Ki nem találná, ki vette védelmébe Orbán Viktort

2023. május 13. 12:27

A történész a miniszterelnök veszprémi szavait kommentálta.

2023. május 13. 12:27
null

Ungváry Krisztián, kormánykritikus történész vette védelmébe a magyar miniszterelnököt az Adolf Hitlerről és az európai egységről tett kijelentésével kapcsolatban. A történész szerint amit a kormányfő mondott, abba történelmileg nehéz lenne belekötni.

A magyar kormányfő május 12-én pénteken, Veszprémben tartott beszédet a Tánc- és Mozgásművészeti központ avatóünnepségén. A miniszterelnök beszédében elmondta, a nemzetállamok felett Róma bukása óta mindig ott lebegett egy álom, egy kísértés: újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni Európát. Bizánc, Nagy Károly, Napóleon, Adolf Hitler más-más alapokon, de erről álmodozott.

Erre reagált Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki szerint „beteg ez az ember”, utalva ezzel Orbán Viktor miniszterelnökre.

Ungváry Krisztián szerint viszont az elhangzott állítás történészi szemmel nem támadható, hiszen a miniszterelnök kihangsúlyozta, más-más alapon, de a felsoroltak mind európai egységről álmodoztak, s ezzel utal rá, hogy nem azonos minőségekről van szó, az pedig, hogy

valaki diktatórikus alapon teremtette vagy próbálta megteremteni az egységet, nem cáfolja az alapállítást

– olvasható a Népszava hasábjain. 

Leszögezte: „Hitler valóban egységes Európát akart, persze német vezetéssel, és a náci ideológia mentén, a zsidókérdésben pedig végképp egy egységes Európát vizionált. Ami számára azt jelentette volna, hogy az ő politikai szempontjai érvényesülnek mindenütt. Ezt viszont Orbán Viktor nem minősítette, sőt még egyszer hangsúlyoznám, kijelentette, hogy más-más alapokról van szó, ami történelmileg teljesen védhető”.

***

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2023. május 14. 09:32
Ez az "ismertetés" szöveghamisításon alapul. Azt nem lehet tudni, hogy ez a cikk szerzőjének, vagy Ungvári Krisztiánnak köszönhető-e, de a "nem azt mondták, Feri" tipikus esete. A cikk szerint Ungvári Krisztián Orbán következő szövegét véleményezte: "a nemzetállamok felett Róma bukása óta mindig ott lebegett egy álom, egy kísértés: újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni Európát. Bizánc, Nagy Károly, Napóleon, Adolf Hitler más-más alapokon, de erről álmodozott." A valóságban Orbán a következőket mondta: „Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler, más-más alapokon, de mindegyikük európai egységről álmodozott. És ez ma is így megy.” A különbség pont a lényegben van!!! Orbán nem birodalomról beszélt (pl. Hitler esetében), aminek pont a náci birodalomépítés esetében egyértelműen elítélő értelme lehet (ha a szöveg értelmében meglehetősen halványan is), hanem EGYSÉGRŐL, aminek önmagában nincs negativ csengése. Hitler márpedig nem egységre törekedett, hanem leigázásra, erőszakos dominanciára, mások feletti uralkodásra és megsemmisítésre. Ez nem EGYSÉG, márpedig ORBÁN ezt mondta! A fogalmak ilyen összemosásának nyilván oka van, és ezt az összemosást-maszatolást nem csak Orbán, hanem Ungvári (ha az idézett hamis szöveg tőle származik), vagy a Mandiner is elköveti.
sorivo4
2023. május 13. 22:02
A zsidókat is csak akkor nem fogják újra megpróbálni kiirtani, ha egyetlen hatalom sem terjeszkedhet rá Európára és kerekedhet felül rajta, ami bármikor konkurenciát vagy veszélyt láthatna bennük, és nem lenne senkinek ereje kontrollálni. Európán egyetlen hatalom sem kerekedhet felül. Itt a hatalom csakis a valódi egységből származhat. Amit fáradságos munkával meg kell teremteni. Ahol senki sem úr a másik fölött, hanem az egyre összekovácsolódó soknemzetiségű közösség egysége az erő.
sorivo4
2023. május 13. 21:43
Az út a nemzetek Európája. Ami egy nehéz és keskeny út. Egyáltalán nem a könnyű. De az egyetlen, ami célra vezethet. Európa csak az együttműködések útján járhat. Ez a kontinens már megtapasztalta, hogy másképp nem lehet. Európa egy sokszínű, soknyelvű és sokféle akaratú halmaz. Amiben csakis az érdekek szimbiózisa teremthet egységet, nem az egy akarat alá kényszerítés és uniformizálás, ami lehetetlen. Ami csak Európa felszámolásának az útja.
sorivo4
2023. május 13. 21:32
Európa csakis a szabadságra és a kölcsönösen előnyös nemzetek és nemzetállamok közti kétoldalú megállapodások szövedékében egyesülhet. Máshogy nem. Egy központi hatalom, ami elnyomja az önrendelkezést és a szuverenitást, csak a hitleri úton jár, és eleve kudarcra van ítélve. A szintézis az, amit az emberiség annyira áhít megvalósítani. Csak fogalma sincs hogy. Rendre csak az erőszak jut eszébe, mint eszköz. Mert az elfajzott megagazdag örökösök és az általuk kontraszelektált progresszívok csak ennyit tudnak. Pedig ha ez valahol megvalósulhatna, az csakis Európa lehet. A legrégibb és legfejlettebb kontinens. Ha az elbukik, az emberiségnek vége van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!