Zsidó megbékélést, de kifelé is!

2023. május 16. 08:02

Annak is közéleti rangja van, ki tölti be a Mazsihisz elnöki tisztét.

2023. május 16. 08:02
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Kohn újságot olvasva megszólal. – Mit szólsz? Az állatkertben vízilóbébi született – kérdezi Grünt, aki kétkedően csóválja a fejét: – Na és, jó az nekünk zsidóknak?

A szövegváltozataival együtt közkeletű zsidó viccnek – emlékezetünknek a néhai Hernádi Miklós őrizte ezt meg – most az ad aktualitást, hogy Heisler András Mazsihisz-elnökségének tíz éve után a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet vasárnap új vezetőt választott. Grósz Andor, az új elnök azt mondta, békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretne. Ahogyan a magyar holokauszt nem pusztán magyar belügy, hanem a magyar múlt 1945 óta kiheveretlen sorskérdése, úgy annak is közéleti rangja van, ki tölti be a Mazsihisz elnöki tisztét. Éppen ezért Grósz Andor szavaihoz annyiban is csatlakozhatunk, jöjjön el a nyugalom ideje a magyar közélet és a vezető zsidó felekezeti képviselet között is!

Heisler András tíz évét elsősorban annak a közösségnek a képviselői hivatottak értékelni, amelynek tagjai megválasztották. Ez a tíz év az egymást követő Orbán-kormányok időszakára esett. Kár lenne tagadni, hogy a magyarországi zsidóság meghatározó része, illetve a kormány viszonyát történelemszemléletbeli viták terhelik. Ezek a holokauszt mellett a numerus claususra, majd az azt követő zsidótörvényekre vezethetők vissza. Ugyanakkor azt is látni kell, a többi fejlett demokrácia sem mentes a heves vitáktól. Aki olvassa a Jüdische Allgemeine németországi zsidó újság cikkeit, maga is képet kap arról, milyen aggodalmak nyomasztják Európa legfontosabb országának zsidóságát.

A Mazsihisz-elnökválasztás előtt e sorok írójában munkált a kisördög, a Mazsihiszen kívüli kibicként aközött vacillálva, hogy a Heisler utódjául bejelentkező két jelölt közül a szülővárosából való Nógrádi Péter budapesti ügyvédnek vagy részben alföldi származásúként, sőt 1944-ben Kecskemétről deportált dédszülők leszármazottjaként a kecskeméti Grósz Andornak szorítson-e inkább. A Mazsihisz-küldöttek mindenesetre vasárnap az utóbbi jelöltet választották meg meggyőző többséggel.”

 

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2023. május 17. 18:11
Kevesebb konfrontációt kifelé!
Akitlosz
2023. május 16. 22:20
Egy magyart sem holokausztoltak meg.
Sclerotic
2023. május 16. 17:33
Bízzuk a zsidókra, hogy eldöntsék az identitásukat saját maguk... Annyit valóban elvárhatunk tőlük, hogy az egyházaik a hitkérdéseikkel foglalkozzanak és az általános politikai kérdések megvitatására politikai fórumot/okat hozzanak létre. A magyar társadalomban ez így normális. Csak remélni tudom, hogy a személycsere ebbe az irányba mozdul el és erősödik társadalmunk integritása.
makám
2023. május 16. 15:53
"Annak is közéleti rangja van, ki tölti be a Mazsihisz elnöki tisztét." ja. kb mint a cigányvajdának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!