Szuverén kérés

2023. április 20. 09:04

Nem kell az ukrán gabona, ahogyan nem kell semmi más, amivel tele vannak a raktáraink, amiből mi is sokat termelünk.

2023. április 20. 09:04
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Jártunk mi már a KGST-ben is, nem óhajtunk újra árnyékban dolgozni, kereskedni, ismerjük a gazdasági alávetettség természetét. Ehelyett – szól a tegnapi hír – a magyar kormány átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat a piaci helyzetnek. Magyarul: a mi gazdáinkat kell védeni, nem pedig az új keletű szokásjogot, hogy brüsszeli felfogásnak alávetve magunkat szíveskedjünk tönkretenni a saját mezőgazdaságunkat.

Aki mindezt Brüsszelben, Kijevben vagy bárhol a világon nem érti meg, azt emlékeztetnünk kell a saját protekcionizmusára. A hazai termékek önálló forgalmazása, kereskedése ugyanis afféle alapvetés mindenütt a világon. Szabadkereskedelmet jórészt azok a gazdasági nagyvállalkozók, multik hirdetnek 2023-ban, akik már réges-régen meghódították a világpiacot, a szegényebb országok pedig nagyhatalmi pártfogót, tulajdonost keresnek saját árucikkeiknek.

Ukrajna láthatóan a legjobb úton halad afelé, hogy maradék nemzeti vagyonát szétszórja a szélben, de ez az ő dolguk, a ­miénk pedig az, hogy a magyar gazdatársadalmat ne érje hátrány pusztán azért, mert valahol, valakik elhatározták, hogy kollektivizálják az európai mezőgazdaságot. Mi ebből nem kérünk. Nem kell az ukrán gabona, ahogyan nem kell semmi más, amivel tele vannak a raktáraink, amiből mi is sokat termelünk, amiben versenyképesek vagyunk és leszünk.

Az is megér egy misét, hogy miközben a lengyel–ukrán politikai-katonai együttműködés zavartalan, gabonaügyben Varsóban sem ismernek tréfát. Az eset világosan megmutatta, hogy az érdek mindig előrébb jár az ideológiánál, és ezt végre Brüsszelben is illene észrevenni. Már csak azért is, mert a kereskedelmi fegyelem meglazulásával, a kelet-európai mezőgazdasági térség fellazításával maguk a nyugati beruházók is óhatatlanul súlyos veszteségeket szenvednének. Ami ugye – mint tudjuk – nagyon is fáj az egyenlősítés hű barátainak is, hiszen ürül a pénztárcájuk, ami roppant kínos érzés a gyarmatosítás meghitt évtizedei után."

Nyitókép: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. április 20. 18:32
Megint ugatsz te takarmány tök fejű Putyin szopó rubeljobbágy! Elvárja a gazdi hogy csicska legyél , ugye Szentesi! A fáknélküli fideszes lombkoronasétányokkal , meg 30cm magas kilátókkal mi újság van csüngő szopó?
Philo
2023. április 20. 17:37
Legkevésbé rátok lenne szükség, kedves Szentesi-Zöld Úr. Nem kell sok idő, és a TÖBBSÉG is ezt fogja gondolni kies kis hazánkban...
Odone Ricci
2023. április 20. 11:48
Ezt a magyar olvasó érti, de a nemzetközi kommunikációban előnyösebb a bolgár nyilatkozat. "Átmenetileg" nincs szükségük ukrán gabonára.
Draco Paladin
2023. április 20. 11:03
Ti se kelletek ám, baszó Lacó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!