Ferenc pápa köszönetet mondott a szeretetteljes magyarországi fogadtatásáért (VIDEÓ)

2023. május 03. 12:32

A pápa szerint a magyarok hite tűzpróbát állt ki.

2023. május 03. 12:32
null

A történelmi és vallási gyökerek, valamint a népek közötti hidak nemzetéről beszélt Ferenc pápa magyarországi látogatását idézve az általános audiencián a Szent Péter téren szerdán, ahol megköszönte a hatóságok, a helyi egyház és a magyar nép szeretetteljes fogadtatását.

Ferenc pápa kijelentette, három nappal magyarországi látogatása után ki akarja fejezni háláját mindenkinek, aki részt vett az út megvalósításában és kísérte őt imájával is. A hatóságokat, a helyi egyházat és a „bátor és emlékezetben gazdag” magyar népet említette.

Hangsúlyozta, budapesti tartózkodása során minden magyar szeretetét érezte.

Az út két központi jelképének a gyökereket és a hidakat nevezte. Azt mondta, zarándokként érkezett a magyar néphez, melynek történelmét, II. János Pál pápa 1996-os magyarországi látogatása első beszédének szavait idézve, szentek és hősök, alázatos és dolgos emberek határozták meg.

A magyar nép szilárd hite

„Így igaz: sok egyszerű és dolgos embert láttam, akik büszkén őrzik a saját gyökereikhez való kötődést” – jelentette ki az egyházfő. Úgy vélte, az egyház tagjaival és a fiatalokkal tartott találkozókon elhangzott tanúságtételek rámutattak, hogy a gyökereket mindenekelőtt a szentek képviselik: a szentek, akik életüket áldozták a népért, a szeretet evangéliumát hirdették, fényt adtak a sötétség pillanataiban.

Hozzátette: a múlt szentjei segítenek ma is a csüggedéssel és a holnaptól való félelemmel szemben, nem felejtve, hogy Krisztus a jövőnk – idézte Ferenc pápa a magyarországi látogatás mottóját.

Kifejtette, a magyar nép szilárd keresztény gyökereit próbára tették, a magyarok hite tűzpróbát állt ki.

A huszadik század ateista üldözésekről beszélt, a meggyilkolt vagy szabadságuktól megfosztott püspökökről, szerzetesekről, világiakról. „De miközben próbálták kivágni a hit fáját, a gyökerek érintetlenek maradtak: rejtett, de szilárd egyház maradt, titokban felszentelt papokkal, akik az evangéliumot a gyárakban dolgozva tanúsították, miközben a nagymamák szintén titokban evangelizáltak” – mondta Ferenc pápa.

(MTI)

Az alábbi felvételen beszél a magyarokról Ferenc pápa:

***

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 03. 16:39
A Szentatyát a Zsozsón kívül mindenki szerette,oldaltól független..Köszönjük a látogatását!
CirmoS
2023. május 03. 14:11
Húúú, más nem is hiányzott a koszos libsi csürhének! Vergődnek is rendesen! Röhejesek! Szánalmasak! Legalább ilyenkor elbújhatnának! Ha lenne eszük.. de nincs!
I.N.R.I.
2023. május 03. 13:55
A pápai vélemény ennyit ér:"Ki vagyok én, hogy ítélkezzem a melegek felett?"
Leakis
2023. május 03. 13:54
Szép volt, de kicsit fájt, hogy a Református Egység jelmondatát használták: Krisztus a jövő. Mi hozzátettük, hogy együtt követjük Őt. Bővebben: https://reformatus.hu/egysegben/hirek/mit-jelent-a-reformatus-egyseg-napja/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!