Mindenki magasabb fizetést szeretne, de mostmár van, aMI elő is teremtheti

2024. szeptember 15. 15:08

Amivel időt lehet spórolni, amivel hatékonyabbak tudunk lenni, az nagyon értékes. Vagy ön nem szeretne több szabadidőt?

2024. szeptember 15. 15:08
Robotkutya a 2024-es AI-Summiton a Magyar Zene Házában. Fotó: Mandiner/Béres Sándor
Béres Sándor
Béres Sándor

Nyitóképen: Robotkutya a 2024-es AI-Summiton a Magyar Zene Házában. Fotó: Mandiner/Béres Sándor

A Google és a Samsung legújabb okostelefonjaiba integrálták a mesterséges intelligenciát. Három napja Budapest adott otthont a közép-kelet-európai régió legnagyobb mesterségesintelligencia-konferenciájának. Két nappal ezelőtt pedig már debütáltak az Apple legújabb okostelefonjai is, amelyekbe ugyancsak integrálják a mesterséges intelligenciát. És ez csak a kezdet.

Az idei AI Summiton a Google, a Microsoft, az Amazon és a téma számos további neves szakértője tartott előadást, ami remek, mert a témában – ha ugyan meg nem sértem – a tisztelt olvasónak és e cikk írójának egyaránt akadhat még mit tanulnia. És ezzel alighanem az egész emberiség így van. Ugyanis

a mesterséges intelligencia jelen ismereteink szerint legalább annyira tud hasznos lenni, amennyire ijesztő,

csak tudnunk kell, mire és hogyan érdemes használnunk. És legfőképpen: meddig.

Vegyük például a telefonos funkciókat.

  • A fentebb említett egyik gyártó legújabb telefonja képes rá, hogy egy egyszerű rajzból (mondjuk egy pálcikaemberből meg egy napocskából) művészi alkotást készítsen, és ön kiválaszthatja, hogy olajfestményen vagy sima ceruzarajzon varázsoljon az ön rajzából Da Vincit zavarba ejtő portrét egy napfényben fürdőző emberről.
  • A másik gyártó szoftvere képes rá, hogy ha ön lefotózza egy járókelő cipőjét, megkeresse önnek a neten, hogy mennyibe kerül és hol tudja megvenni.
  • A harmadiké pedig nemcsak a fentieket tudja, de még konkrétan beszélgethet is vele, és végre értelmes, kerek válaszokat kap közben, sőt! Egy darabig még arra is emlékszik majd, miről beszélt vele korábban.

De ha hagyná a telefonokat, a sokat emlegetett ChatGPT-t is megkérheti például egy pedagógus, hogy írjon neki óravázlatot a tantárgyához, és ha tudja, hogyan adja ki neki ezt az utasítást, akkor a szoftver – bár nyilván nem tökéletes, de – olyan óravázlatot rittyent, hogy néhány korábbi, egyébként remek oktatóm is zavarba jönne tőle.

Hatékonyság = több szabadidő

És tudja, mi az ijesztő? A sebesség. Hogy mindez másodpercek alatt megtörténik. És persze nem olyan tökéletes, mint a Sári néni által írt óravázlat, csiszolgatni kell majd. És lehet, hogy a talált cipőt már nem is gyártják,

Da Vinci meg Da Vinci volt és marad is. De amivel időt lehet spórolni, amivel hatékonyabbak tudunk lenni, az nagyon értékes.

Hiszen az idő – tudjuk, mit fogok írni. Azt fogom: pénz. És rohanó világunkban könnyen múlhat rajta valaki állása, hogy milyen gyorsan képes elvégezni egy feladatot, ahogyan az is, ki kapja meg a hőn állított előléptetést és/vagy a magasabb bért. Nem kellene, hogy így legyen? Talán nem. Így van? Sajnos egyre inkább. Adódik a kérdés: mit lehet és érdemes tenni?

Noha a fenti kérdésre adható legoptimálisabb válaszról órákon át lehetne beszélni, munkahipotézisként induljunk ki abból: amit nem ismerünk, az ijesztő. Az eszköz, amit mi nem tudunk használni, valaki más számára szerszámként is funkcionálhat. Például:

az MI képes automatizálni ismétlődő feladatokat, ami időt és energiát takarít meg például a gyártásban, az ügyfélszolgálaton vagy az egészségügyben. Ezáltal növeli a termelékenységet és csökkenti a költségeket.

Vagyis, ha például előléptetést szeretnénk, azért meg kell dolgoznunk. És ennek az is része, hogy folyamatosan tanulnunk, képeznünk kell magunkat. Ha kell, a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is.

Azt pedig, hogy ezen cikknek vajon mely részeit írta a mesterséges intelligencia, tippelje meg kommentben!

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2024. szeptember 15. 17:25
Vonzzák a vastag bankóköteget keresés különféle lehetőségei? Még jobb ötlettel szolgálok: akár kezdetleges módon, de fogjon (másod- harmadmagával) saját MI fejlesztéséhez! Valamilyen eddig le nem fedett irányban. Nem olcsó mulatság, és vele a tanulást sem lehet elkerülni, ám meglátja, rövidesen kifizetődik gyakorlatilag mindegyik résztvevőnek.
Lombi
2024. szeptember 15. 17:03
Ja. Látom a mandíner szerkesztói akarnak több szabadidőt.
kizokkentido
2024. szeptember 15. 16:21
A nagyvárosi logika nélkülöz minden realitást.
Akitlosz
2024. szeptember 15. 15:53
Ha valaki hatékonyabban dolgozik, akkor csak még jobban kihasználja a munkáltatója, de ő maga ezzel nem nyer, sem pénzt, sem szabad időt. Eleve 120-150%-ra terhelik le a dolgozót, hogy mindig legyen mit csinálnia. Ha pedig munkáltató rájön, hogy nem is az újságírója írja a cikkeket, hanem a mesterséges intelligencia, akkor fel fogja tenni magának a kérdést, hogy tulajdonképpen miért is fizeti ezt az embert. Diákmunkás gyakornok is meg tudja csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!