Hallott már Richter Gedeonról?

2015. április 16. 17:14

Richter Gedeon a modern magyar gyógyszeripar megteremtője, a Kalmopyrin megalkotója volt. És zsidó. A nyilasok a Dunába lőtték. Most film készült az életéből.

2015. április 16. 17:14

Nem Tűntem El – Richter Gedeon története

Főszerepben: Rudolf Péter, Seress Zoltán

Rendezte: Spáh Dávid

***

Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án, Ecséden született. Szülei halála miatt 1873-tól árva gyerekként Gyöngyösön nevelkedett, ahol 1890-től gyógyszerészgyakornok volt. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen gyógyszerész oklevelet szerzett kitűnő minősítéssel. Két évvel később külföldre utazott és több európai gyógyszertárban és gyógyszergyárban tanulmányozta a gyógyszergyártás módszereit. 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a Sashoz címzett patikát, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő.

1907-ben Kőbányán, a Cserkész u. 63 szám alatt felépítette az első magyarországi gyógyszergyárat, melyet vezérigazgatóként irányított. A gyár első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, a Hyperol nevű fertőtlenítő tabletta pedig az első világháborúban kapott jelentős szerepet. Az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalma volt. A második világháború elején a gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett, 34 államban bizományi raktárt létesített.

1942-ben megfosztották vezérigazgatói tisztségétől (a zsidótörvények miatt), majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. Feleségét és őt magát Raoul Wallenberg bújtatta több mint ezer más zsidóval együtt. Decemberben Richter Gedeont kivégezték a nyilasok, másokkal együtt a Dunába lőtték. 

(Forrás: Wikipedia.)

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felcsúti gyevi bíró
2015. április 17. 10:04
Írta és közreadta: (Prof. Dr. Bokor Imre) MJB elnök
Felcsúti gyevi bíró
2015. április 17. 10:04
9/ Horthy adott parancsot Koszorús Ferenc vezérkari ezredesnek, az esztergomi páncélos hadosztály parancsnokának, hogy vonuljon Budapestre és védje meg a gettóba zárt zsidókat a Gestapótól. Példátlan tett volt ez a kormányzótól, és nem az első eset, hogy keresztezte Hitler intézkedését. Érdemes megemlíteni, hogy Koszorús ezredes tettét emléktábla őrzi az egykori gettó helyén, - és a yad vasemben!!!!!!!! - ugyanakkor Horthyt jobban szidalmazzák az életben maradt zsidók, mint például a zsidókat likvidáltató Sztalint, vagy a Hitler Norvégia lerohanását segítő, majd a Wehrmacht svéd acéltermékekkel és légvédelmi lövegek tömeges ellátását biztosító svéd királyt vagy kormányát.
Felcsúti gyevi bíró
2015. április 17. 10:03
8/ Valótlanság, hogy az összes életben maradt zsidót elszállították megsemmisítő táborokba, hiszen pontosan Magyarországon maradt életben a legtöbb zsidó a németek által megszállt országokban történt felmérések alapján, sőt a hazánkba menekült lengyel, román, szlovák, osztrák, szerb, horvát, és más állampolgárságú zsidók, Horthynak köszönhetik az életben maradásukat! Sokan meg is köszönték neki! Pl a Chirin család, A Weisz Manfréd művek jogtulajdonosa finanszírozta Horthy portugáliai életét Ha ezeket a zsidókat megsemmisítették, akkor most kik kapják a kárpótlást? Hiszen Ön szerint még a csecsemőket is a Dunába lőtték vagy a megsemmisítő táborba hurcolták!
Felcsúti gyevi bíró
2015. április 17. 10:02
5/ Több tízezer emberre lehetetlen lett volna köveket kötözgetni, részben megfelelő mennyiségű és méretű kőhiány, részben időhiány miatt; 6/ Ön még nem látott hátba lőtt embereket csak képzeletében, mert azoknál a vérzés olyan minimális, hogy a kék Duna nem válhatott vörössé, miként az Ön látomásában a Duna „habzó és vérfagyasztó” vize;
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!