A Románia nevű jogállamban olyan hosszú az út a pohártól a szájig…

2023. április 13. 18:25

…, hogy az ember szomjan hal a teli kút mellett állva.

2023. április 13. 18:25
null
Szántai János
Főtér.ro

„Húsvét szent vasárnapján olvastam egy érdekes dolgot. Pontosabban megállapítást. A megállapítást egy Bokros Lajos nevű úr tette, aki annak idején a Horn-kormány pénzügyminisztere volt. Zanzásítva így szól: Romániában nagyon nagy a korrupció, de jogállam. Legalább ennyi. Kicsit nevettem, kicsit kínvigyorogtam a megállapításon. Amelyet úgy is lehet értelmezni, hogy ha egy országban jogállam uralkodik, akkor mégsem olyan pokolsötét színű az a nagyon nagy korrupció.

Szóval, van itt ez a Románia nevű jogállam.

Ahol minden, de minden olyan Perfect, hogy arról szólni se érdemes, hiszen a tökéletesség ecsetelése a legunalmasabb dolgok közé tartozik a világon, szóló és közönség számára egyaránt. Miért beszéljünk például arról, milyen tökéletesen megoldódott a romák helyzete a mioritikus hazában? (Nem oldódott meg.) Vagy milyen szépen felszámoltatott a mélyszegénység? (Nem számoltatott fel.) Vagy mekkora világrekord-sebességgel megépült az összes hazai autópálya? (Nem épült meg.) Vagy arról hogy az infláció akkora pofont kapott, hogy egyenesen a Duna-csatorna mélyére zuhant? (Nem kapott, nem zuhant.) Vagy milyen simán és zökkenőmentesen törvénybe foglaltatott a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye? (Nem foglaltatott törvénybe.) De az egyéb rubrikába sorolható kisebbségek jogairól sem érdemes szót ejteni, ugyanis csak annyit mondhatnék róla, hogy minden csodás. (Nem csodás.) A nagyobb etnikai csoportok (oké, többes számot használok, bár tulajdonképpen egy ilyen van) jogainak rendezését nem említem, mert azok nem tartoznak egy valamit is magára adó jogállam feladatai közé. Azt oldja meg a korrupció, ha tudja.

Na és akkor: a Románia nevű jogállamnak vannak azért feladatai. Például és legfőképpen az,

hogy megfeleljen az Európai Unió mindenféle szervei által megszabott előírásoknak.”

Nyitókép: Alex Nicodim / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eN
2023. április 14. 18:28
románnak lenni foglalkozás! csak azt nem értem, hogy az összes bezzegrománozó balfasz miért nem költözött már rég bukarestbe!
certus
2023. április 14. 08:55
Bokros egy mélysötét szélhámos, mindig is az volt. Látta valaki egyáltalán a diplomáját valaha?
MyOp
2023. április 14. 01:01
Románnak lenni foglalkozás. Valamikor pásztorok, jobban mondva csobánok voltak, később áttértek az intézményesített tolvajlásra. Novák Katalin legutóbbi romániai látogatása Nagykárolyban megmutatta, hogy mennyire civilizált és jószomszéd ország ez a Románia. Összegyűltek vagy százan hangoskodtak, rázták a kolompot (csobán mesterségbéli ártalom), mutogatták a bocskort és "kifelét" kiáltoztak, na meg azt, hogy "Erdély román föld". Ezek után Diana Ivanovici Sosoaca (aki valami oknál fogva Corneliu Vadim Tudor női reinkarnációjának tűnik) azt követelte, mit követelte, ordította és toporzékolta, hogy a magyar köztérsasági elnököt tiltsák ki Románia területéről mert provokálta a Kölcsey szobor avatóján megjelent tiltakozókat.
Nehidd El
2023. április 13. 22:47
Aki már látott román bírósági tárgyalást, akár büntető-, akár polgári ügyet, annak minden eszébe jut Oláhországról, csak a jogállam szó nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!