Országimázs: angol nyelvű néptánc-tanító honlap jött létre

2019. január 25. 15:57

Magyar néptáncokat és népdalokat angol nyelven oktató honlapot hozott létre Rosonczy-Kovács Mihály népzenész és a Magyarország Barátai Alapítvány, amely nagy lyukat foltoz be a magyar kultúrdiplomácia szövetén. A honlapot a Fonóban mutatták be. Hogy miért fontos ez?

2019. január 25. 15:57
Szilvay Gergely

A magyarul nem tudók néptánctanulását segíti egy új honlap, a Magyarország Barátai Alapítvány és a Fonó Budai Zeneház által Rosonczy-Kovács Mihály ötletéből és szervezésében megvalósított I Dance Hungary. Az elegáns dizájnnal készült kezdeményezés néptánctanító és népdalokat bemutató videókat tartalmaz, egyelőre Somogy és Szék táncairól. Röviden ismertetik a tájegységet és a korabeli életmódot is, egyben oldalt megjelennek a Hungary Today hírei. 

Rosonczy-Kovács Mihály ötletgazda és projektmenedzser, a Fonó Budai Zeneház megbízott nemzetközi irodájaként működő Philidor Intézet ügyvezetője kérdésünkre elmondta: mindig érdekelte a kultúrdiplomácia, és régóta zavarja, hogy „hatalmas ziccerek maradnak ki” amiatt, hogy nem használjuk ki a táncház-mozgalom adta lehetőségeket. Adott ugyanis egy nagyon széles célcsoport, amiben megvan a nyitottság a magyar kultúra és az ország iránt, néptáncban pedig világhatalom vagyunk, ez hungarikum. „Bevallom, mást nem tudok, ami ennyire sajátosan magyar és ennyire széles közönsége van, mint a táncház – hát, akkor használjuk.” De a legjelentősebb ennek terjesztésében a nyelvi akadály, így adódott az ötlet, hogy hozzanak létre egy angol nyelvű oktatóhonlapot, amivel a magyar kultúra iránti érdeklődést is segíteni lehet, nem csak a néptánctanulást. 

Karlócai Orsolya, a Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezetője a Mandiner kérdésére kifejtette: az alapítványnak két fő célja van. Az egyik, hogy hidat építsen az anyaország és a diaszpóra magyarsága között, s erre a népi kultúra tökéletesen alkalmas. Azoknak a diaszpórában élő magyaroknak, akik nem beszélnek magyarul, a népzene és a néptánc fontos „nyelv”. Másrészt szeretnék javítani a hazánkról kialakult nemzetközi képet, s a honlap ebben is segíthet. A népzene ugyanis semleges dolog, amivel sokakat meg lehet szólítani, a honlapról elérhető Hungary Today-jel együtt pedig a kezdeményezés ajtó Magyarország felé. 

 

Az egyelőre angolul és magyarul olvasható honlapot szívesen bővítenék majd, a további táncanyagok feltöltése biztos, ugyanakkor a nyelvi kínálat bővítése még kérdéses, de a táncház-mozgalom erős dél-amerikai jelenléte miatt a következő nyelv, amelyen elérhetővé kellene tenni a honlapot, a spanyol kellene, hogy legyen – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Az I Dance Hungary program legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus-videósorozat, amelynek segítségével bárki elkezdheti elsajátítani a magyar néptáncokat kiváló magyar táncosok tolmácsolásában, ismert népzenészek kísérete mellett. A felvételeket három kamerával rögzítették, külön a felsőtest, a lábak és a teljes test mozgására koncentrálva. Az énekes részben Kubinyi Júlia előadásában hallhatóak a népdalok, angol fordításban és karaoke lehetőséggel is. A kurzusokat énekoktató és háttérismereti kisfilmek egészítik ki a tanult táncok tájegységeiről. Az I Dance Hungary táncszakmai és társ művészeti vezetője Kovács Norbert „Cimbi”, a táncokat Szabó Szilárd „Sziszi” és Szabó Rubinka tanította be. A népdalokat a Fonó munkatársa, Kubinyi Júlia népdalénekes énekli.

