovására érhetik el. A nagy hal megeszi a kis halat. Ez a kis halnak nem jó. Nem hiszem, hogy a vírusok, baktériumok többet ártanának az emberi fajnak, mint amennyit az emberi faj árt más fajoknak. Ráadásul úgy gondolom, hogy egy halom mai még gyógyíthatatlan betegséget, amelyek összefüggésben vannak a vírusokkal, az autoimmun betegségeket a jövendőben a vírusok segítségével fogják tudni gyógyítani. Ahogyan a videóban is benne van, a vírusok tudnak géneket cserélni a sejtekkel, ezt kell kihasználni. Az emberiségnek lesznek saját, nem hasznos vírusai, amelyek gyógyítani fognak. Már ha lesz erre kellő anyagi érdek, ugyanis sokkal nagyobb üzlet a betegeket életfogytig kezelgetni, mint meggyógyítani.
olajfa1
2021. április 27. 09:21
Az tényleg fúrcsa hogy kb 100 évenként jön egy-egy ilyen világjárvány...
Mátyás01
2021. április 27. 09:17
Lepra, pestis, kolera, malária, ezek mind bakteriális fertőzések. A vírusok ennél rosszabbak.
Barna_Public
2021. április 27. 01:23
Hogy eddig miért ismétlődtek, az tudtuk, hogy ezután miért fognak ismétlődni a járványok, az már bonyolultabb kérdés. Az egyik válasz, hogy hatalmas üzlet a vakciánozás. A másik válasz, hogy az ember lecserélése folyamatban van. A globális rendszer átáll más természetű komponensekre, az erőt és a szenzomotoros intelligenciát kiváltották a gépek, az értelmet és a döntéshozatalt felváltják az algoritmusok és a mesterséges intelligencia. Az intelligens és fegyelmezett fehér "fajú" munkásoknak és alkalmazottnak (találó elnevezéssel: rémísztő képződmények) kb. a tizenkilencedik század második felétől a nyolcvanas évekig kiemelkedő szerepük volt az ipari termelés és a bürokrácia működtetésében, és a háborúzásban is. Ma már kiválthatók automatizált, robotizált termeléssel, algoritmusokkal, harctéri robotokkal, drónokkal etc., vagyis nincsen többé relatív hatalmuk a tőke és a kormányzatok felett. Fogyasztót pedig lehet importálni, hiába nem szültük tele Európát a huszadik században, hogy ezzel kilépjünk a malthusi ciklusból, amikor a határokat meg nyitva felejtettük, pontosabban kinyitották a polgáraikat eláruló kormányzatok. Hogy a határokon alapvetően nem éppen fogyasztók jönnek be, és nem is használható munkaerő, hanem leginkább hadra fogható fiatalemberek, az megintcsak elgondolkodtató. A következő hullámra várva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!