Éppen ők kritizálnak. A régi SZDSZ-esek, akik olyan jól elvoltak a Kádár-diktatúrában. Aczél elvtárs polcán az éneklő befőttek

2023. augusztus 01. 18:08

A rombolás mindig a nácik, a bolsevikok sajátja volt. Én építkezni szeretek. Interjú.

2023. augusztus 01. 18:08
Mező Gábor
Mező Gábor
hirado.hu

„»Bródy, Koncz, avagy az „Aczél elvtárs polcán éneklő befőttek« – Nagyinterjút adtam a Hirado.hu-nak. Sok minden szóba került a könyvemen kívül. Például az, hogy szerintem itthon [is] a hidegháború korszakát éljük.
 

»Most valamiféle hidegháborút élünk meg. Utálom, és azt sem tudom, hogy melyikünk játssza a Szovjetunió és melyikünk az Amerikai Egyesült Államok szerepét. Meg azt sem, hogy mikor haladjuk végre ezt meg. Azt tudom, hogy én mindkét nagyhatalomtól ódzkodom. Magyar vagyok, európai és ember. Olyan, amilyen. Szeretem Dosztojevszkijt, F. Scott Fitzgeraldot, Faulknert, Miles Davist és Nabokovot. Ezen túl viszont nem várok egyik nagyvadtól sem semmi jót. De visszatérve magán-hidegháborúnkhoz: nem igazán felszabadító úgy alkotni, hogy tudod vagy sejted, hogy mit ildomos írni, csinálni és mit nem a saját közösségében. Ezt azért már meg kellene haladni, mert nagyon fárasztó. Az öncenzúra utálatos dolog. Nem beszélve az árokról, a köztünk lévő falról.«

Néhány részlet a hosszú interjúból, amelyet a hozzászólások között osztok meg. A riporter Vizvári Soma remek partner volt, szerintem most megmutattuk az imperialistáknak! A fotókat régi kedves barátom, korábbi munkatársam, Horváth Péter Gyula készítette.


»Sokat szoktam gondolkodni azon, hogy publikáltak-e egyáltalán igaz művet a rendszerváltás előtt. Merthogy a maga teljességében semmi nem lehetett igaz, hiszen egy csomó tabutéma volt, majdnem mindenről úgy lehetett csak írni, hogy valahogy átmenjen a cenzúrán. Talán a mesék, néhány allegorikus dráma tekinthető teljesnek. De annak jelentését meg nem sokan értették, a többség inkább csak érezte, hogy valójában miről szól. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy mondjuk a Halál kilovagolt Perzsiából nem zseniális, nem teljes értékű mű. Mert az. Bár tudnék így írni. De sohasem tudjuk meg, hogy milyen lett volna Hajnóczy Péter regénye, ha egy szabad rendszerben született volna meg. Igaz, akkor nyilván meg sem született volna. És talán Hajnóczy sem itta volna »szép lassan« halálra magát.


De ködlovagjaink nehéz sorsánál és utóéleténél jóval problémásabb, hogy a diktatúra ünnepelt »írói« is a polcokon maradtak. Mondjuk a könyvem egyik főszereplője, az ördögien gonosz Berkesi András, aki éppen Kardos embere volt a már említett Katpolon. Elképesztő szörnyűségeket műveltek. Ezzel sem nagyon foglalkozott senki, ahogyan azzal sem, hogy megírja a Hegedüs Gézák igaz történetét. Hogy milyen jellemtelen, jelentgető, a hatalomhoz törleszkedő ember rejtőzött a pipázgató társutas-elvtárs füstje mögött.«
 

»Nagyon jó művek születtek a Kádár-rendszerben. Ez nem a napfény, hanem a lázadás íze volt. De mégis, mindenben volt egyfajta kettős beszéd, utalgattak, ötvenhatról beszéltek, de azért mégsem volt, nem is lehetett kimondva a valóság. Persze fontos, hogy valami legalább így megjelenhetett, mert rengeteg embernek ez is sokat adott. Másrészről viszont az írótársadalom és szinte az egész értelmiség megtanult – keményen szólva – hazudni, alakoskodni, nem a primer igazságot leírni. És az olvasók is hozzászoktak ehhez. Ezt nyilván lehet pozitívan nézni, mert legalább lehetett írni valahogyan, meg lehet úgy nézni, hogy tulajdonképpen csak rávettek mindenkit arra, hogy ne írja meg az igazat. Ezt kell érteni Aczél György rendszerében: mindenképpen ő nyert. Ha nem alkuszol meg, akkor ne írjál. Ha megalkuszol, akkor játszmázol. És persze az írókat is meg lehet érteni: egy szerzőnek írnia kell, mert ha nem tud írni, belehal.«


