A tűzzel játszik Karácsony Gergely

2023. június 08. 11:28

Ebben a háborúban ugyanis mi semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk.

2023. június 08. 11:28
null
Faggyas Sándor
Magyar Nemzet

„Roppant érdekes és tanulságos olvasni az akkori magyar miniszterelnökségi államtitkár, Zsindely Ferenc háborús naplóbejegyzéseit, amelyekből egy befolyásos politikus nézőpontjából valós időben követhetjük nyomon a magyar vezetők politikai gondolkodását, nézeteit és döntéseit. A se németellenes, se németbarát, magyarságában elkötelezett hazafi Teleki Pál 1941. április 7-i temetése után a németbarát és háborúpárti Bartha Károly honvédelmi miniszterrel beszélget, aki ezt mondja neki: »Gyerünk, nem bírom ezt a sok büdös pacifistát, ezeket a képviselőket.« Zsindely így felel neki: »Nem itt van a sok pacifista. 

A falvakban, a városokban laknak.« Másnap, amikor a Jugoszláviát megtámadó német csapatok átengedése miatt Anglia megszakítja velünk a diplomáciai kapcsolatot, azt írja: »Olyan háború kockázata szakad ránk, amelynek sorsára alig van befolyásunk. És oda vagyunk láncolva a német harci szekérhez.« Az Oroszország elleni német támadás előtt alig másfél héttel is úgy véli: 

»Az orosz háborúból – ha a jó Isten segít – kimaradhatunk. A németek, úgy látszik, nem kívánják részvételünket.«

Hitler valóban nem tartotta szükségesnek és a német katonai vezetés sem kérte hivatalosan a magyar katonai részvételt a június 22-én kezdődő német offenzívában, ugyanakkor a németbarát magyar tábornokok, Werth Henrik vezérkari főnökkel az élen, és Bartha miniszter az önkéntes csatlakozás felé igyekeztek nyomni Horthy kormányzót és Bárdossy kormányfőt, amit a »Kassát ért szovjet támadás« ürügyén sikerült is elérniük. Június 26-án este Zsindely ezt írja naplójába: »Az oroszok ugyan tisztára bolondok, hogy belénk kötöttek, de azért mindjárt háború?« Szerinte a hadba lépésünk valódi oka az lehetett, hogy a rivális románok a szlovákokhoz hasonlóan már csatlakoztak a német hadjárathoz, emiatt félő volt le-, illetve kimaradnunk a háborúból.

Most viszont nincs semmilyen érdekünk és okunk, hogy megismételjük a végzetes döntést, amit mai (valódi és vélt) barátaink akarnak ránk erőltetni. Ebben a háborúban ugyanis mi semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 08. 21:52
"Ebben a háborúban ugyanis mi semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk." Rossz oldalon vagy megint, ezért vesztettél már el mindent!
DFK
2023. június 08. 14:58
Megkérem T. baloldali, liberális polgártársainkat, hogy Záhony irányában távozzanak, irány az orosz-ukrán front.
Rigor_mortis
2023. június 08. 14:48
Ja, Karácsony nagyon veszélyes! Ő, egy személyben hozhatja meg a döntést Magyarország hadba lépéséről, indíthatja a csapatokat, beleszólhat a fegyverszállításokba. Ja, nem, ezt csak az orbáni propagandisták próbálják elhitetni a birkákkal.
Lauder Stenonis..
2023. június 08. 14:13
Muhaha. Mert egy polgármesternek van döntési jogköre háborúról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!