Az állatkertnek kell a biodóm

2023. május 19. 11:08

Ha a kormány most ezen is átgázol, nem az elmúlt évtized, hanem az elmúlt bő másfél évszázad munkáját teszi tönkre.

2023. május 19. 11:08
null
Bősz Anett
Népszava

„Ha egy kormányzat egy óvodára vagy bölcsődére politikai játékszerként tekint, mindenki azonnal felkapja a fejét és hevesen tiltakozik. Az óvodások és bölcsődések egyszer majd jogképesek lesznek, és ki tudnak állni magukért. Az állatkerti állatok azonban ránk, emberekre vannak utalva, de ahelyett, hogy a közélet mélyen meghajolna azok előtt, akik évek óta az állatok, növények jóllétéért és a látogatók élményszerzéséért róják a köreiket, újabb és újabb pofonok érik őket.

Mintegy kétszázötven fős legénysége nap mint nap mérhetetlen alázattal viseli a kert hányatott sorsát, amely részben a lomha gazdasági ügyintézésből adódik: a FÁNK – szemben a vidéki állatkertekkel – még mindig költségvetési intézmény. Gazdasági társaságként még gyarapíthatná is közvagyont, megtartva az önkormányzati fenntartás biztonságát és stabilitását, ötvözve a piaci működés előnyeivel. Elindult ezen az úton, és jó lenne, ha a munkára, és nem az egyre hajmeresztőbb ötletekre kéne figyelnie.

A minap újabb jó hírt közölt az Állatkert – szoros összhangban a Főváros költségvetési túlélőcsomagjával. Egy új jegyárképzési stratégiával két legyet üt egy csapásra. Mivel a bérletek árait közel felével csökkentik, a jegyárakat pedig csak olyan mértékben növelik, hogy még így is hazánk egyik legolcsóbb állatkertjeként üzemelnek, családokra szabott kedvezményrendszert hoztak létre – gondolva az egyszülős családokra és a nagycsaládosokra is. Mindez megelőlegezheti a gazdasági társasági formában való működés valószínűsíthető rentábilis mivoltát.

Ha a kormány most ezen is átgázol, nem az elmúlt évtized, hanem az elmúlt bő másfél évszázad munkáját teszi tönkre. Az eddigi krízisek olykor külső okokból fakadtak, máskor a rossz belső működésből eredtek. De hogy a saját kormányunk hozzon bajt az Állatkertre úgy, hogy a hosszú ideje vágyott bővülés álma azelőtt foszlik szerte, hogy egy percre is realitássá válna, vérlázító. Hiszen ez a kormány a saját barátai és üzletfelei számára kész akár 3000 milliárd forintról egyetlen tollvonással dönteni - a biodóm befejezésének ehhez képest eltörpülő költségeit viszont túl magasnak tartja.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. május 22. 16:37
A Népszava még él?
Nemkellnév
2023. május 21. 19:54
Hogy mi van?!
KBA98
2023. május 21. 12:13
Csak kérdezem, Bősz Anett! Neked mi a jó k anyád köze van bármihez is. Valaki kinevezett a lovaglás alatt főpolgármester helyettessé! és? Mi közöd van az előző10 évhez? Te csak foglalkozz a lovaddal, ha egyáltalán értesz hozzá és leginkább a f...-val! Takarodjatok el mindannyian ebből az országból!
Namond
2023. május 20. 23:54
Bősz Anett ostoba vagy az Állatkert privatizálásában érdekeltek szószólója. A költségvetési gazdálkodási forma nem zárja ki az eredményes, nyereséges működést. A Biodóm szerkezetileg és épületgépészetileg kész van és az állatkert kezelésében, a Főváros tulajdonában van, csak be kell lakni. Például helyezzék el benne kamugeli helyetteseit, hazai és külföldi főállású és eseti megbízású tanácsadóit, élőhelyükön feltüntetve, személyükre lebontva azt az évi 300-500 millió forintot amibe en bloc kerülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!