Snüssz – azt meg eszik vagy isszák?!

2023. április 14. 13:12

Gimis gyerekeimnél rákérdezve kiderült, nekik nem újdonság ez a szó, az ismerőseik között is tudnak olyat, aki használja.

2023. április 14. 13:12
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Szülő vagy és nem tudod mi a snüssz? Én is leéltem úgy több mint négy évtizedet, hogy nem hallottam róla, egészen mostanáig, mikor teljes természetességgel hallottam beszélgetni két hetedikes lánykát a vonaton (tömegközlekedve mindig tanul az ember), akik arról cseréltek eszmét, hogy ők a mangós vagy mentolos ízesítésűt szeretik-e jobban?

Gimis gyerekeimnél rákérdezve kiderült, nekik nem újdonság ez a szó, az ismerőseik között is tudnak olyat, aki használja – rosszul is lett tőle valaki.

Szóval, kedves szülők és nagyszülők! A snüssz, alias nikotinpárna egy olyan dohánytermék, mely észrevétlen és a cigarettára jellemző jól felismerhető, erős szaghatás és füstgomolygás nélkül fogyasztható.

A snüsszt az ajak és az íny közé helyezik, a nyálkahártyán keresztül szívódik fel a nikotin, így ugyanolyan érzetet kelt, mint a dohányzás, a használója ellazul tőle, bódultság érzetet okoz – ám kívülről alig detektálható, akár egy iskolai órán is fogyasztható, hacsak nem kellően szemfüles a tanár, mikor egy diákja a szájában piszkál…

A skandináv országokból ide került szert sajnos a magyar gyerekek is egyre nagyobb számban fogyasztják, miközben használata függőséghez vezet és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A fogyasztást követően enyhe kábultság, fáradtság-érzet, esetenként hányinger, rosszullét jelentkezik. A tünetek körülbelül a berakástól számított 3-5 perc után jelentkeznek és a kiszedéstől számítva 5-10 percig tartanak. A bevitt nikotin pedig 1-2 nap után ürül ki a szervezetből. Használata semmi jóhoz nem vezet: szájrákot, fog problémákat, magas vérnyomást okozhat.

Szóval, kedves szülőtársak, érdemes erről is beszélgetni a gyerekekkel, mert a csinos dobozba csomagolt, ártalmatlanként eladott divataszer egyáltalán nem való gyerekek szájába.”

fotó: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2023. április 14. 23:18
OK. boomer.
Bell & Sebastian
2023. április 14. 15:10
Boldog idők A cuclizmusban lehetett kapni koffein tablettát. Engem nem érdekelt, mert a kávé illatát szerettem, no meg a kotyogósban cserélni a biztonsági golyót, miután felrobbant a rakétatechnika a tűzhelyen. Ezekért a bogyókért elővették a tanárok a fogyasztót, de az egész osztály előtt mosták kitartóan a fejét. Ugyanez a tanárnő ugyanezt a fiút később azért, mert reggel egy lányra várt és kézen fogva andologtak a tudás 30 méterre elhelyezkedő szentélyébe. Nekem minden jobboldali zsebem lyukas volt, mert minden sarkon reflexszerűen dugtuk el az égő cigarettát. A sárga Camel volt a csúcs, abba gyárilag kevertek némi füvet, ha a távoli Közel-Keletről jött. Felhúzott ablaknál a Zsiguli minden utasa vigyorgott, mint kanadai miniszterelnök az új bugyijában. Egy doboz, ami 20 szál, hónapokig elég volt.
Szabó A. Imre
2023. április 14. 14:46
Ebből is látszik, hogy az egészségvédelmi duma csak humbug, az állam egyszerűen nyerészkedni akar a dohányosokon. Ha leszoksz róla, még jobb, mert sokkal aljasabb, gyilkosabb szerekre fogsz rászokni, amiktől még inkább függni fogsz, még jobban le lehet majd nyúlni, hogy kielégítsd a szenvedélyedet. Még mindig jobb, ha a kölykök cigiznek és söröznek vagányságból, mintha szintetikus cuccokkal cseszik szét magukat!
camelia sinensis
2023. április 14. 14:20
Nem olyan új találmány, tulajdonképpen a bagó új, trendi, ízesített változata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!