 

Kovács Norbert „Cimbi” hangsúlyozta: az idegen kultúrából érkezők számára is használható tartalmakkal akarják feltölteni a honlapot, hogy kedvet csináljanak a táncház jelentette közösségi élményhez. Hozzátette: sokan, akik kimennek nyugatra, csak anyagilag gyarapodnak eleinte, a lelki gyarapodásra viszont csak a tánccsoportokban van lehetőségük, ezen keresztül tudják megélni a magyarságukat, ami aztán sokakat késztet hazaköltözésre is.

A sajtótájékoztatón ott volt az uruguayi Alejandra Brum, aki elmondta: dédszülei mintegy száz évvel ezelőtt vándoroltak ki Magyarországról Dél-Amerikába, szülei már egyáltalán nem beszéltek magyarul, ő sem, nyolcévesen vitte el édesanyja néptáncolni a montevideói magyar közösségbe.

„Beleszerettem a magyar kultúrába. A diaszpóra összetartásában óriási szerepet játszik a néptánc, mert bár nem mindenki beszél magyarul, a kultúrához így kötődve mindenki büszke a magyarságára. Megtanultam magyarul, aztán 18 évesen egy ösztöndíjjal Magyarországra kerültem és ma már magyarnak érzem magam. Fontos, hogy a felmenőinktől kapott tánctudást továbbadjuk a következő generációnak” – fogalmazott Alejandra Brum.

Horváth László, a Fonó igazgatója azt mondta: az I Dance Hungary segítségével a virtuális térben is világgá megy a táncház mozgalom. 

Az I Dance Hungary-t itt éri el.

 

(Mandiner, MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2019. január 26. 13:55
Mi lett volna, ha...? (Part 2) Akkor most nézzük, milyen maga a produkció, amit annyit gyakoroltak a lányok. Az a legszebb az egészben, hogy a finom láb és kézmunkából semmi nem látszik, mert eltakarja a bő viselet. Mindenben megvan a szépség, ettől konkrétan a hideg futkározik az ember hátán, annyira nehéz megcsinálni formációban. Az egy jó kérdés, hogy valójában létezik-e a Nyugat szellemi fölénye, vagy csak kergetni való délibáb? https://www.youtube.com/watch?v=Nl9uWRu0fo4
Bell & Sebastian
2019. január 26. 02:00
A művészetek népe Játsszunk el egy pillanatra a gondolattal, hogy a magyarok Levédiában ragadnak és felveszik az iszlám hitet. Ebben az esetben a néptáncunk valahogyan úgy nézne ki, mint amit ezek a lányok gyakorolnak. Az igazsághoz tartozik, hogy akrobatikus show táncról van szó, amit a turistáknak mutogatnak jó sok pénzért. De az alaplépések azért ott vannak a lakodalmakban, nem beszélve a zenéről és énekről, színpompás ruhákról. Csak képzeljünk el egy táncházat, ahol előbb spiccben hajlonganak a tükör előtt. Ehhez képest a rámás csizma csak jobban illik a magyar néplélekhez. Elvégre nem vagyunk mi terrorista balettpatkányok! Az a szép az egészben, hogy az úri közönség, vagyis a kommentelők, összevesznek azon, mert ott ugye arcról ismerik a táncosokat, melyik együttes tagjai a csajok. https://www.youtube.com/watch?v=uubSMFFwuvU
jóember
2019. január 25. 21:50
Ez nagyszerű! Megnéztem a széki táncot és máris jobb kedvem lett! Eddig miért nem volt?
aleb19
2019. január 25. 21:38
az egyre csoringerebb es rosszkedvubb nyugati atlagembereket az itteni mediapatkanyok ilyen olcso manipulaciokkal deritik jobb kedvre...ezzel erositik a nem letezo nyugati felsobbrenduseget...evtizedek ota ezt csinaljak ...a vicces ruhakban fenykepezett tancikalo magyarok csak olaj a tuzre...csak mondom...amugy albionban elek kb 10 eve...orszagimazs wazze orszagimazs...tajekozatlan aktakukacbarmok akik soha nem eltek kulfoldon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!