Kolakowski a példa arra, hogy demokrácia van

2013. május 06. 18:06

A parlament oktatási bizottságának számos tagja nem ismeri az egyik irodalom-érettségi tételt, Leszek Kolakowski lengyel író műveit, derül ki az Indexvideó riportjából. A KDNP-s Michl József szerint pont a baloldali filozófus tétellé válása bizonyítja, hogy Magyarországon demokrácia van.

2013. május 06. 18:06

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
josefknecht
2013. május 07. 09:04
Tehát az egyik választható szövegalkotási feladat a következő volt: "Ha utazunk, akkor eszünkbe sem jut a szó szoros értelmében vett tanulás: úgyszólván mindent, amit az utazás során megismerünk, megismerhetnénk utazás nélkül is, nemegyszer alaposabban; a régi latin mondás is azt tartja, hogy „eget s nem elmét változtat, aki a bölcsességet a tengeren túl keresi”. Nem, egyáltalán nem a tudásért utazunk. De nem is azért, hogy megszabaduljunk a napi gondoktól és elfelejtsük a bajainkat, minthogy egy másik latin szentencia szerint „a sötét gond ott ül a lovas mögött”. (L. Kolakowski) Miért vált az utazás epikai művek gyakori cselekményszervező elemévé? Miért indítják útnak hőseiket a regényírók, novellisták? 3-4 epikai mű bemutatása alapján foglalja össze álláspontját! Kifejtésében vegye figyelembe a felvezető szöveg állításait az utazás lehetséges céljáról, céljairól!" Tegye fel a kezét, aki szerint ez Kolakowski-tétel! ("Médiamunkás" nem játszhat, úgy látszik, ők hivatalból fel vannak mentve szövegértésből...)
KannibálTatárÚr
2013. május 07. 08:57
Amikor cseh környezetbe kerültem és megtudták, hogy magyar vagyok, igen csípősen kérdezték, hogy van-e magyar irodalom. Ez annál inkább meglepő volt, mert az ő verseik Petőfihez viszonyítva nagyon nem versszerűek, inkább próza vers alakban írva. Persze az általuk nagyra tartott cseh irodalmárokat én sem ismertem, csak egy-két kommunisták által preferáltat, pl. Július Fučíkot (Reportáž spod šibenice - Riport az akasztófa alól). Akkor gondoltam először arra, hogy minek tanítani az iskolákon az irodalmat. A szórakoztató ipar része, akit érdekel olovassa, de ne terheljék velük fölöslegesen a diákokat. A többségük úgy sem olvas az iskola befejezése után irodalmat.
Zokni
2013. május 07. 08:24
Akkor lenne "demokrácia", ha valódi baloldali írókat adnának fel, mint - csak a magyarokról tudok - pl. Déryt vagy Illyést..., vagy mint Kertész Ákost (Makra) - aki ráadásul egy fajta oppozíciót foglalt el a rendszerrel szemben - Így csak arra alkalmas ez az író, hogy a jelölt számot adjon adjon a közelmúltbeli "szocializmus ellentmondásairól, melyek az író-filozófus életpályájában és műveiben tükröződnek." (A "tételt" az ujjamból szoptam)
Akitlosz
2013. május 06. 20:47
Kolakowskiról nem tudni nem szégyen, mert ő egészen biztosan nem volt régen érettségi tétel. Miért kellene az akár évtizedekkel ezelőtt érettségizetteknek a mai, ezek szerint más tételeket ismerniük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!