Horváth: Aki a közérdeket képviseli, azt lefokozzák

2013. november 22. 09:52

Olyan vezetők ülnek a NAV-nál, akik tudják, hogy bizonyos adózói körökhöz nem lehet hozzányúlni. Akik pedig a közérdeket akarják képviselni, azokat előbb-utóbb lefokozzák – mondta el a NAV botrányt kirobbantó Horváth András, volt adóellenőr.

2013. november 22. 09:52

A Hallgatói Hálózat és az atlatszo.hu szervezésében tegnap előadást tartott Horváth András, a NAV botrány kirobbantója. A volt adóellenőr szerint az 1700 milliárdos adócsalás bőven több is lehet, ez az összeg csak az ő alsó hangos becslése.

Elmondta, hogy vannak olyan telefonok, amiben jelzik felülről a NAV-nak, hogy kit nem lehet ellenőrizni, de az a gyakoribb, hogy olyan vezetők ülnek a NAV-nál, akik tudják, hogy bizonyos adózói körökhöz nem lehet hozzányúlni. Tehát telefon sem kell ahhoz, hogy tudják, nem lehet elrendelni adóvizsgálatokat. Horváth szerint ez még súlyosabb annál is, mintha fentről szólna le valaki. Ez rendszerszintűvé emeli a korrupciót, és olyan emberek töltenek be nagyon fontos pozíciókat, akiktől nem várható el az, hogy elfogulatlanul döntsenek. A volt adóellenőr úgy látja, olyan súlyos a NAV-nál a helyzet, hogy azokat a kollégákat, akik tisztességesen szeretnének eljárni, és a közérdeket akarják képviselni, folyamatosan félreállítják. Sokan most is ott vannak a hivatalban, azonban lefokozták őket, és komoly munkát nem kapnak évek óta, pedig mindegyik kiváló szakember – fogalmazott.

Horváth szerint a NAV élén egy hivatali visszaélésekkel terhelt vezetői hálózat áll, amelyik kormányokon átívelve lehetővé teszi bizonyos adózói köröknek, hogy ne ellenőrizzék őket. Ami jelenleg Magyarországon van, az egy diszkriminatív ellenőrzési rendszer – véli Horváth. Hozzátette: ha ez ellen valaki szólni mer, vagy veszélyezteti a kiváltságos adózók jogait, akkor megnézheti magát. Ráadásul a NAV vezető közül sokan azért kapnak kitüntetést, mert megvédik a belső támadásoktól ezt a diszkriminatív ellenőrzési rendszert, nem pedig az áldozatos munkájukért.

A volt adóellenőr beszélt a fiktív számlákat előállító hálózatokról is, aminek felkutatására külön módszert dolgozott ki kollégáival. Elmondta, hogy a számlagyárak esetén a kisebb, nem védett adózóknál a fiktív számlákat mindig el kell kezdeni felgöngyölíteni, majd ha egy nagy adózóhoz ér a vizsgálat, akkor a vizsgálatot hirtelen megszakítják a NAV vezetői. Így a számlázási rendszereket nem lehet felgöngyölíteni.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2013. november 23. 14:44
Volt egy álmom.Ez a Horváth 2007 óta tudott bizonyos mocskosságokat a NAV-ról.2010-ben megtette a feljelentést a kormányváltás után.3 év alatt kiderült az igazság és az élet megy tovább.Kérdésem:miért nem így történt?
várúr
2013. november 22. 18:14
Mint kiderült, se konkrét személy, se cégnév nincs a feljelentésben. Egy volt adóellenőr részéről ez több, mint laza. A pár órás szenzációnak vége, lehet szépen hazamenni.
galamb
2013. november 22. 17:38
..."bizonyos adózói körökhöz nem lehet hozzányúlni"... akárcsak bizonyos közösségekhez, bizonyos hitközséghez,bizonyos nyugdíjasokhoz,bizonyos "filozófusokhoz", bizonyos "filmesekhez",stb. Akkor minden "védettséget" meg kell szüntetni. Azokét is, akik az orrukat a Lukács uszoda vízébe fújhatják !
balbako_
2013. november 22. 17:26
Az eljárás elindult az ügyészség előtt kiteregetheti a kártyáját (ha van).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!