Veszedelmes kapcsolat

2023. május 19. 19:12

Ha Magyarország önként vállalja a kínaiaktól való függőséget, még sérülékenyebbé válik.

2023. május 19. 19:12
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Az újabb uniós szankciók elfogadását azonban az uniós tagállamoknak egyhangúlag kell elfogadniuk, s Szijjártó Péter külügyminiszter a héten tett kínai látogatása során utalt arra, mi hogy állunk ehhez a kérdéshez. Mint fogalmazott, Magyarország a »legjobb körülményeket biztosítja a kínai vállalatok számára Európában, és semmilyen külső nyomás hatására nem fogja őket hátrányosan megkülönböztetni őket földrajzi alapon«.

Miután már a magyar kormány is érzi, hogy Oroszország védőernyőjére már nem számíthat, ezért Kínánál akar folyamatosan jópontokat szerezni, az orosz után egy újabb függőségi viszonyt kialakítani. Az Európai Bizottság azonban éppen arra törekszik, hogy az orosz energiáról való fokozatos leválás ne azt jelentse, hogy ezután Kínával alakul ki egy alá- fölérendeltségi viszony.

Ez Hszi Csin-ping stratégiai győzelmét is jelentené, a kínai elnök célja: a nemzetközi termelési láncok minél inkább hazájától függjenek. Kína tisztában van azzal, hogy a megújuló energiában, vagy a feltörekvő technológiákban, a jövő gazdaságában kulcsszerepet játszik, beleértve a kvantum-számítástechnikát, a robotikát vagy a mesterséges intelligenciát is.

Ha Magyarország önként vállalja a kínaiaktól való függőséget, még sérülékenyebbé válik. Igaz, ez Oroszországgal kapcsolatban sem zavarta a kormányt.”

***

Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. május 21. 14:17
hülye vén köcsög..... nem szertné , hogy a nyugati multiknak konkurenciája legyen az országban
masikhozzaszolo
2023. május 21. 11:32
Mi jól bírjuk a függőséget Most is az USA-tól, az EU-tól. Ha van függőség még az oroszoktól, Kínától, Japántól, araboktól, Izraeltől, Koreától stb. akkor jók vagyunk. Akkor ez a Világkereskedelmi Központ. Mondjuk egy német kivel áll kapcsolatban? És sérülékeny? Bizony mondom néktek, a Kínával való kapcsolatot ne bántsátok! Mondta legutóbb egy német gyártó! Kinek kitől szabad függeni?
Dénia
2023. május 20. 20:51
Nem az a függőség, ha kizárólag azokkal bizniszelünk, akikkel megengedi a szent unió, vagyis Németország? Semmi gond nem volt az orosz olajjal sem, amíg német nagykereskedő közvetítésével vettük a gyurcsánykorszakban. Pont, hogy csökkenti a függőségünket, ha nem csak kizárólag egy irányba kereskedünk, hanem több lábon próbálunk megállni.
Tidal_wave
2023. május 20. 20:16
Hülye fasz népszarás geci, akkor is ekkora volt a pofád, mikor Medgyessy meg Gyurcsány járkáltak Kínába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!