Nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében

2023. június 22. 19:28

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség miatt Magyarország kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását.

2023. június 22. 19:28
null
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Az Európa-ügyi miniszterek mai stockholmi informális tanácsülésén napirenden volt Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozásának a kérdése.

Magyarország elkötelezett az Unió bővítése mellett, támogatja mindhárom országot európai integrációs erőfeszítésükben. A magyar álláspont egyértelmű: az EU bővítési politikájának hitelessége és integritása megköveteli, hogy nem feledkezhetünk meg a nyugat-balkáni országokról sem, az ő bővítési folyamatuk hasonlóképpen fontos Európa jövője, prosperitása, egysége és biztonsága szempontjából. 

Az Unió bővítési politikájának minden tagjelölt szempontjából kiegyensúlyozottnak, igazságosnak, azonos feltételeken és érdemeken alapuló folyamatnak kell lennie. Az ezeket a szempontokat mellőző gyorsított megközelítés nem érdeke az Uniónak.

Bár elismerjük Ukrajna eddigi erőfeszítéseit a tagjelölti státusz kritériumainak teljesítése kapcsán, van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. 

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség miatt Magyarország kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását. A nemzeti kisebbségek védelme alapvető uniós érték és elvárjuk a Bizottságtól, hogy alaposan ellenőrizze Ukrajna megfelelését ezen a területen is. Ukrajna valamennyi törvényében biztosítani kell a nemzeti kisebbségek jogait, különös tekintettel az oktatási törvényre, az államnyelvtörvényre, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényre. E tekintetben a Velencei Bizottság véleménye szerint is még sok a tennivalója Ukrajnának.

Ebből következik, hogy mi, magyarok nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása nélkül!”

Nyitókép: Varga Judit (Facebook)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2023. június 23. 20:47
TELJESEN JOGOS!
scandal says Jack
2023. június 23. 13:46
A magyar kisebbségnél jóval nagyobb számú a román, a lengyel, nem beszélve az oroszról. De ez sem változtat azon, hogy az elmúlt évtizedekben (évszázadban) sajnos kifogytunk a nagyvonalúságból, az elnézésből, a megelőlegezett bizalomból, a fölülemelkedésből. Leszoktattak minket a körülöttünk lévő népek. Háború ide vagy oda, ehhez most ragaszkodni kell. Fordítsuk meg a kérdést - mibe kerülne Ukrajnának ha az anyanyelvi oktatást meg a többi szerzett jogot visszaállítaná holnap..? Valószínűleg semmibe. De szerezhetne mondjuk egy hálás szövetségest Magyarországgal. Nem okos, nem taktikus és nem szimpatikus népség ez az ukrán.
Odone Ricci
2023. június 23. 10:30
V.J. dr első és utolsó mondata ellentmondó. (contradictory, contradictoire, contraddittorio)
Lajoss
2023. június 23. 06:19
Ez a nő egy jogállamban már régen múlt idő..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!