Az infláció nem puszta áremelkedés

2023. június 20. 18:56

Azt hiszi a közvélekedés, hogy az infláció önmagában káros az életszínvonalra nézve.

2023. június 20. 18:56
null
Csorba Imre László
Népszava

„Mostanában sok szó esik az inflációról (inflálódnak a szavak is…), de egy közgazdász számára fájó az a rengeteg félreértés, ismerethiány, ami ennek kapcsán a magyar közéletben teret kap, és amire a politikusok még rá is erősítenek.

A magyar közvélemény például azt hiszi, hogy az infláció áremelkedést jelent – a két szót gyakran szinonimaként is használják. Pedig nem, az infláció (azaz »felfúvódás«) a pénz értékvesztését jelenti, ami részint az árak emelkedésében, részint a jövedelmek emelkedésében jelentkezik – tehát ha ugyanaz az áru, ugyanaz a munka több pénzbe kerül, mint korábban.

Azt is hiszi a közvélekedés, hogy az infláció önmagában káros az életszínvonalra nézve. Pedig nem, hiszen ha az árak is, a jövedelmek is pont ugyanakkora mértékben emelkednek, az az életszínvonalat nyilván nem befolyásolja. Ami viszont tényleg befolyásolja, az az, hogy ha az árak és a jövedelmek nem egyszerre, illetve nem azonos mértékben emelkednek, azaz eltérnek a pénz általános értékvesztésének ütemétől. Ez persze a gyakorlatban így szokott lenni: az érdekelt felek mindig megpróbálnak a többiek előtt lépni, a különféle áruk és munkák árarányait a saját javukra eltéríteni, és egy magasabb inflációs környezetben erre több lehetőségük is van, mert nem tűnik fel annyira. De ez nem az infláció, hanem az érdekelt felek magatartásának a következménye.

Az is elterjedt hiedelem, hogy ha az infláció csökken, akkor az árak csökkennek. Pedig hát ez definíciószerűen nem így van: ameddig infláció egyáltalán van, addig az árak emelkednek. Ha az infláció csökken, akkor kisebb arányban emelkednek, mint korábban, de emelkednek. Akkor csökkennek, ha az infláció mértéke egy negatív szám – de ekkor már nem inflációról, hanem deflációról beszélünk.

Végül az is egy elterjedt módszertani félreértés, részben sajnos a mi szakmánk hibájából, hogy a KSH által kiemelten publikált, egy évre visszatekintő havi árindex jól mutatná az árak aktuális alakulását. Nos, ez inkább egy olyan pénzügyi-konjunkturális mutató, ami makroszintű gazdaságpolitikai folyamatelemzéshez, döntéshozatalhoz jól használható, de az aktuális áralakulást nem mutatja. Azt az előző havi bázishoz viszonyított havi index mutatja: ha az pozitív, akkor aktuálisan, az adott hónapban emelkedtek az árak.

Remélem, a fentiekből kiviláglik többek között, hogy az árak és az életszínvonal alakulása szempontjából miért indifferens és félrevezető az a – kormányfőnk által oly gyakran és szívesen hangoztatott – célkitűzés, hogy az éves árindex a mostanihoz képest csökkenjen, év végére 10 százalék alá. Meg talán az is, hogy mekkora szükség lenne legalább a középiskolák felső évfolyamában a közgazdasági alapismeretek oktatására. Bár sajnos mostanában nem ez a magyar oktatásügy legnagyobb problémája.”

