Der Standard: Még egy évünk van, aztán itt is Orbanisztán lesz

2023. május 03. 08:03

A lap szerint ez idő alatt meg kell akadályozni a legrosszabbat: a tekintélyelvű, szélsőséges rendszer bevezetését.

2023. május 03. 08:03
null

„Egy évünk van” – vélekedik egy osztrák elemző, Hans Rauscher az osztrák Der Standard cikke szerint. Az elemző szerint Ausztriának egy éve van hátra, mielőtt a szomszédos Magyarországhoz hasonlóan „Orbanisztánná” nem válik.

Ezzel arra utalt, hogy az osztrák néppárt és a szélsőjobboldali Szabadságpárt egy éven belül valószínűleg átveszi a hatalmat Ausztriában, utóbbi vezetője pedig akár kancellár is lehet.

A Der Standard szerzője szerint a demokratikus erők fontos feladata, hogy a hátralévő időben „megakadályozzák a legrosszabbat: a tekintélyelvű, szélsőséges rendszer bevezetését”.

A Szabadságpárt vezetője, Herbert Kickl május 1-én egy linzi sörsátorban már a közelgő győzelemről beszélt. Azt mondta, a  „nép kancellárjának” tekinti magát, és kijelentette, vezetőként lemond majd az olyan

„balos sallangokról és handabandázásról, mint a genderkedés és a szivárványszínű zászló kultusza”.

A Szabadságpárt 30 százalékkal vezeti a közvélemény kutatást, és a közelgő választásokon összefoghatnak az Osztrák Néppárttal. A két párt együtt komoly eséllyel indul a győzelemért.

A nyitóképen Orbán Viktor Wolfgang Sobotkával, az osztrák Nemzeti Tanács elnökével. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik