A Vezér őrületében rejlő rendszer

2023. június 02. 07:20

Na de Ukrajna, nahát az nincs, tehát ukrajnai ember sincsen! Tehát sakk-matt! Hát nem elképesztő?

2023. június 02. 07:20
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„Elsőre is hihetetlen videót tett közzé a Kreml május 23-án. A jelenet klasszikus filmek kulisszáit idézi. A vezető megnyitva a Kreml összes csarnokait végül egy szerény szobában fogadja alattvalóját, aki Ukrajna létezéséről társalog vele. A behízelgő hang, a vastag keretes szemüveg és a fontoskodás alapján valami udvari akadémikusra gondolnánk, a karaktert jól ismerjük. Azonban ez az alattvaló nem  udvari történész (olyanból is van sok), hanem Valerij Zorkin, az Alkotmánybíróság elnöke.

Jelentéktelen figura, mégis jellegzetes.

Zorkin alkotmányjogász megboldogult ifjúságában, mielőtt lábtörlő lett, jogelméletet tanított. Diákoknak és a szovjet belügynek. Nem is akármilyet. Borisz Csicserin jogelméletét, amely arról szól, az orosz birodalom kényszerűen autoriter hatalomra van ítélve, az erős vezető a jogforrás, minden más esetben erkölcsi pusztulás vár a népre.

Most éppen úgy tesz, mintha felfedezett volna valamit. A vezér már nem mímel meglepetést, neki nem kell szerepet játszania, hiszen ő a rendező.

Zorkin alkotmányjogász azonban sietve meg is mutatja óriási felfedezését, látszik, a fejében kész a terv: erről fog szólni az Elnök reakciója! A XIV. Lajos-korabeli francia térképhez invitálja és megmutatja neki: nincs is Ukrajna! Hát nézze meg! A 17. századi térképen ott van a Rzeczpospolita (Lengyelország-Litvánia, de Zorkin alkotmányjogász direkt nem ejti ki a Polsa és Litva szavakat, mert esetleg még elszomorítja a Vezetőt). Ott van a »Kozákok Országa« (az eredeti térképen franciául Ukrajna, avagy a Kozákok Országa, de ez nem látszik). És ott van a Birodalom. Na de Ukrajna, nahát az nincs, tehát ukrajnai ember sincsen! Tehát sakk-matt! Hát nem elképesztő? (Ön egy zseni, elnök úr! Hiszen előre megmondta mindezt – szól a duruzsoló metanarratíva).”

Nyitókép: Twitter-képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik