G7-burleszk

2023. május 30. 09:29

Két fő napirendi pont volt, az egyik az ukrán elnök megdicsőülése, a másik Kínának szánt figyelmeztető üzenetek megfogalmazása.

2023. május 30. 09:29
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„És ezek után térjünk vissza napjaink történéseihez, hisz, ha valaha, akkor most aztán valóban szükség lenne, bár most már inkább úgy kell fogalmaznunk, szükség lett volna arra, hogy a világ meghatározó államainak vezetői bebizonyítsák, mind intellektuálisan, mind morálisan készek arra, hogy a világ számára olyan stratégiát fogalmazzanak meg, ami segíthet kiszabadulni ebből az egyre fenyegetőbb világháborús örvényből. Ám ehelyett inkább egy szánalmas burleszk tanúja volt a világ, amelynek tehát két fő napirendi pontja volt, az egyik az ukrán elnök megdicsőülése, a másik Kínának szánt figyelmeztető-fegyelmező üzenetek megfogalmazása.

Az ukrán elnök beszédének lényege az ukrán béketerv ismertetése volt, amellyel kapcsolatban ő maga is és a G7 vezetői is annak »racionalitását« hangsúlyozták. E racionalitás egyébként abban nyilvánul meg, hogy e terv szerint Oroszország mindenünnen kivonul, természetesen a Krímből is, fizet ezermilliárd dollár jóvátételt, vezetőit nemzetközi bíróság elé állítják, és így már semmi nem állja útját Oroszország korlátlan kifosztásának. Nos, nem kétlem, hogy a G7 számára ez így nagyon racionális, de nem zárható ki annak lehetősége, hogy az oroszok nem fogják ezt ugyanilyen racionálisnak vélni, és így tartós béke ebből a tervből nemigen származhat.

Hasonlóan »racionális« volt Kína drámai elítélése is azért, mert világgazdasági erejének növekedését »nyomásgyakorlásra« használja fel, ami őszinte felháborodást váltott ki a G7 tagjaiból. Hogy az elmúlt évszázadok során minden hatalmuk éppen ebből a nyomásgyakorlásból származott, hogy most éppen ők azok, akik a soha nem látott intenzitású szankciócunamival a nyomásgyakorlásra építik globális hatalomgyakorlásukat, arról nemigen esett szó. Pedig a világ kíváncsi lett volna rá.”

Nyitókép: Képernyőfotó

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik