A kockára tett élet

2023. május 31. 16:15

Elsősorban a médiának volt szüksége szenzációra, témára, kattintásokra.

2023. május 31. 16:15
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Találhatók értelmesebb, szebb, kevésbé veszélyes kihívások. A kérdés az, mit tudunk használni a világnak? Méltó kihívás például több ezer árvát összegyűjteni, a hétköznapok harcait megharcolni, és megmenteni akár csak 10-20 százalékukat egy normális jövőre. És elviselni közben féltékeny, irigy, gonosz megjegyzéseket. Leiningen, Mansfeld, Kolbe atya, Zrínyi olyan korokban és körülmények között éltek, amikor a kihívást nem kellett keresni: bezörgetett az ajtón. Nem vagyunk eléggé hálásak azért a nyugalomért, amiben élhetünk. (Úgy tűnik, nem is tart már sokáig.)

Évezredekig megvolt az emberiség az Everest megmászása nélkül.

Túlságos jódolgunkban extrém kihívásokra vágyunk, és ezt tekintjük célnak. Pedig a Csomolungmára sokan fölmentek már. A Suhajdát kereső serpák a »8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak, és keresték Szilárd nyomát«.

A nyugati ember csak a saját teljesítményét értékeli. A serpa, aki 28-szor járt a világ tetején, nem számít. De európaiak, sőt magyarok is leküzdötték már (például az említett Erőss Zsolt is). Nem tudom, miért az oxigénpalackról kell lemondani, amiből talán néhány szippantás megmenthette volna Suhajdát is, hogy egyetlen életét folytassa, és felnevelje a kisfiát. A bakancs, a meleg ruha, a szemüveg mind-mind mesterséges segédeszközök. Azokról sem mond le.

Csodálatos, hogy az ember eljutott a Holdra, de nem akarunk mindannyian űrhajóba szállni.

Megtettük, büszkék vagyunk. A világ tetejére is felmentünk. Edmund Hillary ott volt, helyettünk is körülnézett.

Elsősorban a médiának volt szüksége szenzációra, témára, kattintásokra. Jellemző, hogy az eltűnés keltett nagy visszhangot. Amikor bejelentkezett 8700 méterről, alig érdekelt valakit.

Ha valami tanulságot hordoz mindannyiunk számára az eset, az mindenképpen a szerénységet és az alázatot kell, hogy növelje bennünk. A természet még mindig erősebb nálunk: mesterséges intelligenciát készítünk, a Marsra indulnánk, de egy embert nem találunk meg a hegytetőn.”

***

Nyitókép: Facebook/Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Player1
2023. május 31. 21:23
A sakálok minden húst lerágnak a csontról. Ha valaki ezt megemlíti az minden, de nem ember.. De Ti nem vagytok emberek... Ti ,akik felháborodnátok azon, ha a Ti halottaitokkal ezt művelnék..
Tőzeg Áfonya
2023. május 31. 21:08
Ez egy fantasztikus írás Zsolt!
Dr Bubo
2023. május 31. 18:56
Azok a cégek is etikátlanok, akik ilyen öngyilkos vállalkozásokat szponzorálnak!
Onurisz
2023. május 31. 18:21
Fáj az élőben közvetített értelmetlen halál és a hősködés. Ez jó írás, de ejteni kéne a témát. Erőss Zsoltot is mindig fenntartással kezeltem. Műlábbal ne menjen az ember hegyet mászni. És ugye, elvitt magával egy társat is a halálba. Akárki akármit mond, ez a hegymászásosdi nem olyan, mint az élsport. Az élsportba nem szoktak belehalni, legfeljebb nem nyernek. És be szokták fejezni egy életkor után, mert az ember teste romlandó. És akinek gyermeke születik, az felelős érte. Akinek nem ez a legfontosabb, az bizony önző.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!