Szcientológia: elnyomók és elnyomottak

2011. november 03. 12:10

A Becsengetünk és elfutunk legújabb epizódjában a szcientológia kerül terítékre: megszólal a hazai szervezet kiugrott vezetője (aki könyvet írt a tapasztalatairól) és a Magyar Szcientológia Egyház jogi képviselője is.

2011. november 03. 12:10

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liliana
2011. december 21. 21:58
http://tuddmegazigazsagot.wordpress.com/szakertoi-velemenyek/ Nem árt azért más nézőpontból is megnézni a dolgokat velük kapcsolatban.
coveiro
2011. november 16. 16:02
Tisztelt Hölgyek és Urak! A riportban feltártakhoz képest - meglátásom szerint - lényegesen nagyobb veszélyt jelent a társaság osztódással [!] szaporodó és az "egyház" holdudvarát képező tanácsadó cégek tevékenysége. Működési elvük azonos az anyaszervezetével. Az OCA [Oxford] teszt [http://www.businessa1.hu/cegteszt] elvén működő kérdéssorral nyomják cégvezetők és -tulajdonosok fejét a saját nyomoraikba, majd az ezen keresztül feltárt problémákra rámutatva azonnal megvillantják a megoldáshoz vezető utat. [Több szabadidő, magasabb profit, versenytársak legyőzése - kinek mi a vágya.] Szigorú kritériumok alapján válogatnak: csak a valóban tehetős vállalkozások lehetnek az ilyen konzulting-firmák kegyeltjei - kereskedelemmel foglalkozó cégek évi 1Mrd forint forgalom alatt például jellemzően nem lesznek azok. A cégek alkalmazottai és a vállalkozóként működő "üzletkötők" főként az "egyház" hívei, de sokan külső pályázóként kerülnek be - a ranglétra legalsó fokát is hanyatt esve pásztázva. Tréningek sora következik a 3 hónapos "próbaidő" alatt, ahol néha a falnak [!] hangosan kántálva ömlik a tudás a szorgos magolás és a szokatlan oktatási módszer gyanútlan áldozatainak fejébe. Az olykor egészen jól kereső munkatársak természetesen a megfelelő OT-szinten vannak és a következő lépést a "Híd"-on így sikerül finanszírozni. Később belőlük válnak trénerek, konzultánsok vagy új céget alapítva sikeres üzleti tanácsadók. Őket a WISE [http://www.wise.org/en_US/index.html] tartja versenyben egymással az "oszd meg és szedd be a tagdíjat" elvén. Karrierem egyik pöcegödre volt az az időszak, amit egy ilyen elszánt csapatban tölthettem számos céges lavírozást, adócsalást és személyes tragédiát megfigyelve. A riportalany TudásCenter nevű cége is bír egy ilyen együttműködő partnerrel [http://www.tudascenter.hu/html/referenciak.htm], ami azért elgondolkodtató. Bár az Admiral & Escorial Consulting Kft. azóta váltott HPMG, majd Professional A1 Business Üzleti Szakértő Kft. névre - aminek nyilván nem lehet köze egy elhúzódó és mélyreható korábbi APEH vizsgálatnak - meglepő referenciákkal bír: http://www.matolay.hu/vallalkozas.html. Az ugyanis mára tökéletes tévhit, hogy a szekta elemi csapásnak véli a negatív reklámot. Neves marketing-, PR- és reklámszakemberek dolgoznak soraikban, akik nyíltan nem vállalják vagy elkerülik, olykor egyértelműen tagadják kötődésüket. Mára köszönöm a figyelmüket; az admin-nak tartozom a reklámokért egy párdonnal. coveiro
dávid
2011. november 04. 13:32
akit érdekel a téma, egy megtörtént német eset feldolgozása: http://www.port.hu/mig_vegul_semmid_sem_marad_bis_nichts_mehr_bleibt/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=16729915&i_topic_id=1 illetve kiugrott srác blogja: http://objektivszcn.blog.hu/
prosz-tata
2011. november 04. 10:54
Ysama! Semmi köze a Hitgyülihez, ez egy hülyeség. Én Sea Org /sziorg/ tag voltam egy évet, bentlakással, külföldön, családostól. Egy év után- megszegve az egymilliárd éves szerződést /ez igaz/ egyszerűen leléptem, hazajöttem. Igaz, küldözgettek papírt, hogy fizessek ki 460.000ft-t a tanfolyamokért /egy fél lakás ára volt/ meg beperelnek, hehe.. Erre bementem az itteniekhez, és mondtam hogy rátok borítom az irodát, ha tovább levelezgettek. Erre az egyház ellenségének nyilvánítottak és nem levelezgettek ezután. Tehát békességgel el lehet hagyni őket. :) Ez a biztonsági emberes "erőszak" mese. Senki nem érhet hozzád, csak SZAVAKKAL manipulágathatnak. /voltam securitis is náluk/ A kislányt tényleg nagyon sajnálom, de az apja lehetett a "függő". Mikor én kimentem, választhattam: scientológus iskolába küldom a gyerekeket ez ajánlgatták - vagy a városi "public"-ba. Én a népiskolába járattam őket. Ha valaki hisz "függő", az ténleg beleöli a pénzét a tanfolyamokba, aki "normális" azt meg tud "különbségeket" tenni. - mint a TÖBBI vallásnál. Ja, az az e-méter nevü "igazságvizsgálónak" nevezett szerkenytyűt simán be lehet csapni, ha nem vagy függő és van önuralmad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!