»Nem vagyok híve a mesterséges dekonstruálásnak. A rombolás mindig a nácik, a bolsevikok sajátja volt. Én építkezni szeretek. Ehhez idő kell, türelem és főleg nagyon sok munka. Ralf Dahrendorf német szociológus valahogy úgy mondta, hogy egy politikai rendszert hat hónap alatt le lehet váltani, egy gazdasági rendszert hat év alatt át lehet alakítani, de a társadalmi változáshoz hatvan év kell. Nem ezt látjuk Magyarországon? Ahhoz, hogy kulturálisan, a lelkekben és a fejekben is megváltozzunk, még sok-sok esztendő kell. És talán több generáció. Talán el kell mennie a traumatizált nemzedéknek, nemzedékeknek. Azoknak, akik vagy a holokauszt vagy a kommunizmus rémálmából nem tudnak felébredni. De a feldolgozáshoz beszélni kell a tragédiákról. A bűnösökről, az áldozatokról, a kevéske hősről. Eltelt harminc év a rendszerváltás után. A hatvan év felén már túl vagyunk, legyünk optimisták. Nem kell örökké az aczéli kultúrpolitika árnyékában élnünk, nem kell úgy beszélni róla, mint az utolsó aranykorról. Azt megteszik a Népszavában.«


Sok minden szóba kerül még, olvassátok el a teljes anyagot.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. augusztus 03. 21:28
Mező Gábor írásai szemellenzősek és hetykék. A történelemben nagyon ritkák a korlátok, konfliktusok és hatalmi beszámítások nélküli korszakok. A művészeteknek ezek kifejezetten kedveznek. Az élet pedig mikroszinten is és az általánosítások szintjén is nagyon összetett, sokárnyalatú, sokszor nagyon kusza. Igazságaink vannak, de igazságok csak a vallásokban léteznek. Az elnyomások idején is van élet: szépség, szerelem, tragédiák. És a szabadság is meg tud romlani, az is ki van téve az uralmi központok manipulációinak, ahogy azt a mai nyugati életvilágban látjuk. Nem kell hatvan évet várni semmire. Az emberek minden korban esendők, a szellemi és érzelmi képességeik a Gauss görbe szerint oszlanak meg, azaz sokan buták, primitívek, megvezethetők és erőszakosak - és persze mindenki rendelkezik átlag feletti képességekkel is. Ebből lehet főzni, és legtöbbször elég gyatra eredmény áll elő. Nincs okunk leszólni az elődeinket, mert éltek, ahogy tudtak, és nincs okunk a túlzott optimizmusra sem.
Osztap_Bender
2023. augusztus 03. 10:41
A rombolás mindig a nácik, a bolsevikok sajátja volt. Én építkezni szeretek. Interjú..................................................................................Na ja! Elég megnézni a náci Németország gazdasági, katonai fejlődését 1933-tól 1938-ig és a bolsevik Szovjetunió gazdasági és katonai fejlődését az 1930-as évek elejétől a végéig. Csupa rombolás volt az egész, ugye? Elég csak megnézni a német náci nagyipar és a bolsevista szovjet nagyipar teljesítményét. Milyen jó látszik a rombolás ugye? A gaz németek még autópályákat is romboltak maguknak, a szovjetek meg komoly légierőt és moszkvai metrót. Te eddig mit is építettél, galambocskám? Egyetlen szóval sem beszélsz erről, csak "hablatyolsz a nagyvilágba".
tapir32
2023. augusztus 02. 01:29
A jobboldali konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye és megtartotta a kapcsolatát a kultusszal. Jobboldali és konzervatív mindaz, amivel szemben a baloldal létrejött. Egy ellen-mozgalom szükségképpen foglya marad annak, ami ellen támad! Tkp. baloldalon nem kultúra, hanem kultúra ellenesség van! A kultúra eredendően jobboldali és konzervatív! Baloldalon csak ideológiák vannak!
tapir32
2023. augusztus 02. 01:27
A konzervatív gondolkodás toleranciát, elfogadást, megbékélést, szeretetet, a másik ember megbecsülését, a szegények és az elnyomottak segítését, az emberek egyenlőségét stb. hirdeti. Akik, ezen értékek mentén szocializálódtak, ezen értékeket interiorizálták azoknak, nincs gondja a másik ember emberi jogainak tiszteletben tartásával. A konzervatív gondolkodású emberek számára a fenti értékek természetes, maguktól értődő, interiorizált értékek. Az európai kultúra ezen értékek mentén épül fel, nem kis mértékben az egyházak tevékenységének eredményeképpen. A szocializációs deficit a balliberális oldalt jellemzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!