Mindenki kollaboráns, aki ezentúl részt vesz ezen a filmszemlén

2023. június 12. 10:35

Magára valamit adó ember nem vállal közösséget a jellemtelenekkel, a társadalmat rombolókkal.

2023. június 12. 10:35
null
Janisch Attila
Facebook

„Csodák csodájára a 13 díjra jelölt BLOKÁD című, közepesnél rosszabbul kivitelezett politikai kurzusfilm 6 katagóriában meg is kapta a Magyar Filmdíjat, attól a zsűritől, amelynek elnöke és tagjainak egy része a Színház- és Filmművészeti Egyetem politikai erőszakkal történt lerombolásában vállalt jelentős szerepet. És nem utolsó sorban az a Blokád című film tarolt a Veszprémbe kihelyezett filmszemlén, amelynek producere az a Lajos Tamás, aki a közpénzen alapítványivá transzformált Színház- és Filmművészeti Egyetemet irányító alapítvány egyik vezetője, politikai hátszéllel filmes nagyhatalommá lett filmoperatőr, producer.

Alább látni, hogy a Blokád által tarolt kategóriákban még kik és mely filmek voltak jelöltek. A teljes kontextusából nem kiragadható helyzet és az eredmény önmagáért beszél, nincs ezen semmi csodálkozni való – az történt, ami várható és előre borítékolható volt.

Nem is ezért írom ezt a posztot.

Hanem azért, mert az mégiscsak jelentős határpont a magyar kultúrában, hogy egy elsőfilmes rendező, Tősér Ádám – aki nehezen cáfolható politikai hátszéllel előz be nála érdemesebb másokat –, nem elégszik meg a filmje túlbecsültségével, hanem tettlegességre is ragadtatva magát a földre taszít egy a filmszakmában megbecsült filmkritikust – Csákvári Gézát –, csak mert az neki nem tetsző kritikát írt a filmjéről. Tősér nem csupán a földre lökte Csákvári Gézát, hanem – mint az az esetről tudósító beszámolókból kiderül – még további tetlegességgel is fenyegette: „Szétverem a pofádat!” – üvöltözte. Szerencsére az esetetnél jelenlévő filmesek megakadályozták a fenyegetés valóra váltásában.

(...) Azonban e vállalhatatlan történést követően mindenkit kollaboránsnak tartok, aki jövőre vagy az azt követő években részt vesz ezen a filmszemlén, amelyet a nemzetközi figyelemmel kísért és a külföldi szakemberek által is jelentős számban látogatott egykori Magyar Filmszemle helyén és helyett szerveztek ugyancsak politikai hátszéllel és erőszakkal.

(...) A jellemtelenség rendszere – NER – a jellemtelenek rendszere.

Magára valamit adó ember nem vállal közösséget a jellemtelenekkel, a társadalmat rombolókkal.”

***

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. június 13. 06:31
"Magára valamit adó ember nem vállal közösséget a jellemtelenekkel, a társadalmat rombolókkal.” Veled pl. te rosszarcú, irigy és tehetségtelen libsináci. És nagyon jellemtelen.
kiss.istvan770
2023. június 12. 22:49
"Magára valamit adó ember nem vállal közösséget a jellemtelenekkel ..." Ez neked szar ügy. Nem vállalhatsz közösséget önmagaddal. :)
PeterWeber
2023. június 12. 20:09
Amúgy ki ez a kis pöts?
betakentaur
2023. június 12. 19:11
A kör c. horrorban volt egy csúnya kislány. Miért választottad az ő képét profilfotónak, Janisch? (escéhával)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!