Ferenc pápa Magyarországon

2023. május 03. 14:49

A média ezúttal is megpróbált éket verni a szentatya és Magyarország közé.

2023. május 03. 14:49
null
Gladden Pappin
Gladden Pappin
First Things

„A média ezúttal is megpróbált éket verni a szentatya és Magyarország közé, úgy téve, mintha a 2015-ös feszültségek még mindig a levegőben lennének – amikor Magyarország a kezdeti migrációs válság idején lezárta határait a migránsok előtt. Bár Magyarország továbbra is aggódik a tömeges migráció jelentette veszély miatt, a legégetőbb aktuális problémák a szomszédos Ukrajnában zajló háború, valamint más nyugati országok ellenséges hozzáállása Magyarország gyermekvédelmi politikájához.

A szentatya mégis a konzervatívok körében most oly híres magyar családpolitikát tette beszédei egyik kulcselemévé. Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök előtt tartott péntek délelőtti beszédében a »politika« volt az első szó. A pápa Budapestet példaképként emelte ki, amely példázza »az egységben való együttélés gyakorlati vágyát, a jogok biztosítását és a kötelezettségek tiszteletben tartását«.

(...)

Arra kérte Európát, hogy térjen vissza valódi céljához, »hogy olyan diplomáciai formákat hozzon létre, amelyek képesek az egységre törekedni, nem pedig a megosztottságot súlyosbítani.« 

Ferenc pápa a nemzeti szuverenitást és identitást tiszteletben tartó keresztény egyensúlyra szólított fel, miközben egy együttműködő Európa egészét építi – olyan Európát, amely »kreatív erőfeszítéseket tesz a béke érdekében« a nemzetközi színtéren. A szentatya elítélte a »nemzetek felettiséget«, amely szem elől téveszti a népek életét.”

***

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 03. 16:36
Három nap világosság a NER sötétségében..Köszönjük,Szentatya!
Deplorable
2023. május 03. 16:16
Most jön az, hogy ezt az embert is Orbán fizeti, ugye, elmehúnytak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!