Dobrev véletlenül sem említi meg, hogy javult az élelmiszerár-infláció

A rossz adatokkal turnézik, a javulást meg sem említi.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. június 21. 14:40
"A magyar közvélemény például azt hiszi, hogy az infláció áremelkedést jelent – a két szót gyakran szinonimaként is használják. Pedig nem, az infláció (azaz -felfúvódás-) a pénz értékvesztését jelenti, ami részint az árak emelkedésében, részint a jövedelmek emelkedésében jelentkezik – tehát ha ugyanaz az áru, ugyanaz a munka több pénzbe kerül, mint korábban." Való igaz az infláció a pénz, a munkabér (ad abszurdum, a termelőmunka) értékvesztését jelenti. Az áremelkedés pedig egy másik - külkereskedelmi helyzettől, kapzsiságtól hajtott - vadállat. Ezért nem is értem, hogy a cikkből miért is maradt ki az adóbevételek nominális, esetenként halmozott nominális növekedése. Ugyanis ettől (is) a szegények adója az infláció. Főként ha az adót kivető kormány megosztozik azon az adót beszedő vállalkozásokkal, mint az extraprofit adóján 60-40, 30-70 %-os arányban. "Az is elterjedt hiedelem, hogy ha az infláció csökken, akkor az árak csökkennek. Pedig hát ez definíciószerűen nem így van: ameddig infláció egyáltalán van, addig az árak emelkednek. Ha az infláció csökken, akkor kisebb arányban emelkednek, mint korábban, de emelkednek. Akkor csökkennek, ha az infláció mértéke egy negatív szám – de ekkor már nem inflációról, hanem deflációról beszélünk." Ezzel is maximálisan egyetértek, de ezt is hiányosnak találom. A kiugró nagyságú inflációt követő lecsengő hatás, a megemelkedett árakat konzerválja, azaz a kenyér ára 1000 Ft/kg marad 10-1 %-os infláció esetén is. "Végül az is egy elterjedt módszertani félreértés, részben sajnos a mi szakmánk hibájából, hogy a KSH által kiemelten publikált, egy évre visszatekintő havi árindex jól mutatná az árak aktuális alakulását. Nos, ez inkább egy olyan pénzügyi-konjunkturális mutató, ami makroszintű gazdaságpolitikai folyamatelemzéshez, RÖVIDTÁVÚ döntéshozatalhoz jól használható, de az aktuális áralakulást nem mutatja." Ezzel is egyet érték, RÖVIDTÁVÚ kiegészítés beírása után. Valóban szükséges lenne egy olyan KSH mutató, amely az árak alakulását hosszabb távon, a nemzeti valuta, adott politikai erő kormányzási ideje alatti időszakban mutatná be. A nemzeti valuta bel- és külföldi vásárlóereje változásával reprezentálva a kormányzati politika, gazdaságpolitika eredményeit illetve katasztrófáit.
bajai
2023. június 21. 11:36
"Azt is hiszi a közvélekedés, hogy az infláció önmagában káros az életszínvonalra nézve. Pedig nem, hiszen ha az árak is, a jövedelmek is pont ugyanakkora mértékben emelkednek, az az életszínvonalat nyilván nem befolyásolja." És ez egy közgazdász? Hiába nő a jövedelmen, akár az inflációnál is nagyobb mértékben, ha jelentős megtakarításom van, ami elértéktelenedik. "az életszínvonal alakulása szempontjából .. indifferens és félrevezető az a – kormányfőnk által oly gyakran és szívesen hangoztatott – célkitűzés, hogy az éves árindex a mostanihoz képest csökkenjen, év végére 10 százalék alá. " És ez egy közgazdász? Az infláció befolyásolja a gazdaságot, ami végül az életszínvonalban is jelentkezik. Nem mindegy mikor mekkora...
kozmosz
2023. június 21. 05:03
Ez kicsorbult.
GrumpyGerald
2023. június 20. 21:14
Amikor annyira okos akar lenni, hogy tökönlövi magát (ballibeknél napi rutin): "az árak és az életszínvonal alakulása szempontjából miért indifferens és félrevezető az a célkitűzés, hogy az éves árindex a mostanihoz képest csökkenjen" VS. "Ami viszont tényleg befolyásolja (az életszínvonalat), az az, hogy ha a (magas inflációs környezetben) az árak és a jövedelmek nem egyszerre, illetve nem azonos mértékben emelkednek, azaz eltérnek a pénz általános értékvesztésének ütemétől. Ez persze a gyakorlatban így szokott lenni: az érdekelt felek mindig megpróbálnak a többiek előtt lépni, a különféle áruk és munkák árarányait a saját javukra eltéríteni, és egy magasabb inflációs környezetben erre több lehetőségük is van, mert nem tűnik fel annyira. De ez nem az infláció, hanem az érdekelt felek magatartásának a következménye." ----- Ergó, az életszínvonal csökkenést kizárólag az infláció csökkentésével lehet elkerülni, hiszen a piaci szereplők viselkedésére (azaz a munkaadó a bérek szándékosan jelentősen késleltetett, plusz nem megfelelő mértékű emelésére) aligha lehet bármi is ráhatással... Szóval sikerült 2 körből tökönlőnie önnön alapállítását... Bravó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!