Jön az ukrán támadás újabb hulláma?

2023. július 03. 15:28

Mint látjuk, Zelenszkijék szolgai aktivitását a háború sem törheti meg.

2023. július 03. 15:28
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Pedig Kijev mindent megtesz azért, hogy belesimuljon a nyugati trendbe. No, nem gazdasági értelemben, vagy a demokrácia minőségének tekintetében, de ha ez nem megy, akkor legalább nagy környezetvédőnek mutatkozik. S Zelenszkij a környezet megvédéséről nem is akárkivel, hanem Greta Thunberggel tárgyalt. A svéd környezetvédelmi aktivistával folytatott beszélgetésen a háború által okozott ökológiai károkról esett szó, amelyek felmérése és kezelése céljából létre akarnak hozni egy nemzetközi munkacsoportot is. Zelenszkij azt mondta, a munkacsoport létrehozása nagyon fontos jele annak, hogy Ukrajnát támogatják. Hát persze! Mindeközben az aktivista arról beszélt, hogy Oroszország »szándékosan veszi célba a környezetet, és semmisíti meg az emberek otthonait«. Hozzátette azt is, hogy szerinte a világ nem reagált megfelelően a Nova Kahovkában történt gátrobbantásra sem.

»Nos, Greta Thunberg a lehető legjobb helyen járt, hiszen a legilletékesebbtől kérdezhette meg, hogy miképp mérgezik a termőföldeket, mi is történt Kahovkánál, kik és hogyan pusztítják a természetet. Segítünk, nem csak az oroszok«.

Mint látjuk, Zelenszkijék szolgai aktivitását a háború sem törheti meg. Akkor is nyugati Kánaánt varázsolnak Ukrajnából, ha az beleszakad. Most éppen ebben a stádiumban van az ország, de vigasztalhatja a szép jövő. Mert, hogy Zelenszkij bejelentette, Ukrajnában hivatalos státuszt kap az angol nyelv. Ugyan sokan még ukránul sem tudnak rendesen, a többség által ismert oroszt meg betiltották, a kisebbségek nyelveit korlátozzák, ám az angol az kell.  A most a radába beterjesztett törvénytervezet hivatalosan is megszilárdítja az angol nyelv státuszát, mint a nemzetközi kommunikáció egyik nyelvét Ukrajnában. A helyi közigazgatás vezetőinek, a tisztviselőknek, a rendőröknek és az ügyészeknek is kötelező lesz az angol nyelv használata. »Ukrajna európai integrációs törekvéseit többek között az európai normák elismerése határozza meg a nyelvpolitika területén« – áll az indoklásban. Ezt a saját bőrükön érzik a kisebbségek, de sokszor a többség is, és nem így gondolja ezt még a Velencei Bizottság sem.”

Nyitókép: Handout / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik