Intő jel a fősodornak az AfD sikere

2023. június 27. 10:51

Vannak, akik a demokrácia általános válságáról beszélnek.

2023. június 27. 10:51
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Minden politika helyi politika – a bevett amerikai fordulat tanulságait ezúttal Németországban emésztgethetik. A német parlament legjobboldalibb pártja, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) tízéves fennállása óta vasárnap az első választási áttörését érte el: Türingia tartomány Sonneberg járásában indult képviselőjelöltje győzelmével most először vált a (helyi) végrehajtó hatalom részévé. Ennek sem túl-, sem pedig alábecsülni nem érdemes a jelentőségét. Az AfD-t a német politikai rendszerben továbbra is páriának tekintik, amellyel sem a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, sem a tőle balra lévő pártok nem hajlandók koalícióra összeállni, sem szövetségi, sem pedig tartományi szinten. Ezzel együtt a hétfői lapvisszhangok szerint az AfD áttörése komoly nyugtalanságot keltett, németországi zsidó és török szervezetek részéről pedig félelmet is. Vannak, akik a demokrácia általános válságáról beszélnek.

Noha az AfD-t szokás egyszerűen bevándorlásellenesként elkönyvelni, valójában sokkal többről van szó. Türingiában a bevándorlók aránya a tizenhat szövetségi tartomány közül az ötödik legalacsonyabb, alig pár százalék, ami akkor is megfelel a keletnémet összképnek, ha arányszámuk az elmúlt években hirtelen megugrott. Türingia nem Isten háta mögötti, elmaradott vidék. A bajor határ mellett fekvő Sonneberg például a nürnbergi európai nagyrégió része. Amikor fotós kollégámmal a 2021-es Bundestag-választások előtt ott jártunk riportúton, Gerától Erfurton át Mühlhausenig utazva a Merkel-korszakkal szembeni elégedetlenség megannyi jelével találkoztunk abban a tartományban, ahol a német kultúra legnagyobbjai, Bach, Schiller, Herder, Goethe is mind letették névjegyüket. »Ma Németország sajnos messze esik a demokráciától. Egy demokráciában ugyanis a más véleményeknek, így a konzervatívokénak is hallatszódniuk kellene« – mondta például riportunkban Günter Oßwald, aki a sztereotíp beállítással szemben nem a peremre szorult, lakótelepen élő, sörissza munkanélküli hőbörgő, hanem autóalkatrészekkel foglalkozó vállalkozásában éppenséggel 150 főnek ad munkát Mühlhausenben.”

***

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2023. június 27. 21:40
A demokrácia valóban válságban van, de nem az AfD sikere miatt. A válságot a médiahatalom mintegy rákos túlfejlődése okozza. Ahogy a nyomtatott sajtó mintegy évszázaddal ezelőtti kizárólagosságot felváltotta az elektronikus média látszólagos tarkasága ellenére is eléggé egysíkú, és technikailag minél fejlettebb, annál inkább egy szűkebb csoport felügyelete alá került világa. Az a világ, amelyik mára csalókább világot tár a "jólértesült" választópolgárok elé, mint amilyet anno a maga korában Patyomkin épített Nagy Katalin szórakoztatására. A demokrácia alapja a tájékozott, jól értesült választópolgárok szabad gondolkozásán alapuló véleménynyilvánítás volna. Az a világ, ahol a média fenti tulajdonsága miatt a választópolgárok tájékozottsága és jólértesültsége lehet kérdéses, a gondolkozásra súlyosbodó PC-kényszer a szabad gondolkozáson alapuló véleménynyilvánítást teszi kétségessé, valóban lehet a "demokrácia válságáról" beszélni.
Namond
2023. június 27. 18:07
Szőcs László - Magyar Nemzet - egy kontraszelektált - buborék fújó - alkalmazott. Egy falu, járás megnyerése semmit nem jelent.
Akitlosz
2023. június 27. 12:30
A helyi választások Németországban inkább csak alapos közvéleménykutatások. Nem csak ezer embert kérdeznek meg állítólag valakik. Németországban a föderáció csak látszat, az ország központosított, a tartományoknak nincsen hatáskörük.
123321
2023. június 27. 12:03
"Vannak, akik a demokrácia általános válságáról beszélnek." - igen, jól ismerjük a nyomikat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!