Fegyvervásárlás vagy fegyverletétel?

2023. június 16. 21:54

Egészen zavarba ejtő fordulatokat vesz a Magyarország és az USA között zajló hidegháború.

2023. június 16. 21:54
null
Tóth Ákos
Tóth Ákos
Jelen hetilap

„Egészen zavarba ejtő fordulatokat vesz a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között zajló hidegháború, amely most már nyilvánvalóan túllépett a kommunikációs üzengetéseken.

A napokban adta hírül a Washington Post, hogy James E. Risch szenátor, a külügyi bizottság vezető republikánus tagja leállított egy 735 millió dolláros fegyvereladást Magyarország számára. A lap ezt nem saját értesülésére hivatkozva adta hírül, hanem maga a szenátor közölte vele. Risch a döntésről így nyilatkozott: »Magyarországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba, ha szeretne hozzájutni a fegyvercsomaghoz, amely 24 HIMARS rakétaindító üteget, valamint több mint 100 rakétát tartalmaz a hozzájuk tartozó alkatrészekkel és támogatással együtt«.

Ennek a hírnek számos eleme magyarázatra szorul. Egyrészt, komoly jelentősége van annak, hogy Risch szenátor a republikánus párthoz tartozik, hiszen Orbán Viktor kormánya szeretné azt a benyomást kelteni, hogy a demokratákkal szemben a republikánusok támogatják a kormányát, holott ez legfeljebb a párt némely képviselőjére igaz.

Másrészt, nagyon is életszerű, hogy a kormány a honvédelem fejlesztésére költeni szeretne, nem véletlenül hozták létre az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt.-t, amelynek vezérigazgatója a hatékonyságáról is ismert egykori technológiai és innovációs miniszter, Palkovics László lett. Orbán Viktor is Magyarország egyik stratégiai irányának tartja a fegyveripart, illetve a honvédelem technikai fejlesztését, ebbéli elvárásait már megfogalmazta a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, aki tavaly a különböző vállalkozásai folytán több mint hárommilliárd forintos bevételre tett szert.

Sokak szerint ez is szerepet játszott abban, hogy a korábbi vezérkari főnököt lecserélték, s helyére az a Böröndi Gábor került, aki a Magyar Honvédség katonai képviselője volt a NATO brüsszeli parancsnokságán, tehát elvileg megvan a maga nemzetközi kapcsolatrendszere. Vannak olyan vélemények is, hogy a fiatalításra és a bürokráciamentesítésre hivatkozó lefejezés, amelynek keretében az elmúlt hónapokban számos vezető beosztású tisztet szereltek le idő előtt, épp azt a célt szolgálta, hogy az esetleg »akadékoskodó« katonák ne tudják minősíteni a honvédségi beruházásokat, mint azt egykoron az első Orbán-kormány idején tették, amikor az elvárásaikkal szemben a kabinet nem amerikai F16-os harci gépeket vásárolt – óriási meglepetést és komoly botrányt is okozva ezzel –, hanem svéd Gripeneket.”

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2023. június 20. 14:16
Nos emberek imádlak benneteket de hadd emlékeztesselek benneteket Magyarországnak nincsen feláldozható katonája, állítólag az oroszok naponta 30-40 rakétát lőnek ki, a magyaroknak képesnek kel lenni óránként! 30-40 rakétát kilőni a négy égtáj felé ez legyen a cél
akiaki
2023. június 18. 18:26
Tóthúr! ezt mégegyszer!
tapir32
2023. június 18. 00:10
Az emberek további halála és megnyomorítása nélkül kell rendezni a helyzetet! Ehhez felnőtt emberek kellenének továbbá az, hogy egyesek profitja ne legyen fontosabb, mint mások élete. A háború pártiak könnyen abban a helyzetben találhatják magukat, hogy az ő életüknél is fontosabb mások profitja. Jól átvágták az ukránokat, amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapda helyzetből a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út. Senkit nem érdekel, hogy miért akarod mások halálát! Te is háborút akarsz Putyin is háborút akar, akkor ugyanúgy mások halálát akarod! Aljasság! A tűzszünet a megoldás!
tapir32
2023. június 17. 16:57
A jobboldal feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében! A sorosista álcivil, politikai szervezetekkel szemben a valódi civil társadalom felépítése! A sorosista NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs! Csak fizetett alkalmazottaik vannak. Ne hidd el, amit terjesztenek! Európa jövője a keresztény konzervativizmus! Ma ez a progresszív! A szabadság halálát a szabadságot minden határon túl kiterjesztő liberalizmus hozza el. A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!